Cumnatul lui Filat luptă pentru a fi eliberat din închisoare înainte de termen. Ce a decis prima instanță
Încă o încercare de a ieși din închisoare înainte de termen a eșuat pentru Ion Rusu, cumnatul și nașul de cununie al ex-premierului Vladimir Filat. Magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cel care acum doi ani l-a trimis pe ex-premier după gratii, a respins, drept neîntemeiată solicitarea conducerii Penitenciarului nr. 16 privind eliberarea condamnatului și înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu una mai blândă, sub formă de amendă. Ion Rusu, aflat după gratii din 15 iulie 2015, a fost condamnat patru luni mai târziu la trei ani și patru luni de detenție într-un penitenciar de tip semiînchis pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a adus prejudicii Băncii de Economii.
În februarie curent, conducerea Penitenciarului nr. 16, Pruncul, a înaintat un demers în instanța de judecată prin intermediul căruia a cerut înlocuirea termenului pe care-l are de ispășit condamnatul Ion Rusu cu o pedeapsă mai blândă. Demersul a fost motivat prin faptul că „la data de 29 ianuarie 2018 condamnatul a ispășit 2
ani 6 luni și 14 zile, se caracterizează satisfăcător, respectă regimul de detenție, dispune de o stimulare, sancțiuni active nu are și participă la munci neremunerate”. În instanță, Ion Rusu și avocatul acestuia, Cristina Bancu, au cerut înlocuirea părții neexecutate cu amendă.
Argumentele Penitenciarului nr. 16 și avocatului lui Ion Rusu au fost respinse de judecătorul Andrei Niculcea, care la 5 iunie curent a emis o închieiere în acest sens. Acesta și-a argumentat decizia prin faptul că Rusu „nu a reparat prejudiciul cauzat prin infracțiune în sumă de 2 793 229 de euro, echivalentul a 52 182 266 lei, invocând lipsa mijloacelor bănești”, respectiv, aplicarea unei noi amenzi „va constitui o povară” pentru condamnat.
„Într-o altă ordine de idei, instanța consideră că, în cazul admiterii demersului privind înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă, persistă riscul ca deținutul să fie eliberat din detenție și să se eschiveze de la executarea obligației pecuniare stabilite prin sentința de condamnare în partea ce ține de neachitarea prejudiciului cauzat prin infracțiune în sumă de 52 182 266 lei
MDL. Fiind la libertate deținutul va fi determinat să părăsească teritoriul Republicii Moldova or, în mod intenționat să nu achite prejudiciul stabilit”, motivează judecătorul Andrei Niculcea încheierea din5 iunie 2018.
Încheierea cu drept de recurs în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chişinău, prin intermediul Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani.
Nu este prima încercare a cumnatului și nașului lui Vlad Filat de a scăpa de închisoare. Anterior, Rusu a solicitat reducerea cu 1/3 a pedepsei prin aplicarea prevederilor art. 13 din Legea privind amnistia în legătură cu aniversarea a 25-a de la proclamarea independenţei R. Moldova. Demersul a fost respins de instanță în decembrie 2017 pe motiv că la data intrării în vigoare a Legii privind amnistia, 9 septembrie 2016, pe numele lui Rusu nu exista o sentință de condamnare irevocabilă.
În iulie 2017, același judecători Andrei Niculcea a emis o încheiere prin care a respins un demers similar al Panitenciarului nr. 16, enunțând același motiv, că Rusu nu avea statut de condamnat la data intrării în vigoare a Legii.
La 6 noiembrie 2015, cumnatul și nașul lui Vladimir Filat a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare de Judecătoria Buiucani, ulterior, la 28 martie 2016, Curtea de Apel Chişinău a menţinut sentinţa pronunţată. Instanţa de Apel l-a recunoscut vinovat pe Ion Rusu de spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt care a adus prejudicii Băncii de Economii. Curtea Supremă de Justiție a decis la 21 septembrie 2016 inadmisibilitatea recursurilor ordinare declarate. După ce avocații lui Rusu au depus recurs în anulare, magistrații de la CSJ l-au acceptat spre examinare, iar pe 7 aprilie 2017, CSJ a redus pedeapsa la trei ani și patru luni, în penitenciar de tip semiînchis.
În timpul examinării dosarului, procurorii au anunțat că Ion Rusu și-ar fi recunoscut vina, precizând că, în intenţia de a camufla provenienţa a 2,8 milioane de euro, sustrase de la BEM, a efectuat o serie de tranzacţii fictive, cu firme din ţară, dar şi din zonele off-shore.
Ion Rusu, fiul său, Vladimir, dar și alți reprezentanți ai firmei „Caravita Co” SRL au fost reținut de procurori pe 15 iulie 2015. Atunci, Filat, care era încă în libertate, era sigur că rudele sale își vor demonstra nevinovăția. „Nu vreau să dau calificări pentru această acțiune. Înțeleg contextul în care este făcută, la fel cum o înțeleg și mulți alții…. Sunt sigur că Ion și Vladimir Rusu, împreună cu colegii săi își vor demonstra nevinovăția. Voi depune toate eforturile ca cetățenii să afle despre adevăratele delapidări din sistemul bancar”, scria atunci Filat, pe o rețea de socializare. Pe 15 octombrie, Filat a fost și el reținut, după autodenunțul lui Ilan Șor. Anterior, pentru a-l salva pe fiul său, Vladimir, Ion Rusu și-a luat vina asupra sa. Atunci, Vladimir Rusu a fost eliberat din arest.
Ion Rusu se află după gratii de doi ani și unsprezece luni, din 15 iulie 2015. Respectiv, până la ispășirea pedepsei i-au mai rămas cinci luni.
Foto: adevarul.ro