,,Cerem justiția înapoi!”. CDPD a atacat în judecată unele dispoziții ale CSE ce vizează măsurile specifice în domeniul justiției
Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități (CDPD) a acționat în judecată unele dispoziții aprobate de către Comisia Situații Excepționale (CSE) în contextul Stării de Urgență. Asociația a solicitat constatarea nulității unor prevederi ce prevăd termenul restrâns pentru contestarea dispozițiilor CSE, precum și anularea căilor de atac împotriva hotărârilor judecătorești privind dispozițiile Comisiei pentru grupurile defavorizate.
CSPS se arată îngrijorat de deciziile Comisiei în exercitarea accesului la justiție, și anume:
- instituirea unui termen extrem de scurt (24 ore) pentru contestarea Dispozițiilor CSERM, fără posibilitatea repunerii în termen (pct. 4 și pct. 9, Dispoziția CSERM nr. 4 din 24.03.2020);
- imposibilitatea suspendării de către instanța de judecată a actului contestat (pct. 6, Dispoziția CSERM nr. 4 din 24.03.2020);
- imposibilitatea excercitării căilor de atac împotriva deciziilor instanței de contencios administrativ privind Deciziile CSERM (pct. 10, Dispoziția CSERM nr. 4 din 24.03.2020);
- instituirea unui termen extrem de scurt pentru contestarea deciziilor agentului constatator privind sancionarea contravențională (48 ore/24 ore), fără posibilitatea repunerii în termen (pct. 22-24, pct. 27, Dispoziția CSERM nr. 4 din 24.03.2020);
- instituirea unui termen extrem de scurt (24 ore/48 ore) pentru depunerea recursului împotriva hotărârii judecătorești contravenționale, fără posibilitatea repunerii în termen (pct. 35, pct. 37, Dispoziția CSERM nr. 4 din 24.03.2020).
În condițiile situației epidemiologice defavorabile, în opinia CSPS, limitările impuse sunt de natură să atingă existența accesului liber la justiție, în special pentru grupurile defavorizate, cum ar fi: persoanele cu dizabilități, persoanele în vârstă înaintată, persoanele sărace, persoanele din localitățile îndepărtate de centrele raionale, persoanele care se află în autoizolare, ș.a.
În același timp, CDPD susține că persoanele cu dizabilități, vârstnicii și persoanele din localitățile îndepărtate de centrele raionale și persoanele aflate în autoizolare nu vor putea angaja un avocat din cauza restricțiilor de circulație și lipsa transportului accesibil. Persoanele cu venituri modeste nu vor putea beneficia de serviciile gratuite a avocaților publici garantați de stat. Or, procedura de desemnare a avocatului, de regulă durează 30 de zile, iar desemnarea avocatului în regim de urgență nu este posibilă fiindcă are loc doar în cazul reţinerii în cadrul unui proces penal sau al unei proceduri contravenţionale.
,,Stabilirea de către însăși Comisie a termenelor extrem de restrânse și rigide pentru contestarea dispozițiilor sale, precum și anularea căilor de atac împotriva hotărârilor judecătorești privind dispozițiile Comisiei creează riscul instituirii unui regim autocrat de putere publică”, punctează Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități.
În aceste condiții, Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități a contestat la data de 15 aprilie, prin acțiune de control normativ prevederile Dispozițiilor Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 1, nr. 4 și nr. 8 vizând măsurile specifice în domeniul justiției, solicitând constatarea nulității prevederilor contestate, iar pe data de 16 aprilie, Curtea de Apel Chișinău a declarat contestația inadmisibilă.
,,Completul judiciar atestă că, pretențiile formulate din numele Asociației Obștești Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi invocând încălcarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova și în special persoanelor cu dizabilități, persoanelor în vârstă înaintată, persoanelor sărace, persoanelor din localitățile îndepărtate de centrele raionale și a persoanelor care se află în autoizolare, nu pot fi privite ca drept lezat prin prisma normelor Codului Administrativ și nu afectează personal reclamantul. Or, dispoziţiile menţionate conţin reglementări abstracte în sensul art.12 Codul admnistrativ şi reglemntări individuale conform art.10 alin.(l) Cod administrativ”, se arată în încheierea Curții de Apel.
Încheierea poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile de la notificarea ei, prin intermediul Curţii de Apel Chişinău.
Încheierea Curții de Apel by Alina Frunza on Scribd