Detalii despre procesul penal intentat de Procuratura Anticorupție privind licitația de la Aeroport. Sursa investigației, un material postat de un controversat blogger
Procuratura Anticorupție (PA) a inițiat un proces penal privind licitația pentru închirierea spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Potrivit informațiilor care au ajuns în posesia ZdG, la baza autosesizării PA a stat un articol publicat de un controversat blogger.
Procurorul care gestionează procesul penal este Alexandru Cernei, el fiind cel care a solicitat administrației Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) mai multe copii autentificate ale documentelor ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „materialele acumulate (n.r. de PA) denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilegale”.
Articolul publicat de un controversat blogger, motiv de autosesizare a Procuraturii Anticorupție
Conform unei scrisori în posesia căreia a intrat ZdG, PA s-a autosesizat privind desfășurarea licitației de la Aeroport ca urmare a publicării articolului „Ap ce, concurs viciat pentru preluarea spațiilor comerciale din Aeroportul Chișinău? Sau ”prosto” o favorizare a franțujîlor?”, distribuit de controversatul blogger Eugen Luchianiuc, care a lansat de-a lungul timpului mai multe informații false, pe care a fost nevoit să le dezmintă ulterior.
La 3 aprilie, PA a inițiat un proces penal, obiectul căruia îl reprezintă licitația pentru darea în locațiune a spațiilor comerciale de alimentație publică și comerț din incinta AIC.
La șapte zile de la inițierea procesului penal, procurorul anticorupție Alexandru Cernei a solicitat administratorul interimar al AIC, Sergiu Spoială, copii autentificate pentru mai multe documente ce vizează desfășurarea licitației, întrucât „analiza materialelor acumulate denotă circumstanțe dubioase și pretinse acțiuni ilicite de favorizare a unei companii în detrimentul unui proces transparent și echitabil de organizare a licitației publice, care lezează interesul statului.”
Proces penal, gestionat de procurorul care se opunea începerii urmăririi penale a lui Dodon în dosarul „Kuliok”
Procesul penal este gestionat de procurorul Alexandru Cernei, care a ajuns în atenția opiniei publice după ce a emis o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale a fostului președinte Igor Dodon în dosarul „Kuliok”. În ordonanța respectivă era menționat că discuția din 7 iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”. Cernei gestionează și dosarul în care este vizat Vladimir Plahotniuc. Prin ordonanța lui Cernei, a fost scos, în 2020, sechestrul aplicat pe capitalul statutar și pe unele conturi operaționale ale SRL „BASS-SYSTEMS”, una dintre cele mai importante companii IT din R. Moldova. Recent, procurorul a solicitat judecătorilor să respingă cererile avocatului lui Plahotniuc, Lucian Rogac, de ridicare a sechestrului de pe mai multe imobile din cadrul dosarului.
Procurorul Cernei nu ne-a răspuns la apeluri pentru a ne oferi mai multe detalii privind procesul penal inițiat.
Nici reprezentanții AIC nu ne-au oferit un comentariu la acest subiect.
Licitația privind darea în arendă a spațiilor comerciale ale AIC a fost ținta mai multor acuzații apărute în spațiul public la scurt timp după ce ea a fost lansată. Ziarul de Gardă a scris că licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroport este în vizorul CNA. Chiar dacă ZdG a intrat în posesia unor informații potrivit cărora mai multe persoane din cadrul AIC au fost audiate, CNA a menționat pentru redacție că, în acel moment, nu avea în gestiune procese sau cauze penale care vizează licitația..
Ulterior, Zdg a scris că licitația privind închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău este, totuși, în vizorul CNA și că instituția a pornit o cauză administrativă pe cazul licitației anulate.