DOC/„Coruperea deputaților” – CSJ a casat decizia Curții de Apel Chișinău și a dispus rejudecarea cauzei
Magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au casat vineri, 9 aprilie, decizia Curții de Apel Chișinău (CA), prin care Vitalie Burlacu așa numitul „Vitas” și Irina Bagalai au fost eliberați, și au dispus rejudecarea cauzei, în aceeași instanță de apel, însă în alt complet de judecată.
Potrivit CSJ, decizia nu este susceptibilă de a fi atacată.
„Se admite recursul ordinar declarat de procurorul în Procuratura de circumscripție Chişinău, Cutelnic Cătălin, casează total decizia Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 11 iunie 2020 şi încheierea Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 07 august 2020, în cauza penală privindu-i pe Burlacu Vitalie şi Baglai Irina, şi dispune rejudecarea cauzei, în aceeași instanţă de apel, în alt complet de judecată.”, se arată în document.
Pe 11 iunie 2020, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au casat integral sentința de condamnare, în dosarul coruperii deputaților, în privința lui Vitalie Burlacu așa numitul „Vitas” și Irina Bagalai și au dispus încetarea procesului penal. Prin Dispozitivul Curții de Apel, atât Vitalie Burlacu, cât și Irina Bagalai, care se aflau în sala de judecată, au fost eliberați.
Anterior, ZdG a scris că Vitalie Burlacu şi Irina Baglai au fost reţinuţi în martie 2014, în timp ce ar fi încercat să transmită, prin intermediari, 250 de mii USD unor deputaţi din Parlamentul R. Moldova.
În martie 2014 un deputat PLR, doi PLDM și alți șapte parlamentari din componența de atunci a Legislativului urmau să părăsească fracțiunile din care fac parte, să se declare deputați independenți și „să nu voteze unele Legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”, astfel încât Parlamentul să fie dizolvat și să fie numit un nou Guvern, iar pentru acțiunile lor, politicienii urmau să fie remunerați cu câte 250 de mii USD, bani care veneau de la „prietenii din Rusia”.
Pentru realizarea scenariului, Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”, a apelat la ex-viceministrul MAI și fostul său șef, Ghenadie Cosovan. Cel din urmă, deși cunoștea încă din ianuarie 2014 despre intențiile lui Burlacu, s-a adresat la CNA abia la 6 martie 2014, iar o zi mai târziu Burlacu și Irina Baglai au fost prinși în flagrant.
Citește și:
- „Coruperea deputaților” – Curtea de Apel a achitat inculpații: Vitalie Burlacu numit și „Vitas”, dar și Irina Bagalai au fost eliberați. Declarațiile avocatului fostului polițist
- (DOC) Sentința motivată: coruperea deputaților era organizată de „prietenii din Rusia”
- „Coruperea deputaţilor”, cu zâmbete, voie bună şi înghesuială