Decizie judecătorească. Un centru comercial din capitală se poate extinde pe un teren municipal, destinat pentru construcția unei parcări multietajate în centrul capitalei
Un teren municipal din centrul capitalei, destinat construcției unei parcări multietajate riscă să fie utilizat pentru reconstrucția centrului comercial „Unic”. Terenul vizat este obiectul mai multor litigii dintre un agent economic și autoritățile publice locale.
După ce în 2016 compania „Rogob” a preluat pachetul majoritar de acțiuni a SA Magazinul Universal Central „UNIC”, a intentat un șir de litigii pentru obținerea mai multor loturi de teren din perimetrul clădirii centrului comercial.
Printr-o decizie a judecătorilor Curții de Apel Chișinău din luna noiembrie 2023, Magazinul Universal Central „UNIC” din capitală a primit dreptul de a iniția reconstrucția clădirii, cu extindere pe un teren alăturat, unde este amplasată o parcare municipală și unde autoritățile locale decideau anterior că trebuie să fie construită o parcare supraetajată pentru rezolvarea problemei locurilor de parcare din zona centrală a Chișinăului.
Lupta pentru un teren municipal
Deși pe 17 februarie 2022 consilierii municipali din Platforma DA și Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au adoptat o decizie prin care au aprobat înstrăinarea terenului de 1,3 hectare din preajma magazinului „UNIC”, din care face parte și terenul destinat parcării supraetajate, la prețul de 2 691 792 de lei – un preț mult mai mic decât valoarea de piață a acestuia – secretarul CMC, Adrian Talmaci nu a semnat atunci Procesul-verbal al ședinței și actul a devenit nul. Centrul Comercial „UNIC” a schimbat însă modul de executare și a hotărât să obțină terenul vizat prin intermediul instanțelor de judecată. Prima instanță de judecată a dat câștig de cauză magazinului UNIC și dosarul se află acum la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). „UNIC” dorește să achiziționeze acest teren la valoarea cadastrală, chiar dacă, după modificările legislative operate în anul 2022, vânzarea terenurilor publice trebuie să se realizeze după evaluarea experților, la prețul de piață.
În paralel cu litigiul pentru obținerea terenului de 1,3 hectare, SA Magazinul Universal Central „UNIC”, care deține clădirea din zonă, dorește să obțină dreptul de a se extinde și reconstrui pe acest teren, tot prin intermediul instanțelor de judecată. Pe lotul de teren din strada Mitropolit Varlaam, ani la rând a fost amplasată o parcare municipală și conform unui proiect al autorităților publice locale și a unor hotărâri a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) este destinat construcției unei parcări supraetajate pentru rezolvarea problemei locurilor de parcare din zona centrală a Chișinăului. Printr-o decizie din noiembrie 2023, Curtea de Apel (CA) Chișinău îl obligă pe primarul municipiului Chișinău să emită Certificatul de urbanism pentru proiectarea și reconstrucția Centrului Comercial „UNIC” cu extinderea din contul parcării de pe strada Varlaam și a scuarului din fața Centrului Comercial.
Încă în septembrie 2017, într-o scrisoare adresată CMC, 15 agenți economici cu sediile în zona Pieței Centrale au insistat ca CMC să urgenteze organizarea unei licitații pentru construcția parcării supraetajate în spatele magazinului „UNIC”, înainte ca terenurile să ajungă să fie privatizate.
„Cum arată schema de ocupare abuzivă a terenului municipal?”
Ludmila Țurcan, care deținea compania „Avent” SRL, semnatară a scrisorii, a declarat pentru ZdG că după preluarea pachetului de acțiuni a magazinului „UNIC” de către „Rogob” SRL, reprezentanţii „Avent” SRL şi cei de la „Rogob” SRL s-au întâlnit de mai multe ori la Primărie şi au discutat despre construirea parcării multietajate din strada Mitropolit Varlaam, dar că reprezentanții „ROGOB” ar fi refuzat în ultimă instanță se semneze actele.
„Cum arată schema de ocupare abuzivă a terenului municipal? Ei din start nu au vrut să construiască acolo parcare multietajată. În plan și în fotografii sunt arătate clădiri multietajate mai înalte decât „UNIC” care sunt fie Centru comercial, fie clădiri de oficii și nicidecum o parcare multietajată.
Noi am solicitat ca acest teren să fie dat la licitație. Acest teren a fost parcare municipală și nu a fost niciodată pentru deservirea „UNIC”-ului.
Când a fost restructurată parcarea municipală din strada Varlaam – s-a dat temporar în folosința „UNIC”. Acest teren poate fi dat în exploatare separat. Arhitectul primăriei în explicația pentru CNA a spus clar că este teren public în fața „UNIC”, este teren aferent „UNIC” și este terenul din strada Mitropolit Varlaam destinat parcării supraetajate. În concluzia Inspecției Tehnice se menționează că sunt foarte multe încălcări. Extinderea s-a făcut fără autorizație de extindere. Acum ei o cer după reconstrucție”, a declarat Ludmila Țurcan pentru ZdG.
Într-o sesizare adresată Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și Ministerului Justiției, în posesia căreia a intrat redacția ZdG, Ludmila Țurcan, enumeră cronologic „acțiunile abuzive” ale SA Magazinul „UNIC” menținând că „Există un risc mare că SA Magazinul „UNIC” prin intermediul instanțelor de judecată va captura cele 1.3 hectare de teren din centrul orașului (inclusiv loturile de teren municipale) și va legaliza construcția ilegală. Sunt revoltată și îmi pare extrem de rău că nu au reușit să strângă destule probe care ar confirma vinovăția persoanelor cu funcție de răspundere din cadrul Primăriei Municipiului Chișinău și a SA Magazinul Central „UNIC” și nu au fost constatate cauzele daunelor drepturilor și intereselor ocrotite de lege a persoanelor fizice sau juridice. De asemenea aș vrea să atrag atenția asupra modului de lucru a judecătoriilor, procuraturii, CNA, poliției, administrației locale în scopul urmăririi unui câștig”, scrie Ludmila Țurcan.
