Declarația formulată de către doi membri ai CSM, după ce Parlamentul a respins numirea în funcția de judecători la CSJ a unor candidați propuși de CSM: „Majoritatea parlamentară se răzbună pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președinta țării”
„Aceste practici netransparente nu arată decât o tentativă a politicului de a-și supune justiția din R. Moldova”. Asta spun membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) Nina Cernat și Dorel Musteață, care au formulat și semnat o Declarație publică în legătură cu decizia de vineri, 12 martie, a deputaților din Parlamentul de la Chișinău, deputați PSRM, ȘOR și transfugii de la Pentru Moldova, de a respinge numirea în funcția de judecători la CSJ a unor candidați propuși de CSM, printre aceștia fiind și magistrata Viorica Puica.
În Declarația comună, cei doi membri ai CSM califică decizia deputaților de a respinge Hotărârea privind numirea magistratei Viorica Puică în funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) până la atingerea plafonului de vârstă, drept „o răzbunare a actualei majorități parlamentare pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președinta R. Moldova, în cadrul căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă justiția din țară”.
„Aceste practici netransparente nu arată decât o tentativă a politicului de a-și supune justiția din R. Moldova, devenind un instrument prin care magistrații vor fi „puși la respect”, mai devreme sau mai târziu. (…) Este strigător modul în care actuala majoritate parlamentară se răzbună pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președintele țării, în cadrul căreia au fost discutate problemele cu care se confruntă justiția din țară”, se menționează în Declarația formulată de către cei doi membri ai CSM.
În context, membrii CSM spun că decizia deputaților de a respinge numirea în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a candidaților propuși de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „este o procedură vicioasă care îi determină pe judecătorii corecți și integri să nu mai participe la concursurile anunțate de către CSM”. Tot aici, Nina Cernat și Dorel Musteață menționează că este important ca toți candidații la funcția de judecători la CSJ propuși de CSM să fie invitați ca să participe la ședințele Comisiilor parlamentare de profil și la sedințele plenare ale Parlamentului, în cadrul cărora sunt examinate aceste proiecte, fapt care nu s-a întâmplat în cazul judecătoarei Viorica Puică, care nu a fost invitată la nicio ședință în acest sens.
„Această procedură vicioasă îi determină pe judecătorii corecți și integri să nu participe la concursurile anunțate de Consiliul Suprem al Magistraturii, iar pe unii candidați îi motivează să întreprindă măsuri ilegale, pentru a-și asigura numirea. (…) Având în vedere presiunile politice asupra judecătorilor din R. Moldova, într-o societate măcinată în continuare de corupție, este esențial ca toți candidații la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție să fie invitați la examinarea acestor chestiuni în ședințele plenare ale Parlamentului, fiind asigurate proceduri transparente, iar hotărârile Parlamentului la examinarea acestor subiecte să fie motivate și să se bazeze pe criterii obiective. În caz contrar, nu vedem necesitatea desfășurării acestor concursuri în continuare”, se mai menționează în Declarație.
Declarația integral:
Majoritatea Parlamentară, formată din deputații socialiști, cei din Partidul Politic ȘOR și transfugii din Platforma Pentru Moldova, a respins în ședința plenară desfășurată vineri, 12 martie, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege, motivând că acesta nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.
Contactată de ZdG, judecătoarea Viorica Puică, a declarat că nu a fost invitată vineri, 12 martie, nici la ședința Comisiei juridice numiri și imunități și nici la cea a Parlamentului, care a durat până noaptea târziu. Magistrata spune însă că a urmărit atent întreaga ședință de Parlament și califică votul majorității deputaților prin care a fost respinsă candidatura ei la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) drept „o imixtiune în activitatea organului de autoadministrare judecătorească și un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”.
La 9 iunie 2020, CSM a propus numirea judecătoarei Viorica PUICA la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Judecătoarea Puica a fost declarată învingătoare în concursul pentru această funcție în care a concurat cu alți cinci candidați. CSM a luat această decizie în urma evaluării performanțelor profesionale ale candidaților, a experienței anterioare în funcția de judecător și a prestației la interviul în fața membrilor CSM. Candidatura dnei Puica a fost susținută de majoritatea membrilor CSM și niciun membru al CSM nu a formulat o opinie separată împotriva acestei propuneri.
MAI MULTE DETALII AICI: Magistrata Viorica Puica, după ce deputații PSRM – ȘOR i-au respins candidatura la funcția de judecătoare la CSJ: „Este un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”