Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Când Curtea de Apel…

DOC Când Curtea de Apel Chișinău va examina recursul depus de Poliția de Frontieră în litigiul cu Filip Kirkorov

Sursa foto: Meduza

Recursul Poliției de Frontieră împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău prin care a fost anulată interdicția de intrare în R. Moldova a artistului rus Filip Kirkorov, care susține agresiunea rusă în Ucraina, urmează să fie examinat pe 5 noiembrie 2024 de Curtea de Apel Chișinău.

Conform informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, Angela Bostan, magistrata care nu a promovat evaluarea Comisiei Pre-Vetting, va examina recursul.

Hotărârea instanței de apel va fi executorie.

Artistul rus Filip Kirkorov, care în urmă cu doi ani a primit refuz de intrare în R. Moldova, ar putea avea din nou acces în țara noastră. Pe 30 mai 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a admis acțiunea în contencios administrativ înaintată de Kirkorov împotriva Poliției de Frontieră și a dispus anularea deciziei din iulie 2022 prin care acestuia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova. Instituția de stat a contestat decizia Judecătoriei Chișinău.

Cu doi ani în urmă, Filip Kirkorov a primit refuz de intrare în R. Moldova. Poliția de Frontieră declara în acea perioadă că, fiind supus controlului, conform protocoalelor stabilite, acesta nu întrunea condițiile pentru autorizarea trecerii frontierei de stat. Pe 19 iunie 2020, Kirkorov urma să cânte la un concert organizat de Veaceslav Valico, cel care a candidat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, avându-l ca persoană de încredere pe controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. Evenimentul însă a fost anulat. Ulterior, Filip Kirkorov, care susține agresiunea rusă în Ucraina, a contestat la Judecătoria Chișinău decizia Poliției de Frontieră a R. Moldova de a-i refuza intrarea în țară.

Artistul rus Filip Kirkorov are în continuare interdicție de intrare în Lituania. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) i-a declarat drept inadmisibilă cererea depusă de acesta în legătură cu măsura aplicată de autoritățile lituaniene. Hotărârea a fost pronunțată pe 18 aprilie 2024.

Recent, pe rețelele de socializare a apărut un clip video anti-UE în care Filip Kirkorov, alături de interpreții ruși, Nikolai Baskov și Stas Mihailov, „buni prieteni” de-ai oligarhului fugar Ilan Șor, cântă melodia „Inima mea e Moldova”. Deținătorii drepturilor de autori asupra melodiei au declarat că piesa a fost utilizată ilegal, fiind sesizate organele de drept. În mai 2023, înainte de turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Autonomiei Găgăuze, Baskov, Kirkorov și Mihailov au cântat imnul Găgăuzei, făcând agitație electorală în favoarea Evgheniei Guțul, susținută de fugarul penal Ilan Șor. Ulterior, oligarhul le-a mulțumit cântăreților pentru că au interpretat imnul autonomiei într-o manieră „inedită”, conform newsmaker.md.

Kirkorov și Baskov au cântat melodii în limba română și la evenimentul de lansare la Moscova a blocului politic „Victorie”, afiliat lui Șor, care nu poate participa la scrutinele din 20 octombrie.