Deputatul PAS Radu Marian solicită PG investigarea informațiilor prezentate de ZdG în investigația „Hoții de Păduri” și după caz, atragerea la răspundere a persoanelor vinovate
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Radu Marian a anunțat că a depus la Procuratura Generală (PG) un denunț penal pe conducerea Întreprinderii Silvice „Hîncești-Silva”, în baza investigației „Hoții de păduri”, publicată de ZdG.
„Șefii care distrug pădurile și umilesc pădurarii trebuie fugăriți de la putere. Instituțiile de drept trebuie să-și facă treaba, să nu aștepte solicitări de la deputați, ci să se autosesiseze singuri în astfel de cazuri flagrante de încălcare a legii”, consideră parlamentarul.
„Investigația ZdG a prezentat dovezi clare, înregistrări audio, mărturii și documente, despre mai multe fărădelegi care au loc la această întreprindere silvică, printre care:
Furt de masă lemnoasă efectuat prin obținerea unui surplus creat artificial în timpul tăierilor legale, care la indicația șefilor ulterior este vândut de către pădurari, pentru a nu fi luată la evidență, iar banii colectați sunt transmiși șefului Ocolului Silvic Bobeica.
Colectarea banilor de la pădurari sub diferite pretexte, cum ar fi, în schimbul culegerii măceșului, de sărbători sau în timpul campaniei electorale.
Obligarea pădurarilor să execute lucrări de reparație în ocolul silvic cu materiale cumpărate de aceștia, ulterior facturate de întreprindere unei terțe companii.
Obligarea pădurarilor să adere la PSRM, fiind amenințați cu concedierea, ulterior implicarea acestora în campania electorală.
Indicații ilegale pentru a fi transportat lemn către președintele judecătoriei Hâncești, care a restabilit în funcție șeful ocolului silvic Bobeica, anterior demis în temeiul unor încălcări depistate.
Folosirea forței de muncă a pădurarilor și membrilor familiei acestora în folosul personal al șefului de ocol silvic Bobeica, pentru amenajarea curții, fără vreo remunerare”.
Deputatul Radu Marian solicită investigarea „faptelor și în caz că acestea se adeveresc, atragerea la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea acestora”.
Un pădurar demis recent pentru că a permis tăierea ilegală a pădurii a acceptat să povestească, deschis, cu probe, despre cum șefii săi i-au cerut în ultimii ani să taie copaci și să scoată din pădure surplusul de lemn, acumulat în urma tăierilor planificate, dar și despre cum politicul se implică în activitatea silvicultorilor.
Timp de mai mulți ani, pădurarul care a cochetat și cu politica, acuzat la rându-i de implicare în scheme, a documentat multe dintre indicațiile primite de la superiori, înregistrând mii de convorbiri telefonice cu aceștia, dar și cu alți colegi, despre dedesubturile unui sistem bântuit de corupție.
ZdG a analizat o parte dintre aceste discuții și a prezentat, în premieră, detalii din lumea furtului de pădure, văzute și simțite din interiorul sistemului, o lume în care pădurarii sunt cei care execută indicațiile superiorilor, iar ulterior, tot ei sunt sacrificați, dacă furturile ajung să fie descoperite. Fotoliile șefilor sunt însă, aproape de fiecare dată, de neclintit. E o lume în care interesele și relațiile din politică și justiție fac legea.
- Hoții de păduri (I). Furtul de lemn din pădurile Moldovei, văzut din interiorul sistemului. Convorbiri telefonice, indicații (i)legale, solicitări politice și case de milioane
- Hoții de păduri (II). Lupta unei dinastii de pădurari cu sistemul și cu relațiile din justiție
- Hoții de păduri (III). Implicarea socialiștilor în silvicultură și o înregistrare cu directorul Moldsilva: „Cum pe voi de apărat, dacă voi ați recunoscut totul?”
- VIDEO/ Hoții de păduri (IV). Cum se fură pădurile. ZdG explică