Decizia CSJ în cazul unuia dintre organizatorii protestelor fostului partid „Șor” din octombrie 2022, care anterior a cerut anularea unei prevederi a CSE
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) declară inadmisibil recursul depus de avocatul lui Kim Molodean, una dintre fețele protestelor organizate de fostul partid „Șor” în octombrie 2022, împotriva unei hotărâri a Curții de Apel Chișinău, prin care a fost respinsă anularea normei legale a Comisiei pentru Situații Excepționale, care pe atunci stabilea interzicerea protestelor cu blocarea circulației rutiere în timpul săptămânii și că în zilele de odihnă manifestațiile puteau fi desfășurate cel mult patru ore.
Încheierea CSJ, care este irevocabilă, a fost emisă miercuri, 20 martie, de către judecătorii Stela Procopciuc, Ion Malanciuc și Diana Stănilă.
Magistrații accentuează că recursul depus de Kim Molodean, reprezentat de avocatul Vadim Banaru, conține „obiecții de fapt şi de drept similare celor expuse în cererea de chemare în judecată, care au fost analizate minuțios și apreciate în mod corespunzător de către Curtea de Apel Chişinău”, care a stabilit că „CSE întemeiat a intervenit în vederea asigurării ordinii publice și accesului la libera circulație pe drumurile publice”.
„(…) Nu există aparența unei încălcări a dreptului recurentului la soluționarea tuturor argumentelor cu privire la judecarea cauzei în prima instanță, în modul în care este garantat de art. 6 §1 al Convenției. Nu există aparența unei încălcări a dreptului recurentului la soluționarea tuturor argumentelor cu privire la judecarea cauzei în prima instanță, în modul în care este garantat de art. 6 §1 al Convenției (…)”, se spune în document.
Pe 13 octombrie 2022, CSE a stabilit că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice urmau a fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri puteau fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore. Potrivit autorităților, decizia a fost luată „în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulație pe drumurile țării, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență”.
La o zi după această hotărâre, adică pe 14 octombrie 2022, simpatizanții fostului partid „Șor” au încercat să blocheze bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din capitală, plasând mai multe corturi. Ulterior însă polițiștii au intervenit asigurând ordinea publică. Tot în acea zi, doi participanți la așa-zile proteste organizate de fosta formațiune politică au fost reținuți.
Pe 10 noiembrie 2022, Marina Tauber și Kim Molodean au depus la Curtea de Apel Chișinău cerere de chemare în judecată împotriva CSE, solicitând instanței anularea pct. 3 din Dispoziția nr. 42 din 13 octombrie 2022 a Comisiei pentru Situației Excepționale a R. Moldova, ca fiind „contrară legii”, însă cererea a fost respinsă de instanța de apel.
Curtea de Apel Chișinău a statuat că „prevederile contestate nu restricționează dreptul la libertatea întrunirilor, având în vedere că aceasta doar vine să asigure ordinea publică și accesului la libera circulație pe drumurile publice, la căile de acces și evacuare către instituțiile publice, precum și în scopul asigurării unei reacții prompte la situațiile ce necesită intervenții de urgență”.
Cine este Kim Molodean?
Nu există foarte multe informații publice despre Kim Molodean. Dar, datele consultate anterior de ZdG de pe portalul instanțelor de judecată arată că acesta datorează zeci de mii de lei unor companii de creditare sau persoane fizice.
În 2016, Molodean a fost impus prin hotărârea Judecătoriei Chișinău să restituie peste 19 mii de lei către Energbank SA, în 2018 a fost obligat să întoarcă peste 7800 de lei companiei „Dacreditare” SRL. În iulie 2020, este admisă cererea SA Moldtelecom împotriva lui Chim Molodean, privind o datorie de 5000 de lei.
Și tot în iulie 2020, un cetățean, Leonid Gadarag, îl reclamă pe Molodean pentru o datorie de 6500 de lei, iar instanța îi dă dreptate. Anterior, printr-o încheiere a Judecătoriei Chișinău, din aprilie 2020, Chim Molodean este anunțat în căutare, la solicitarea executorului judecătoresc Radu Ciuchitu, pentru faptul că acesta nu putea fi găsit pentru a-i întoarce datoria către Leonid Gadarag. În încheiere se menționează că Molodean „nu dispune de careva bunuri imobile, mobile şi/sau mijloace financiare”, nu este angajat în câmpul muncii și nu are viză de reședință pe teritoriul R. Moldova.