CSJ a pus punct în cazul Gaudeamus. Lucrările de demolare a cinematografului, perfect legale
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pus punct în procesul dintre Primăria Chișinău și societatea pe acțiuni ,,Cristivlad”, care deține cinematograful „Gaudeamus”, privind legalitatea demolării clădirii.
Completul de judecători, format din 5 magistrați, Tamara Chișca-Doneva, recent numită vicepreședintă a CSJ, Iurie Bejenaru, Nicolae Craiu, Nina Vascan și Maria Ghervas, a emis miercuri, 29 iulie, o hotărâre prin care a respins recursul depus de primarul general al municipiului Chișinău, menținând decizia din 17 septembrie 2019 a Curţii de Apel Chișinău ce a apreciat drept legală demolarea cinematografului Gaudeamus.
Societatea pe acțiuni „Cristivlad”, deținătorea cinematografului „Gaudeamus”
La 16 iulie 2018, societatea pe acțiuni „Cristivlad” a depus cerere de chemare în judecată împotriva Primarului general al municipiului Chișinău. În motivarea cererii de chemare în judecată, SA„Cristivlad” a invocat că deţine dreptul de proprietate asupra terenului unde este amplasat sediul fostului cinematograf „Gaudeamus”, fapt confirmat prin extrasul din Registrul bunurilor imobile, potrivit hotărârii emis de CSJ.
La 19 august 2016 şi 22 martie 2018, au fost emise două autorizații de desființare, beneficiar fiind SA „Cristivlad”, prin care au demarat lucrările de desființare a clădirii cinematografului.
Prima dispoziție emisă, în 2016, reprezentanţii societăţii civile au contestat-o în instanța de judecată, acţiune fiind respinsă ca neîntemeiată prin hotărârea din 20 septembrie 2017 a Judecătoriei Chişinău, sediul Ciocana, care a devenit irevocabilă. Magistrații au decis atunci că autorizaţia de desfiinţare a cinematografului „Gaudeamus” a fost eliberată în mod legal.
„Astfel, legalitatea autorizației de desființare privind demolarea aceleiași construcții și în aceleași condiții a fost confirmată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, cu participarea tuturor părţilor interesate”, se menționează în hotărârea CSJ.
Totuși, în urma protestelor organizate de activiști civici și mai mulți cetățeni din luna iunie 2018, atunci când au demarat lucrările de demolare a clădirii, în iunie 2018, Nistor Grozavu, pe atunci viceprimar al capitalei, a semnat o altă dispoziție prin care a sistat valabilitatea autorizației de desființare a cinematografului emisă tot de el, la 22 martie 2018.
Atunci, SA „Cristivlad” a sesizat Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat, solicitând să fie verificată legalitatea dispoziției lui Grozavu de a sista valabilitatea autorizației de demolare a clădirii. Ulterior, Oficiul teritorial Chişinău al Cancelariei de Stat a stabilit că dispoziția lui Grozavu contravine prevederilor legale.
La 16 ianuarie 2019, Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, a admis acţiunea depusă de SA „Cristivlad” și a anulat dispoziția emisă de Nistor Grozavu în iunie 2018 „cu privire la sistarea lucrărilor de desființare a construcției cinematografului” şi a dispoziției nr. 477-d „cu privire la operarea de modificări în dispoziția nr. 472-d din 11 iunie 2018”. Decizia primei instanțe a fost atacată la Curtea de Apel de către primarul capitalei, însă, la 16 ianuarie 2019, a fost respinsă.
La 29 noiembrie 2019, primarul general al municipiului Chișinău a depus la Curtea de Apel Chișinău recurs motivat împotriva deciziei din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău, solicitând admiterea recursului, casarea integrală a deciziei recurate și a hotărârii din 16 ianuarie 2019 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, cu emiterea unei decizii noi în sensul respingerii acțiunii depuse de SA „Cristivlad”, ca neîntemeiată.
Primarul capitalei a motivat că prima instanță și instanța de apel nu au ținut cont de faptul că actul administrativ contestat a fost emis în legătură cu mitingul din 10 iunie 2018, organizat de un grup de cetățeni în fața cinematografului „Gaudeamus” şi interpelarea lui Andrei Năstase, atunci proaspăt ales primar de Chișinău.
Prin încheierea din 8 iulie 2020 a Curții Supreme de Justiţie s-a declarat admisibil recursul depus de primarul general al municipiului Chișinău împotriva deciziei din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău și s-a numit spre examinare în fond, în complet de cinci judecători.
Verificând argumentele invocate, completul de judecători al Curţii Supreme de Justiţie a ajuns la concluzia de a-l respinge și a menține decizia din 17 septembrie 2019 a Curții de Apel Chișinău.
Dispoziția lui Nistor Grozavu, emisă în iunie 2018, de a sista lucrările de demolare, ilegală
Magistrații CSJ susțin că dispoziția viceprimarului Nistor Grozavu din 10 iunie 2018, modificată printr-o altă dispoziție din 13 iunie 2018 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale.
„Colegiul atestă că, pentru obținerea autorizației de desființare, SA ,,Cristivlad” a prezentat toate actele necesare prevăzute de lege, astfel, conformându-se condițiilor stabilite de Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție, iar administrația publică locală prin emiterea dispoziției nr. 472-d din 11 iunie 2018, modificată prin dispoziția nr. 477-d din 13 iunie 2018 nu i-a imputat nicio încălcare a legii care ar fi de natură să justifice sistarea lucrărilor de desființare. Din acest considerent se deduce că lucrările de desființare se desfășurau în strictă conformitate cu legea și cu autorizația de desființare nr. 28a/18.
Astfel, din ipotezele expuse supra Colegiul decelează că, în speță, nu au fost administrate careva mijloace de probă ce ar demonstra depistarea unor nereguli din partea SA ,,Cristivlad” la demolarea construcției cinematografului, emise de autoritățile publice Inspecția de Stat în Construcţii sau Primăria municipiului Chişinău.
Respectiv, în condițiile din speță, emiterea dispoziției nr. 472-d din 11 iunie 2018 îmbracă forma unui act administrativ arbitrar, fără a fi întemeiat pe norme legale, iar drept consecință este ilegal”, se menționează în decizia CSJ.
Terenul din str. V. Alecsandri 4, cu o suprafață de 0.2497 ha, este proprietatea privată a SA „Cristivlad” din 2011, pe când edificiul care a găzduit cinematograful – din 2004.