(doc) Cum au motivat magistrații de la Curtea de Apel încătușarea lui Mânzat
Avocatul-vedetă Valerian Mânzat, ex-angajat al Poliţiei Criminale, a fost condamnat la nouă ani de închisoare după ce, în 2009, în urma unei înţelegeri prealabile cu Ion Taran, pe atunci şef al Secţiei investigare a accidentelor rutiere a Comisariatului General de Poliţie, şi cu Dorel Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul Companiei de asigurări „Moldasig”, au înscenat un accident rutier, cu intenţia de a intra în posesia unei sume de bani de la companie. La 5 aprilie curent, după opt ani de la infracțiune, timp în care Mânzat nu a stat nicio zi după gratii, judecătorii de la Curtea de Apel au menținut hotărârea instanței de fond prin care Mânzat este trimis în închisoare pentru nouă ani. Încătușarea lui Mânzat nu a avut loc decât peste aproape două luni. Sâmbătă, 27 mai, polițiștii au pus în aplicare sentința în privința avocatul-vedetă cunoscut opiniei publice pentru viaţa luxoasă etalată pe reţelele de socializate.
În decizia motivată a magistraților Xenofon Ulianovschi, Svetlana Balmuș și Ion Secrieru, făcută publică, este descris în lux de amănunte planul prin care a fost săvârșită infracțiunea.
Istoria a început în 2008, când Mânzat procurase de la Victor Spinei un automobil BMW 525 D. Acesta i-ar fi dat proprietarului doar o parte din bani. Ulterior, i-a transmis şi suma de nouă mii de euro. În vara anului 2009, BMW-ul procurat de Valerian a fost incendiat pe str. Petru Zadnipru din Chişinău. Două luni mai târziu, potrivit procurorilor, Mânzat, de comun acord cu poliţistul Taran şi cu Găină, şef al Secţiei asistenţă juridică în cadrul „Moldasig”, au improvizat că, pe str. Albişoara intersecţie cu str. Puşkin, ar fi avut loc un accident rutier în care a fost implicat BMW-ul incendiat anterior şi un „Mercedes Vito”, cu numere de înmatriculare germane, proprietate a lui Vladimir Mihalcean.
Pentru a completa dosarul ce urma a fi transmis la compania de asigurări în speranţa încasării despăgubirilor, Ion Taran, de la Poliţia Rutieră, s-a deplasat la intersecţia str. Albişoara cu str. Puşkin. Taran l-ar fi găsit vinovat pe şoferul automobilului cu numere de înmatriculare germane. A documentat „automobilele accidentate”, urmând a înregistra declaraţiile false de la Mânzat şi Mihalcean, pentru procesul-verbal.
Potrivit acuzatorilor, în realitate, accidentul rutier nici n-a avut loc. „Automobilul lui Mânzat a fost incendiat, deoarece a fost complicat să-l vândă şi să restituie datoria vânzătorului. Astfel s-au înţeles cu alte persoane să însceneze un accident, ca ulterior să încaseze banii de la „Moldasig”, presupuneau procurorii.
În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că „în continuarea realizării planului criminal, Mânzat Valerian, având datorii faţă de proprietarul automobilului de model BMW525D, Victor Spinei, i-a eliberat acestuia o procură pentru a reprezenta interesele la „Moldasig” SRL”. Astfel, pe 28 septembrie 2009, Spinei a depus la compania de asigurări cererea de despăgubire şi a deschis un cont la Banca de Economii, unde urma a fi transferată suma de peste trei sute de mii de lei. „Moldasig” a transferat pe contul respectiv doar 32.386 mii de lei, adică cu un zero mai puţin decât suma solicitată de Mânzat. În urma investigaţiilor procurorilor, contul bancar pe care s-a făcut transferul a fost blocat.
Dat fiind că Dorel Găină, în calitate de angajat al companiei de asigurări, figura în alt dosar de escrocherie, cazul lui Mânzat a fost conexat cu un alt dosar, în care figura un alt avocat, Eugenia Barbăroşie şi un poliţist, Sergiu Pruneanu.
Anterior, juriştii Companiei de Asigurări „Moldasig” ne-au spus că, au mai depistat situaţii similare. „Noi am depistat frauda şi nu a fost transferată întreaga sumă pe care au solicitat-o. S-a transferat o sumă mai mică. Oricum, banii nu i-au ridicat de pe cont”.