(doc) Demisie cu semne de întrebare. Cu ce avere pleacă din funcție directorul adjunct al CNA
Directorul-adjunct al Centrului Național Anticorupție (CNA), Vadim Cojocaru, pleacă din funcția pe care o ocupă de aproape cinci ani, cu trei săptămâni înainte de a-i expira mandatul în acest fotoliu. Cererea acestuia de demise a fost prezentată astăzi în plenul Parlamentului spre aprobare de către deputați. Parlamentarul liberal-democrat, Grigore Cobzac, s-a arătat nemulțumit de faptul că persoana care s-a aflat la conducerea CNA în perioada în care instituția urma să elucideze, inclusiv, furtul din sistemul bancar și concesionarea aeroportului în baza unei licitații trucate, pleacă din funcție fără a da explicații referitor la activitatea sa în acest sens. Demisia lui Cojocaru vine la trei luni de la numirea în funcție a unui nou șef al instituției anticorupție, Bogdan Zumbreanu. Vadim Cojocaru pleacă cu un BMW X3, fabricat în 2014, și peste 110 mii de lei în conturile bancare.
În cadrul ședinței de astăzi, după prezentarea Proiectului de lege privind aprobarea demisiei lui Vadim Cojocaru, deputatul PLDM Grigore Cobzac a adresat câteva întrebări președintei Comisiei juridice, numiri și imunități, Raisa Apolschii, referitor la contextul demisiei. Deputatul s-a arătat nemulțumit de faptul că persoana care s-a aflat la conducerea CNA în perioada în care instituția urma să elucideze, inclusiv, furtul din sistemul bancar și concesionarea aeroportului în baza unei licitații trucate, pleacă din funcție fără a da explicații referitor la activitatea sa în acest sens.
Raisa Apolschii a replicat: „Ce am putea face noi? Să-l obligăm să rămână pentru că avem întrebări?”. Aceasta a mai adăugat că „fluctuația de cadre este în toate instituțiile”, dar că memoria instituțională rămâne.
În 2017, Vadim Cojocaru a fost remunerat la CNA cu 265 081 de lei sau circa 20 de mii de lei lunar. Acesta a ridicat în anul precedent o pensie 118 607 lei. Soția acestuia a contribuit la bugetul familiei cu 4 326 de lei drept salariu la Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare și Consiliul electoral municipal Chișinău.
Familia deține în proprietate un BMW X3 fabricat în 2014, care are o valoare de 447 000 de mii de lei, potrivit actului de avere. Familia Cojocaru deține două apartamente: unul, de 44,5 metri pătrați, i-a fost repartizat în 2001, iar în posesia celui de-al doilea apartament, de 115,4 m.p., familia a intrat în 2008 în baza unui act de transmitere-mprimire.
La momentul completării actului de avere, 21 martie 2017, Vadim Cojocaru declară că familia deținea pe conturile bancare 126 de euro și peste 110 mii de lei.
Vadim Cojocaru demisionează cu trei săptămâni înainte de a-i expira mandatul de director-adjunct al CNA, funcție în care a fost numit la 18 aprilie 2013, la propunerea fostului șef al instituției, Viorel Chetraru.
În 2009, Vadim Cojocaru a fost director general al Departamentului Instituțiilor Penitenciare. În 2012, acesta a ocupat postul de consilier al primarului general al municipiului Chişinău pe probleme de securitate şi ordine publică.
CV-ul lui Vadim Cojocaru publicat pe pagina Centrului Național Anticorupție
Născut la 26 aprilie 1969, în s. Ţahnăuţi, r. Rezina.
Studii:
- 2005 – Academia de Administrare Publică pe lângă președintele R. Moldova, magistru în drept constituțional și administrativ;
- 1994 – Academia de Poliție ” Alexandru Ioan Cuza”, licențiat în științe juridice, specializarea drept;
- 1988 – Colegiul de auto și drumuri, Chișinău, specialitatea exploatarea transportului auto;
Activitatea profesională:
- 1994 – MAI , Poliţia criminală, Chişinău, sectorul Rîşcani, inspector, inspector superior, şef- adjunct, sef al poliţiei criminale;
- 1999 – MAI, vice-comisar pe lucrul operativ, Chişinău, sectorul Buiucani;
- 2002 – MAI, sef al poliţiei criminale, Chişinău;
- 2003 – MAI, comisar, sectorul Botanica;
- 2004 – MAI, şef al Direcţiei Combaterea Crimei Organizate, şef-adjunct al Departamentului Servicii Operative;
- 2007 – MJ, director general – adjunct al DIP, pe lucrul operativ şi securitate;
- 2009 – MJ, director general al DIP
- 2011 – pensionarea;
- 2012 – consilier al Primarului general al municipiului Chişinău pe probleme de securitate şi ordine publică.
Potrivit legii, în exercitarea atribuţiilor sale, directorul CNA este asistat de doi adjuncţi, numiţi în funcţie de Parlament la propunerea directorului pe perioada mandatului directorului. Selectarea candidaţilor la funcţia de director adjunct se face în bază de concurs organizat de către director, în procesul de evaluare fiind atraşi reprezentanţi ai societăţii civile sau ai mediului academic. Respectiv, actualul director al CNA, Bogdan Zumbreanu, urmează să-și desemneze noi adjuncți în baza unor concursuri publice.