Directorul financiar al companiei Rogob: „am solicitat să modernizăm centrul comercial, așa cum avem dreptul să o facem”
Deși în Decizia Curții de apel Chișinău din noiembrie 2023 se menționează că SA Magazinul Universal Central „UNIC” a solicitat reconstrucția cu extinderea din contul parcării a Centrului Comercial UNIC (pentru o construcție S+D+P+1E, cu parcare la subsol) și din contul scuarului din fața Centrului Comercial „UNIC” (proiectarea unei parcări subterane și spații comerciale de tip construcție 2S) – Leonid Sidorov, directorul Centrului Comercial „UNIC” și director financiar al companiei „Rogob” neagă că s-ar dori extinderea centrului din contul acestor terenuri și susține că „am solicitat să modernizăm centrul comercial, așa cum avem dreptul să o facem și în așa fel ca el să devină din ce în ce mai frumos și mai util pentru locuitorii Chișinăului. N-aș vrea să întru acum în prea multe polemici, pentru că nu există decizii legate în primul rând cu construcția clădirilor în zona parcării din strada Ismail și a scuarului din fața UNIC. Vă asigur că ne dorim să avem scuarul în care vara să lucreze havuzul și să fie o zonă în care oamenii să-și petreacă timpul. Ba mai mult, pot să vă menționez că ne dorim să facem parcare subterană, pentru că un centru comercial are nevoie și de parcare”, a declarat Sidorov pentru ZdG.
Curtea de Apel – primăria, … by Irina Ursu
Cu ce suprafață și din contul cărui teren se va extinde magazinul „UNIC”, directorul Comercial „UNIC” s-a eschivat să ne răspundă menționând că „atunci când faci o parcare subterană asta presupune extindere.
Este vorba despre proprietate privată, în forma actelor pe le avem în momentul de față, dar e prematur să vorbim despre aceasta pentru că este vorba doar despre un Certificat de urbanism și nu despre Autorizația de construcție.
Lucrurile astea trebuie proiectate, făcute, estimate, ținând cont de toate extinderile și modernizările care trebuie să fie. Avem niște schițe, dar ele trebuie suprapuse acum cu normele care sunt în vigoare. Vom face așa încât să fie în regulă și să nu fie în detrimentul orașului.
În curând, când toate actele și proiectele vor fi gata, cu siguranță, le vom face publice și o să le prezentăm pentru ca lumea să cunoască. Mai mult, o să ținem cont și de opinia altor persoane pentru acest lucru. Cum v-am spus, cu siguranță nu este vorba despre spațiile la care ați făcut referire”, a conchis Leonid Sidorov, directorul magazinului „UNIC”.
După ce reporterii ZdG l-au contactat pe directorul „UNIC” pentru a comenta acuzațiile care care i se aduc, dar și insistența cu care acționează pentru a extinde centrul comercial din contul terenurilor publice destinate unei parcări supraetajate, mai multe platforme online au promovat masiv o postare de pe Facebook a lui Ion Ștefăniță, ex-director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din R. Moldova, prin care acesta elogiază noul proiect de extindere a Centrului comercial „UNIC” în colaborare cu compania „Chapman Taylor” – lider mondial în domeniul proiectelor mixte de dezvoltare urbană”. „Aceste transformări vor începe prin exemplul propriu, prin obiectivele pe care Centrul Comercial UNIC este motivat să le realizeze. Este vorba de o zonă de agrement confortabilă. Apoi, ținând cont de faptul că în prezent tot ce ține de parcări în Chișinău este o problemă, este de menționat intenția Centrului comercial de a crește numărul locurilor de parcare, de la 240 existente în prezent la 609 planificate pentru o nouă parcare subterană, și aceasta fără a afecta scuarul adiacent, din fața UNIC”, se arată în mesajul lui Ștefăniță.
În aprilie 2016, Ziarul de Gardă a scris despre preluarea de către „Rogob” SRL a pachetului de acțiuni „UNIC”.
UNIC SA a acţionat în judecată Consiliul Municipal şi Primăria municipiului Chişinău după ce administraţia locală i-a respins solicitarea de a privatiza terenul aferent edificiului şi de a lua în arendă un alt teren din preajmă. Ambele terenuri aparţin municipalităţii, dar, de mai mulţi ani, sunt date în folosinţă Magazinului UNIC. Primele două instanţe de judecată au dat dreptate Centrului comercial UNIC, obligând Primăria Chişinău să vândă la preţ normativ, sub cel de piaţă, terenul care, potrivit ultimei evaluări, din 2009, valorează peste 28 de milioane de lei.
În același articol, ZdG a scris și despre litigiul dintre „UNIC” și vecinii „Avent” SRL pe marginea terenului din strada Mitropolit Varlaam pentru care „Avent” SRL aveau contract de arendă.
În februarie 2019, Curtea de Apel Chișinău obligă Primăria mun. Chișinău să vândă proprietarilor Magazinului Universal Central UNIC terenul de 1,38 ha aferent clădirii și să încheie un contract de locațiune cu agentul economic pentru un teren de 0,21 ha, situat în imediata apropiere a magazinului. Decizia a fost luată de completul format din judecătorii Iulia Cimpoi, Aliona Danilov și Ion Secrieru.