Cine este fostul deputat de la domiciliul căruia au fost ridicați, în timpul perchezițiilor, 400 de mii de lei și 80 de mii de euro
Eleonora Graur este, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă, fosta deputată democrată în privința căreia ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au descins în această dimineață, 25 martie, cu percheziții în dosare de spălare de bani, îmbogățire ilicită și fals în declarații. În urma descinderilor, de la domiciliul fostei democrate au fost ridicați 400 de mii de lei și 80 de mii de euro, proveniența cărora urmează a fi stabilită.
Mai întâi la PDM, apoi la „Pro Moldova” și „Pentru Moldova”
În 2011, Eleonora Graur a fost numită în funcția de președintă a Consiliului Raional Rezina, de pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) (redenumit între timp în Partidul Social Democrat European – PSDE, n.red.). Ajunge în Parlament în 2019, reprezentând aceeași formațiune politică, însă la mijlocul lunii februarie 2020 părăsește formațiunea și alături de mai mulți colegi de-ai săi formează un grup parlamentar, care devine între timp partid, sub denumirea de partidul „Pro Moldova”. La câteva luni după aceasta, Eleonora Graur a părăsește formațiunea și alături de câțiva colegi de-ai săi creează formațiunea parlamentară care purta denumirea de „Pentru Moldova”.
Potrivit CV-ului său, timp de un deceniu (1997-2007), Graur a ocupat mai multe poziții la Universitatea Agrară din Moldova, de la asistent universitar până la lector superior, având calificarea de economist în evidenţa contabilă. Din anul 2008 şi până în 2011 a lucrat la Ministerul Educației, fiind şefa Direcţiei sisteme informaţionale, standarde şi registre educaţionale. În anul 2010, când lucra la Academia de Studii Economice din Moldova, Eleonora Graur a donat Partidului Democrat din Moldova suma de 34 de mii de lei. Potrivit Raportului Financiar al PDM, pentru referendumul din 5 septembrie 2010, soțul ei, ca și reprezentant al firmei „Danaomix”, a donat 90 de mii de lei. Cumulativ, în acea campanie electorală familia Graur a donat 124 de mii de lei, potrivit informațiilor publicate de moldovacurata.md.
Donație de 30 mii de lei
Conform declarației sale de avere și interese personale depusă la încetarea mandatului de deputată, mai exact, în august 2021, Graur a obținut venituri salariale în valoare de 161 464 de lei de la Parlamentul R. Moldova. În 2021, fosta parlamentară democrată ar fi primit o donație în valoare de 30 000 de lei de la Tatiana Furdui.
Familia Graur deține 13 terenuri agricole și dreptul de abitație asupra unui apartament de 60,5 metri pătrați, ce ar valora 1 175 018 de lei.
Potrivit aceluiași act de avere, Eleonora Graur a contractat în 2019 trei credite în valoare totală de 1 030 000.
Percheziții la domiciliul Eleonorei Graur
Potrivit unui comunicat al CNA, fosta deputată a obținut în perioada exercitării funcției de demnitate publică în 2014 – 2019 o mărire substanțială a patrimoniului personal și cel al membrilor familiei sale care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.
Printre proprietățile dobândite se enumeră bunuri mobile, imobile deținute inclusiv peste hotarele țării, iar, conform CNA, „în vederea tăinuirii acestora dreptul de proprietate era înregistrate pe rude și persoane interpuse”.
În urma perchezițiilor din această dimineață, de la domiciliul ex-parlamentarei au fost ridicați 400 de mii de lei și 80 de mii de euro, proveniența cărora urmează a fi stabilită.
Aceasta este cercetată în stare de libertate. Urmărirea penală se desfășoară sub conducerea procesuală a Procuraturii Anticorupție.
În martie 2023, ZdG a scris că apartamentele sociale din Rezina, construcția cărora a demarat cu mare fast în 2017, ar putea să nu ajungă la familiile cu venituri mici, întrucât locuințele au fost repartizate încă pe timpul Uniunii Sovietice angajaților unei fabrici din raion. În noiembrie 2019 Eleonora Graur, una dintre principalele persoane responsabile de proiect, ajunsă deputată PDM, după ce câștigase circumscripția 13, Rezina – Șoldănești în cadrul alegerilor din februarie 2019, își asuma răspunderea pentru realizarea până la final a proiectului. Detalii aici.