Cum motivează Curtea de Apel Chișinău condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare. Hotărârea se întinde pe 228 de pagini
Curtea de Apel Chișinău a publicat vineri, 9 iunie, decizia motivată în cazul fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”. Hotărârea motivată, care se întinde pe 228 de pagini, a fost pronunțată pe 30 mai.
În decizia instanței, completul de judecători format din Ion Bulhac, Silvia Gârbu și Marcel Juganari subliniază, făcând referire la concluziile Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, că, în perioada 5 noiembrie 2014 – 24 noiembrie 2014, Banca de Economii S.A., BC BANCA SOCIALĂ S.A. şi BC UNIBANK S.A. au acordat credite neperformante în sumă totală de circa patru miliarde de lei către mai multe societăţi gestionate de către un grup de persoane. Ulterior, societățile debitoare au transferat mijloacele creditare către diferite companii off-shore, cu conturile deschise la AS PRIVATBANK, Letonia, gestionate la fel de acelaşi grup de persoane, având ca destinație contracte fictive de vânzare-cumpărare a mărfurilor.
„De menţionat că în cadrul urmăririi penale, precum şi a cercetării judecătorești a fost dovedit faptul că companiile utilizate în tranzacțiile frauduloase erau gestionate de către Ilan Şor prin intermediul mai multor persoane care, de facto, nu erau beneficiari efectivi ai acestora, ci aveau doar rolul de a camufla beneficiarul real al acestora. Mai mult, după cum a fost demonstrat prin probe, aceste companii nu desfășurau activități de afaceri reale, ci erau utilizate doar în scopul sustragerii banilor (în special companiile rezidente, adică înregistrate în R. Moldova), precum şi în scopul ratificării banilor sustrași (în special companii nerezidente, în mare parte înregistrate în Marea Britanie, cu conturi bancare deschise în Letonia).
Astfel, pe 25 noiembrie 2014, societăţile care au beneficiat de credite: „CARITAS GROUP” SRL „DANMIRA” SRL, „VOXIMAR COM” SRL, „DAVEMA COM” SRL și „CONTRADE” SRL, au format datorii către Banca de Economii SA în sumă totală de 13 666 874 360 lei, ultima neavând practic careva lichidităţi. Prin urmare, pentru a se deghiza deficitul existent la Banca de Economii S.A., în perioada 25 – 26 noiembrie, Banca de Economii S.A. și BC BANCA SOCIALĂ S.A. au efectuat un şir de operaţiuni bancare, care ulterior s-au identificat a fi fictive (…).
(…) Argumentele părţii apărării precum că companiile SRL „Voximar Corn”, SRL „Dracard”, SRL „Provolirom” şi SRL „Caritas Group”, care de facto erau gestionate de către Ilan Şor prin intermediul unor persoane interpuse, ar fi restituit către Banca de Economii SA toate creditele contractate în perioada expusă supra nu şi-au găsit confirmare, fiind combătute prin mai multe probe legal administrate pe parcursul procesului penal (…)”, se arată în document.
Decizia motivată a Curții de Apel Chișinău:
lan Șor, liderul Partidului „Șor”, care a fugit din R. Moldova în iunie 2019, după căderea regimului Plahotniuc, a fost condamnat pe 13 aprilie 2023 de magistrații Curții de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani. Conform Procuraturii Anticorupție, Ilan Șor urmează să restituie peste 5,2 miliarde de lei Băncii de Economii.
Curtea de Apel Chișinău a:
- respins ca tardiv apelul comun al avocaților Calaida si Colenco;
- respins ca neîntemeiat apelul avocaților Balan și Ulanov;
- admis apelul acuzatorului și reprezentatului Băncii de Economii (BEM);
- casat parțial sentința primei instanței, cu pronunțarea unei hotărâri potrivit modului prevăzut pentru prima instanță, prin care:
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 190 alin. (5) din Codul penal (escrocherie), cu stabilirea pedepsei de 12 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani;
- A fost recunoscut culpabil Ilan Șor în comiterea infracțiunii prevăzute de art. 243 alin. (3) din Codul penal (spălarea de bani), cu stabilirea pedepsei de 6 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis;
- Conform art. 84 din Codul penal, a-i stabili pedeapsa definitiva de 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții in sistemul bancar pe termen de 5 ani.
Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării in arest. Acțiunea civilă a BEM a fost admisă integral, cu încasarea acesteia în mărime de 5,29 de miliarde de lei din contul inculpatului, se precizează în comunicatul Procuraturii Anticorupție.
Imediat după pronunțarea deciziei Curții de Apel Chișinău, Șor i-a amenințat pe cei trei magistrați care l-au condamnat. „Magistrații care au luat această decizie vor ajunge, foarte, foarte curând, după gratii. Aș vrea ca ei, urmărind acest video, să știe, că și eu simpatizanții mei cu siguranță nu vom uita cum sub presiune azi a fost luată o decizie ilegală, cu încălcarea tututor normelor legale”, declara Șor.
Șor a plecat din R. Moldova în iunie 2019, imediat după căderea regimului Plahotniuc, iar de atunci se află în Israel. Șor are și cetățenia acestui stat, care, conform Constituției, nu-și extrădează cetățenii. Deși a fost deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.