Comisia de la Veneția i-a transmis o scrisoare președintei CC, Domnica Manole, în contextul controlului inițiat de ANI în privința ei
Reprezentanții Curții Constituționale (CC) anunță că președinta CC, Domnica Manole, a primit luni, 19 iulie, o scrisoare de la președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care se referă la controlul inițiat de către Agenția Națională de Integritate (ANI) privind existența unui pretins conflict de interese la pronunțarea Hotărârii Curții Constituționale nr. 13 din 27 aprilie 2021 (Hotărârea aprobată de PSRM-ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole.
„Stimată doamnă Președinte Manole, Am aflat că Autoritatea Națională de Integritate a Republicii Moldova (ANI) a solicitat de la Curtea Constituțională informații și copii autentificate ale actelor jurisdicționale pronunțate în cadrul procedurilor prin care s-a declarat neconstituțională Hotărârea Parlamentului nr. 73 din 23 aprilie 2021 (Hotărârea Curții Constituționale nr. 13 din 27 aprilie 2021). Se pare că ANI v-a invitat pentru a vă interoga cu privire la participarea dumneavoastră ca judecător constituțional în cadrul acestor proceduri, participare care ar echivala cu un conflict de interese.
Pe baza legislației naționale aplicabile, Curtea Constituțională i-a răspuns deja ANI că controlul efectuat de ANI reprezintă o ingerință în activitatea independentă a Curții Constituționale.
În acest context, permiteți-mi să subliniez că, în general, îi revine Curții Constituționale să decidă cu privire la chestiunea recuzării judecătorilor în baza legislației aplicabile. Asemenea decizii trebuie să fie clare și bine-motivate. Comisia de la Veneția stă la dispoziția dumneavoastră pentru asistență, în eventualitatea în care Curtea Constituțională și autoritățile din Republica Moldova doresc să îmbunătățească această legislație. Cu respect, Gianni Buquicchio”, se arată în scrisoare.
La 9 iulie curent, Curtea Constituțională (CC) a admis sesizarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco, care a fost depusă după ce Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat un control în privința președintei CC, Domnica Manole, astfel fiind declarată neconstituțională prevederea Articolul 19 (1) lit. (e) din Legea cu privire la CC.
*Articolul 19 alin. (1) lit. (e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională prevede că mandatul judecătorului CC încetează prin ridicarea imunității judecătorului în caz de stabilire, prin actul de constatare rămas definitiv, a încheierii directe sau prin intermediul unei persoane terțe a unui act juridic, luării sau participării la luarea unei decizii fără soluționarea conflictului de interese real în conformitate cu prevederile legislației privind reglementarea conflictului de interese.
Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sesizat CC pe 25 iunie curent, după ce ANI a inițiat un control în privința Domnicăi Manole. Prin sesizarea depusă Litvinenco a solicitat Înaltei Curți declararea neconstituționalității Articolului 19 alin. 1 lit. (e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională.
Autorul sesizării a menționat că „în situația în care ANI ar avea competența să verifice dacă judecătorii constituționali au participat la adoptarea deciziilor cu caracter jurisdicțional, fiind în conflict de interese, ar fi în situația în care s-ar atenta la independența CC și a judecătorilor constituționali”.
Inspectorii ANI au anunțat că verifica dacă președinta CC, Domnica Manole, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese atunci când Înalta Curte a declarat neconstituțională hotărârea aprobată de PSRM-ȘOR privind revocarea mandatului de judecătoare constituțională a Domnicăi Manole.
O sesizare în acest sens a fost făcută în luna mai curent de către deputatul socialist Grigore Novac, tot el publicând la 9 iunie și răspunsul primit de la ANI prin care a fost informat despre inițierea controlului în privința președintei CC.
În replică, tot la 9 iunie curent, CC a emis o notă în care a menționat că ANI nu deține competența constituțională și legală de a verifica participarea judecătorilor constituționali la judecarea cauzelor de pe rolul CC.
Curtea a notat atunci că „actele emise în cadrul competențelor constituționale exclusive ale CC nu pot fi supuse cenzurii nici sub aspectul constituționalității, nici în privința legalității, de nicio autoritate publică, inclusiv de instanța de judecată în procedură de contencios administrativ. Astfel, Constituția nu împuternicește alte autorități publice să examineze o hotărâre a CC și să o considere ca fiind neconstituțională sau ilegală”.
Citiți și:
- Inspectorii ANI vor verifica dacă președinta CC, Domnica Manole, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în cazul Hotărârii CC cu privire la revocarea ei din funcție
- ULTIMA ORĂ/ CC a decis: prevederea privind ridicarea mandatului judecătorului constituţional în cazul stabilirii unui conflict de interese – neconstituțională
- VIDEO/ Președinta CC explică decizia Înaltei Curții prin care a fost declarat neconstituțională prevederea privind ridicarea mandatului judecătorului constituţional în cazul unui conflict de interese