Dosarul Platon privind frauda bancară, în drum spre revizuire! Încheierea Judecătoriei Chișinău
Primul dosar în care Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu executare ar putea fi revizuit. ZdG a constatat că, în septembrie 2019, controversatul om de afaceri și fost deputat în Parlamentul de Chișinău, Veceaslav Platon, a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care a cerut revizuirea dosarului.
Ziarul de Gardă a aflat că cererea i-a fost refuzată de către procurorul Artur Lupașco din cadrul procuraturii municipiului Chișinău. Nemulțumit de această decizie, Platon s-a adresat în instanță, care ulterior, în ianuarie 2020, a anulat ordonanța privind refuzul în deschiderea procedurii de revizuire a dosarului lui Platon.
Veceaslav Platon a depus cererea la Judecătoria Chișinău prin care a cerut revizuirea dosarului în care acesta este condamnat la 18 ani de închisoare, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu aproximativ 800 de milioane de lei.
Potrivit Judecătoriei Chișinău, cererea de revizuire ar fi fost examinată de către procurorul Artur Lupașco, formal, fără a intra în esența argumentelor invocate de acesta. Totodată, s-ar fi dovedit faptul că, procurorul nu a făcut cunoștință cu materialele cauzei.
Totodată, Judecătoria Chișinău a obligat procurorul să lichideze încălcările depistate ale drepturilor și libertăților omului, inclusiv și consecințele acestora, ulterior să adopte o hotărâre în condițiile legii. Încheierea este irevocabilă. Până acum, nici procuratura, nici instanța de judecată și nici acocații lui Platon nu au anunțat despre solicitarea acestuia de a revizui acest dosar.
Am încercat să obținem o reacție de la procurorul Artur Lupașco, însă aceasta are telefonul închis.
Contactat de Ziarul de Gardă, Valeriu Pleșca, unul dintre avocații lui Veceaslav Platon, ne-a comunicat că nu a citit încheierea instanței și că cel mai bine ar fi să îl sunăm pe avocatul Ion Crețu. Acesta însă nu a răspuns la telefon, deși a fost telefonat pe tot parcursul zilei.
„Platon, urmărind scopul de însuşire a mijloacelor băneşti disponibile în conturile S.A. „Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group” (peste 3,5 milioane de lei şi aproximativ 10 milioane de dolari SUA), a organizat şi a dirijat, în contextul aceluiaşi grup criminal organizat, un şir de acţiuni cu caracter ilicit, îndreptate la numirea unor noi vicedirectori la companiile de asigurări prenotate. Intenţia respectivă a apărut, ca rezultat al blocării de către Comisia Naţională a Pieţii Financiare, pentru acţionarea în mod concertat, a unui grup de acţionari ai S.A. „Moldasig”, controlaţi efectiv de către Veaceslav Platon. Datorită acestui fapt a intervenit riscul de a pierde influenţa asupra companiilor de asigurare, situaţie ce a generat adoptarea deciziei de către ultimul de a implementa numirea şi avizarea unor noi vicedirectori la companiile de asigurare şi identificarea soluţiilor de operare din numele ultimilor cu fluxurile financiare a companiilor de asigurări nominalizate. Mai concret, aceştia urmau să efectueze operaţiuni ce ar duce la sustragerea mijloacelor financiare disponibile în conturile curente şi de depozit ale companiilor, prin transferarea lor în adresa altor societăţi comerciale controlate de Veaceslav Platon”, menționa atunci Procuratura Generală într-un comunicat de presă.
Ulterior, CSJ a menținut condamnarea în acest dosar. Între timp, Veaceslav Platon a fost condamnat și în alte dosare penale.
În decembrie 2018, acesta a primit o nouă pedeapsă cu închisoarea. Atunci, CA Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de „Moldasig” și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.
Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare. Ulterior, dosarul a fost trimis la rejudecare.
În prezent, Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. În ianuarie, acestuia i-a fost redus termenul cu 565 de zile, având în vedere demersurile apărătorilor cu privire la condițiile de detenție.