Cum motivează Curtea Supremă de Justiție suspendarea examinării cererii de stramutare a dosarului Șor și adresarea la CC
La 1 septembrie curent, avocații lui Ilan Șor, Colenco Aureliu și Calaida Denis, au înaintat o cerere de strămutare a judecării cauzei penale de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad.
Odată cu depunerea cererii de strămutare, la 1 septembrie, avocații Colenco Aureliu și Calaida Denis, în numele inculpatului Șor Ilan, au depus cerere privind ridicarea excepției de neconstituționalitate relativă exercitării controlului constituționalității prevederilor alin.(1) art. 46 Cod de procedură penală, în partea ce vizează sintagma „în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului”, totodată solicitând și suspendarea examinării cererii de strămutare a judecării cauzei penale până la soluționarea definitivă de către Curtea Constituțională a sesizării respective.
În motivarea cererii au indicat că, toate cererile apărării privind strămutarea judecării cauzei penale în privința lui Şor Ilan învinuit de comiterea infracţiunilor prevăzute de art. 190 alin. (5), art. 243 alin.(3) lit. b) Cod penal, de la Curtea de Apel Cahul, la o altă instanță egală în grad, inclusiv cererea din 01 septembrie 2020 au ca temei legal art.46 alin.(l) Cod de procedură penală, fiind ocazionate de suspiciuni serioase cu privire la imparțialitatea judecătorilor din cadrul Curții de Apel Cahul, prescriindu-se strămutarea cauzei penale de la aceasta, la o altă instanță judecătorească de același nivel, întru evitarea suspiciunilor și excluderea oricăror îndoieli legitime în această privință, pentru soluționarea obiectivă și imparțială a cauzei.
Astfel, Curtea Supremă de Justiție s-a adresat la Curtea Constituțională, iar până la soluționarea sesezării, CSJ a suspendat examinarea cererii de strămutare.
Marți, 15 septembrie, Curtea Supremă de Justiție a pronunțat Încheierea motivată în acest sens.
„Colegiul penal DISPUNE:
„A sesiza Curtea Constituțională pentru efectuarea controlului
constituționalității sintagmei: „ …în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă și se asigură desfășurarea normală a procesului”, din dispoziția alin.(l) art.46 din Codul de procedură penală a RepubliciiMoldova.
A suspenda examinarea cererii de strămutare până la soluționarea definitivă de către Curtea Constituțională a prezentei sesizări”, se menționează în Încheierea motivată.
Încheierea motivată integral:
La sfârșitul lunii iulie curent, Curtea de Apel Cahul, printr-un comunicat de presă, a informat că pe data de 24 iulie fiind convocată ședința de judecată pe cauza penală privind învinuirea inculpatului Ilan Șor de comiterea infracțiunilor prevăzute de art.190 alin.(5) şi art.243 alin,(3) lit. b) Cod penal, nu a fost posibilă continuarea judecării cauzei pe motivul neprezentării în ședința de judecată a procurorilor – doi procurori și-au declarat imposibilitatea de a participa pe motivul aflării în concediu anual și respectiv în concediu medical, iar al treilea – pe motivul antrenării în acțiuni de urmărire penală și la judecarea altor cauze, și a celor patru apărători inculpatului Ilan Șor, trei apărători au invocat prescripția medicului pentru a fi plasați în autoizolare, ca urmare contactării neprotejate cu persoane infectate cu COVID-19, și un apărător a invocat plasarea sa în carantină.
Următoarele ședințe au fost stabilite cu luarea în considerație a perioadei autoizolării (carantinării) și aflării în concediu anual de odihnă a apărătorilor inculpatului Ilan Șor pentru următoarele date: 02 septembrie 2020 ora 10.30, 07 septembrie 2020 ora 10.30, 14 septembrie 2020 ora 10.30, 21 septembrie 2020 ora 10.00, 25 septembrie 2020 ora 10.00.
Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.
Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.
La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. Ulterior, la 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.