Ex-deputatul român Cristian Rizea, expulzat de pe teritoriul R. Moldova, obligat să achite despăgubiri morale și să ceară scuze publice jurnalistei Emilia Șercan
Judecătoria Chișinău, sediul Centru, l-a obligat pe ex-deputatul român Cristian Rizea, declarat persoană indezirabilă și expulzat de pe teritoriul R. Moldova, să-i achite 25 de mii de lei jurnalistei de investigație din România, Emilia Șercan, cu titlul – prejudicii morale. De asemenea, acesta este obligat să-și ceară scuze public de la jurnalistă, după ce a fost acuzat că a distribuit informații defăimătoare și cu caracter personal.
Emilia Șercan este cunoscută pentru deconspirarea tezelor de doctorat plagiate ale unor politicieni români. Jurnalista bănuiește că atacul imaginii sale ar avea legătură cu dezvăluirea pe care a făcut-o despre plagiatul admis de premierul României, Nicolae Ciucă, dar și cu investigația sa despre luxul în care locuia, la Chișinău, Cristian Rizea.
„Am câștigat un prim proces civil împotriva infractorului Cristian Rizea, cel care a contribuit – alături de indivizi din poliție, politică și media – la operațiunea de kompromat împotriva mea, după ce am scris că premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat.
Am câștigat despăgubiri morale de 25.000 de lei moldovenești, iar infractorul Rizea este obligat de justiția din Moldova să îmi ceară scuze public și să distrugă datele mele personale de pe site-ul său (care a fost închis după ce a fost expulzat; chiar așa, cine l-a închis?)”, scrie Emilia Șercan pe pagina de Facebook.
În iulie 2022, Rizea declara că deține documente care ar demonstra că „Emilia Șercan a orchestrat împreună cu servicii secrete din Federația Rusă atacul la premierul Nicolae Ciucă”.
Potrivit Emiliei, scopul „kompromatului” a fost anunțat public de infractorul Rizea acum un an, în două live-uri pe pagina sa de Facebook și într-o intervenție, în direct, la Realitatea Plus: „l-am salvat pe primul-ministru Nicolae Ciucă” și că „am îngropat-o definitiv pe Emilia Șercan”.
Jurnalista a precizat că a câștigat dosarul în R. Moldova și a declarat că autoritățile din România „acționează concertat, să îngroape dosarele”.
„Dosarele pe care infractorii le vor îngropate, iar (in)justiția îi ajută generos, sunt cele în care am reclamat scurgerea unei probe din Poliția Română, cele în care am reclamat că o cârdășie securisto-politico-mediatică s-a folosit de infractorul Rizea pentru a orchestra kompromatul, iar mai apoi pentru a-l mușamaliza.
Miza îngropării acestor dosare – nu le-a ieșit să mă îngroape pe mine, încearcă să îngroape dosarele – este atât de mare, încât (in)justiția calcă în picioare orice: lege, demnitate, onoare, bun-simț. Iar procurorii au devenit garda pretoriană a infractorilor, unii dintre ei politicieni cu ambiții politice.
Prin non-combatul în acest caz, prin protecția oferită pe față infractorilor, (in)justiția din România devine și ea complicele celor care au pus la cale kompromatul și îi ajută să îl ducă la capăt”, a precizat jurnalista.
Totuși, hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 zile de la data pronunțării.
Pe 27 aprilie curent, ex-deputatul român Cristian Rizea a fost declarat, de către Inspectoratul General pentru Migrație (IGM), persoană indezirabilă pe teritoriul R. Moldova pe un termen de 15 ani. Rizea a fost expulzat în România, iar acolo, fiind condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare, a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui, scria Libertatea.
Înainte de a fi condamnat definitiv în România, Cristina Rizea s-a stabilit în R. Moldova, unde a solicitat azil politic. Cererea i-a fost respinsă. În martie, acesta a pierdut și procesul privind anularea decretului prin care i s-a respins cererea de azil.
Cristian Rizea se afla în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19 martie 2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, conform sentinței definitive emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție a României.