CSJ respinge cererea de contestare a deciziei Comisiei Pre-Vetting depusă de procurorul Anatolie Gîrbu, care nu a promovat reevaluarea integrității: „Nu au fost admise erori procedurale grave”
Judecătorii Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins miercuri, 14 februarie, cererea de contestare depusă de procurorul Anatolie Gîrbu, care a participat la concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), dar nu a promovat evaluarea reluată a integrității. Decizia a fost luată de magistrații Ion Malanciuc, Oxana Parfeni și Aliona Donos.
Completul de judecată menționează că în litigiu „nu se regăsesc temeiuri legale de a anula decizia Comisiei independente de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor nr. 3 din 5 decembrie 2023”.
„(…) Completul de judecată special reţine că reclamantul nu a prezentat pe parcursul procedurii de evaluare, nici în faţa instanţei de judecată probe care ar răsturna situaţia constatată de către Comisia independentă de evaluare (…).
(…) Decizia supusă controlului judiciar este emisă cu respectarea prevederilor legale, nefiind constatată existența unor circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat, iar în cadrul procedurii de reevaluare nu au fost admise erori procedurale grave de către Comisia de evaluare, care să afecteze caracterul echitabil al procedurii de evaluare. Astfel, cererea de contestare depusă de Anatolie Gîrbu cu privire la anularea deciziei este neîntemeiată și urmează a fi respinsă (…)”, se spune în hotărârea instanței.
Soția procurorului „nu cunoștea” despre două conturi bancare pe care le deținea
Anatolie Gîrbu a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Ungheni în decembrie 2005. Din aprilie 2023 acesta ocupă funcția de adjunct al procurorului șef al Procuraturii raionului Ungheni. Gîrbu a refuzat publicarea deciziei din 2 iunie 2023, potrivit căreia nu a promovat evaluarea. Anterior, acesta a solicitat să fie evaluat exclusiv în baza materialelor acumulate de Comisia Pre-Vetting, fără să participe la audieri în ședință publică.
Completul de judecată special al CSJ, care a decis reevaluarea procurorului, a menționat la începutul lunii august 2023 că în privința lui Anatolie Gîrbu, Comisia independentă de evaluare a constatat existența unor „dubii serioase” cu referire la sursa mijloacelor financiare depuse în perioada 2011-2014 în cele două conturi de depozit, în sumă totală de 365 de mii de lei, care erau înregistrate pe numele soției candidatului și cu referire la faptul că unul dintre conturi nu a fost declarat de către candidat în anii 2012-2014.
CSJ i-a audiat pe soția procurorului, soacra acestuia și pe fratele ei, care ar fi depus banii pe conturi. Soția candidatului a declarat că „nu cunoștea” despre conturile deschise pe numele său, iar mama acesteia a spus că ea este cea care a efectuat operațiunile bancare.
De asemenea, Comisia independentă de evaluare a constatat existența unor „dubii serioase” cu referire la modalitatea obținerii apartamentului de serviciu, privatizarea și vânzarea acestui imobil în 2018 cu 125 de mii de lei. În cadrul ședinței de judecată de la CSJ au fost prezentate secvențe video din acel apartament, iar completul de judecată special a menționat că „bunul imobil era într-o stare deplorabilă, necesitând reparaţie capitală”.
Pe 5 decembrie 2023 a avut loc evaluarea reluată a lui Anatolie Gîrbu. Comisia a decis că acesta „nu întruneşte criteriile de integritate etică şi financiară”.