Curtea Constituțională a anunțat când va examina sesizarea deputaților PAS cu privire la numirea în funcție a patru membri ai CSM
Reprezentanții Curții Constituționale (CC) anunță că joi, 10 iunie, Înalta Curte va examina în ședință sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșa, privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Prin sesizarea depusă la CC, autorii au solicitat Înaltei Curți și anularea hotărârii Parlamentului prin care Elena Belei, Carolina Ciugureanu-Mihăiluță, Valentina Coptileț și Ion Crețu au fost numiți în funcția de membri al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) menționând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM” și că „CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.
„Joi, 10 iunie 2021, cu începere de la ora 10:00, va avea loc ședința Curții Constituționale referitoare la sesizarea privind controlul constituționalității unor prevederi din articolul I, punctul 1 din Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și a Hotărârii Parlamentului privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nr. 53 din 17 martie 2020”, se menționează în nota emisă joi de CC.
Sesizarea depusă de deputații PAS:
La 31 mai curent, Gheorghe Balan, candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii, amânarea concursului pentru suplinirea funcției vacante la CC, până la luarea unei decizii de către Înalta Curte, în privința numirii celor patru membri ai CSM.
La 28 octombrie 2020, deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au depus o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Prin sesizarea depusă, parlamentarii au solicitat judecătorilor Curții Constituționale verificarea controlului constituționalității a unor prevederi din pct. 1 al art. I din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative referitoare la modificarea art. 3 alin. (3) din Legea nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr. 53/ 2020 privind numirea unor membri al Consiliului Superior al Magistraturii.
Într-o postare pe Facebook, Litvinenco scria că prin sesizarea depusă la CC a solicitat Curții Constituționale și anularea hotărârii Parlamentului prin care Belei Elena, Ciugureanu-Mihăiluță Carolina, Coptileț Valentina și Crețu Ion au fost numiți în funcția de membri al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), menționând că „Dodon și-a pus patru oameni loiali în funcția de membru al CSM” și că „CSM-ul a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”.
La 20 decembrie, cu 51 de voturi, deputații au adoptat, în lectura finală, un proiect de modificare a Legii cu privire la CSM.
Potrivit documentului, numărul membrilor CSM a fost extins de la 12 la 15. Autorii au argumentat că suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor sau blocajelor în activitate, în special, la întrunirea cvorumului.
Cinci membri ai CSM din rândul profesori de drept titulari sunt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, în urma unui concurs public.
De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, 4 membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, 2 membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și 1 membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.