Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Candidatul selectat pentru funcția…

DOC Candidatul selectat pentru funcția de procuror general, cumătru cu președintele CSP? Igor Demciucin solicită și înaintarea sa pentru evaluarea externă

Colaj ZdG

UPDATE 17:00 Președintele CSP neagă declarațiile lui Igor Demciucin, potrivit căruia Dumitru Obadă ar fi cumătru cu candidatul la funcția de procuror general, care a acumulat cel mai mare punctaj, Octavian Iachimovschi. Obadă a făcut declarații în acest sens după ședința CSP de luni, care a fost amânată.

Articolul inițial:

Unul dintre candidații la funcția de procuror general solicită Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să expedieze Comisia Vetting dosarul său, în vederea evaluării externe a integrității sale etice și financiare. Este vorba despre adjunctul procurorului general interimar Igor Demciucin.

Igor Demciucin a expediat luni, 26 februarie, trei cereri în adresa CSP. În două dintre ele, candidatul, care s-a clasat pe locul doi în cadrul concursului, a solicitat Consiliului excluderea fișelor de evaluare a candidaților la funcția de procuror general, completate de către președintele CSP, Dumitru Obadă, și de către ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru, în rezultatul interviului susținut în fata Consiliului, în cadrul concursului public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Mai exact, adjunctul procurorului general interimar susține că Obadă este cumătru cu Octavian Iachimovschi, candidatul care a acumulat cel mai mare punctaj.

„Relația lui Dumitru Obadă cu Octavian lachimovschi nu poate fi ignorată, aducând în discuție serioase semne de întrebare cu privire la obiectivitatea sa în procesul de evaluare. Există riscul ca această relație de afinitate să conducă la preferințe subiective în evaluarea candidaților, afectând astfel echitatea ți imparțialitatea procesului de selecție”, a indicat Demciucin.

În cazul ministrei Justiției, candidatul a menționat că Mihailov-Moraru s-a abținut anterior, în martie 2023, de la examinarea subiectului din agenda ședinței CSP privind asigurarea interimatului funcției de adjunct al șefei Procuraturii Anticorupție de către Octavian Iachimovschi.

„Pentru a asigura transparența tuturor detaliilor, vreau să comunic că, în activitatea mea anterioară ca avocat, am avut cu domnul lachimovschi, am participat pe câteva dosare destul de complexe și de rezonanță. Nu punem la îndoială experiența profesională a domnului lachimovschi, dar, în mod corect, ar fi ca să comunic despre acest lucru și să mă abțin de la examinarea chestiunii date”, a declarat atunci ministra.

În cea de-a treia cerere Demciucin a făcut referire la legea 252 privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor și modificarea unor acte normative, care din decembrie 2023, prevede că subiecți ai evaluării sunt cel mult doi candidați la funcțiile indicate la lit. a), c) și d) care au acumulat cel mai mare punctaj în concursurile desfășurate până la 31 decembrie 2025, adică inclusiv candidații la funcția de procuror general.

„Pornind de la această logică și scopul explicit al modificărilor legislative, este evident că Consiliul Superior al Procurorilor ar fi trebuit să transmită către Comisia de evaluare a procurorilor informațiile privind candidatura lui Octavian lachimovschi, dar și candidatura subsemnatului, pentru evaluarea externă a integrității etice și financiare a acestora. Conform noilor prevederi legale, cei doi candidați cu cel mai mare punctaj ar fi trebuit să fie supuși acestei evaluări, iar în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute, Octavian lachimovschi și subsemnatul am fi trebuit să fim inaintați pentru acest proces”, a argumentat Demciuciun.

În cadrul ședinței din 22 februarie, CSP a admis cererea de recuzare a membreu Consiliului Aliona Nesterov, depusă de candidatul Igor Demciucin.

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a depus la CSP cereri în contextul concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Solicitările acuzatorului de stat urmează să fie examinate luni, 26 februarie, în cadrul unei ședințe a Consiliului.