Decizie irevocabilă: Cererea de chemare în judecată împotriva ZdG a liderului piramidei Pro Team, privind dezmințirea informațiilor publicate, respinsă de Judecătoria Chișinău
Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a respins ca fiind neîntemeiată cererea de chemare în judecată înaintată de Alexei Ghiba către Ziarul de Gardă, privind dezmințirea informațiilor, prezentarea scuzelor publice și repararea prejudiciului moral. Decizia a devenit irevocabilă pe 16 ianuarie 2024, nefiind atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău după ce a fost pronunțată pe 14 decembrie 2023.
Alexei Ghiba este liderul proiectului „Pro Team”, o piramidă financiară despre care ZdG a relatat la sfârșitul anului 2021. Oamenii legii au inițiat un dosar penal, aflat pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din octombrie 2022.
Marți, 23 ianuarie, instanța urma să pronunțe decizia în dosarul privind practicarea ilegală a activităţii financiare. ZdG a solicitat informații de la Judecătoria Chișinău despre rezultatul ședinței, pe care îl vom publica când îl vom primi.
În iunie 2022, Judecătoria Chișinău a scos de pe rol cererea de chemare în judecată depusă împotriva ZdG. Alexei Ghiba, fondatorul unor companii vizate în ancheta „Piramida promisiunilor false”, în care relatam despre modul în care mai multe persoane au pierdut mii de euro și acuzau companiile lui Ghiba de escrocherie și crearea unei piramide financiare, a acționat ZdG în judecată în luna februarie 2022. Ghiba a adresat atunci instanței o nouă cerere.
Judecătoarea Maria Muruianu a dispus atunci scoaterea cererii de pe rol. „Participanții la proces urmează să se folosească cu bună credință de drepturile sale, în lipsa manifestării interesului din partea reclamantei în privința cererii de chemare în judecată, luând în considerație că atât reclamantul, cât și avocatul său nu s-au prezentat în ședințele de judecată, fiind citați legal, nu au comunicat instanței motivele neprezentării lor şi nu au solicitat examinarea pricinii în absența lor, instanţa de judecată ajunge la concluzia de a scoate de pe rol cererea de chemare în judecată”, a argumentat instanța.
În martie 2022, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat că un grup infracțional, suspectat de escrocherie și activitate ilegală de întreprinzător, a fost destructurat. Instituția făcea referire la proiectul Pro Team, gestionat de Alexei Ghiba, care promova pe rețelele de socializare o aplicație de tip „cashback,” cu denumirea „Swittips,” cu scopul colectării mijloacelor bănești, în sume care variau între 80 și 1500 de euro.
Cum funcționa afacerea Pro Team?
Activitatea Pro Team era construită în jurul fenomenului cashback, adică procesul prin care, din suma cheltuită într-un magazin online sau offline, cumpărătorului îi este rambursat un anumit procent. Din momentul în care deveneați membru al companiei, primeați accesul la o platformă, numită Switips, unde puteați face cumpărături online și să beneficiați de un cashback, în mediu, de patru la sută. În același timp, aveați posibilitatea de a negocia cu diferite magazine, care ar putea deveni, în viitor, parteneri ai platformei.
Doar că intrarea în comunitatea Pro Team costa … și costa scump. La început, noul membru era pus în fața unei alegeri. Mai exact, pentru a-și continua activitatea și pentru a putea genera venituri, acesta trebuia să procure o licență. Așa-numitele licențe erau de cinci tipuri: prima valora 60 de euro, a doua – 230, a treia – 600, a patra – 1000 și a cincea – 1500 de euro. Apoi, pentru a-și rambursa investițiile, noul membru al Pro Team trebuia să racoleze noi persoane, care, la rândul lor, trebuiau să cumpere licențe, iar din prețul lor, un procent anume era încasat de el. Afacerea își are originile din Rusia, iar platforma Swittips, în jurul căreia este construit proiectul Pro Team, este clasificată de Banca Centrală a Rusiei ca fiind o „posibilă piramidă financiară”.