(doc) Cine sunt adjuncții directorului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor și ce salarii vor ridica
Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, organ autonom și independent, creat recent în locul unei structuri cu denumire similară din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), are doi adjuncți noi. Andrian Munteanu și Evgheni Sîrbu au fost numiți în funcții de Guvern la propunerea directorului Serviciului, Vasile Șarco. Potrivit unui proiect de lege care prevede salarizarea angajaților Serviciului nou-creat, directorul Vasile Șarco ar putea fi remunerat cu circa 30 de mii de lei lunar, iar adjuncții săi, în mediu, cu câte 28 de mii de lei. Respectiv, Andrian Munteanu și Evgheni Sîrbu ar putea ridica salarii cu zece mii de lei mai mari decât cele pe care le-au avut în funcțiile deținute anterior în cadrul CNA.
În ședința din 4 aprilie a Guvernului, la propunearea directorului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Vasile Șarco, Cabinetul de miniștri a numit în cele două funcții de director adjunct, pentru un mandat de cinci ani, pe Andrian Munteanu și Evgheni Sîrbu.
Andrian Munteanu a activat în calitate de ofițer superior pe cauze speciale în cadrul fostului Serviciu Prevenire și Spălarea Banilor de la CNA din septembrie 2017. Potrivit lui Șarco, Munteanu este expert în cadrul unor structuri europene specializate în domeniul investigării fraudelor financiare, expert evaluator și membru activ al Serviciului la toate proiectele internaționale de care beneficiază.
În aceeași structuă din cadrul CNA a activat și Evgheni Sîrbu, fiind angajat în 2012. Sîrbu a fost caracterizat de către fostul său șef de departament la CNA și actualul șef la Serviciul nou-creat, Vasile Șarco, drept specialist în domeniul analizelor financiare și a investigațiilor financiare. „Pe parcursul ultimilor cinci ani a fost inițiatorul a celor mai răsunătoare investigații pe care Serviciul le-a condus, inclusiv cele internaționale. Este recunoscut de toți partenerii externi în calitate de profesionist adevărat”, l-a prezentat Șarco pe adjunctul său în fața membrilor Guvernului.
Anul trecut, Andrian Munteanu a fost remunerat la CNA cu un salariu de 216 571 de lei sau câte circa 18 mii de lei lunar. Soția acestuia a ridicat o indemnizație pentru îngrijirea copilului în valoare de 58 848 de lei. Familia deține două terenuri, în proprietatea unuia, de 20 de ari, a intrat în 2017.
Din 2003, familia Munteanu deține cota parte dintr-o casă de locuit de 94,3 m.p. În 2014, familia a devenit proprietara unui apartament de 88,6 m.p. care are o valoare de aproximativ jumătate de milion de lei, iar anul trecut a cumpărat o casă de locuit și două construcții auxiliare, despre care susține că ar avea o valoare de 34 600 de lei.
Noul adjunct al șefului Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor afirmă că are în proprietate din 2017 un automobil de model Honda Insight fabricat în 2010 care ar avea o valoare de 80 de mii de lei. Alte două automobile, un Volkswagen Passat din 1998 și o Toyota Prius din 2005, Andrian Munteanu afirmă că le conduce în baza unor contracte de posesie.
Andrian Munteanu a contractat în 2014 o datorie de 680 000 de lei, cu o rată a dobânzii de 11%, pe care trebuie să o întoarcă până în 2014.
Familia deține o cotă de participare în valoare de 2 700 de lei la Benzing-Grup SRL, firmă care are activități în domeniul restaurantelor, comerțul cu amănuntul, cultura legumelor și fructelor.
Evgheni Sîrbu, ofiţer superior de investigaţii la Serviciul prevenire şi combaterea spălării banilor a CNA, de la 21 decembrie 2012 și până la data numirii în funcția de adjunct la instituția nou-creată, a fost remunerat anul trecut cu 219 412 lei, adică cu un salariu lunar de aproximativ 18 200 de lei. 7 448 de lei au intrat în bugetul familiei drept indemnizații de la CNAS. Familia declară un singur imobil, o casă în care locuiește din 1983 în baza unui act ce certifică dreptul de folosință.
Noul adjunct declară două automobile, o Skoda Octavia fabricată în 2015 cu o valoare de 17 700 de euro, în posesia căreia a intrat anul trecut, și un Opel Astra din 2005.
Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului din 22 decembrie 2017 a intrat în vigoare pe 23 februarie, curent. Potrivit noii legi, toate drepturile și obligațiile Centrului Național Anticorupție (CNA) și ale Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA se transmit Serviciului nou creat, care are statut de „organ central de specialitate independent și autonom”.
Potrivit documentului, mecanismul de salarizare urmează să arate în felul următor:
- director − 5 salarii medii pe economie (30 750 de lei, brut)
- directorul-adjunct – 4,7 salarii medii pe economie (28 905 lei, brut);
- șef secție – 4 salarii medii pe economie (24 600 de lei, brut);
- inspector principal – 3,7 salarii medii pe economie (22 755 de lei, brut);
- inspector superior – 3,3 salarii medii pe economie (20 295 de lei, brut);
- inspector – 3 salarii medii pe economie (18 450 de lei, brut).