Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Au fost publicate alte…

DOC Au fost publicate alte două decizii motivate privind nepromovarea evaluării integrității a doi judecători, candidați la funcții în CSM

Magistrații Stanislav Sorbalo și Natalia Clevadî, candidați la funcții în CSM, au acceptat publicarea deciziilor Comisiei Pre-Vetting privind nepromovarea evaluării integrității. Deciziile au fost făcute publice marți, 7 ianuarie.

Stanislav Sorbalo, judecător la Judecătoria Bălți, sediul central, a candidat la funcțiile de membru în CSM și în Colegiul disciplinar al judecătorilor și a fost audiat de Comisie, în timp ce Natalia Clevadî, candidată la CSM, a solicitat să fie evaluată fără a participa la proba interviului public.

Potrivit deciziilor motivate, Comisia a constatat că cei doi magistrați nu întrunesc criteriile de integritate etică sau/și crieteriile de integritate financiară, deoarece au fost constatate dubii serioase în acest sens.

Comisia Pre-Vetting a decis că magistratul Stanislav Sorbalo nu întrunește criteriile de integritate, deoarece au fost constatate dubii serioase cu privire la conformitatea candidatului cu criteriul de integritate etică și nu a promovat evaluarea.

În 2008, președintele CSM a solicitat intentarea procedurii disciplinare împotriva lui Stanislav Sorbalo, care s-a soldat cu hotărârea Colegiului disciplinar din 23 decembrie 2008 privind sancționarea judecătorului cu „avertisment” pentru încălcarea obligației de imparțialitate și o încălcare gravă a eticii judiciare. Hotărârea s-a întemeiat pe faptul că candidatul a emis o încheiere, la 15 august 2008, prin care a declarat ilegală perchezițiile efectuate la biroul și domiciliul unui avocat care l-a reprezentat pe candidat într-un alt dosar penal în 2007.

În cazul Nataliei Clevadî, judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău, comisia a stabilit:

  • dezechilibru de avere pentru anul 2016;
  • neconformități cu referire la depunerea a 38.000 de euro în contul bancar al candidatei în anul 2011;
  • subevaluarea și neplata impozitului aferent creșterii de capital în urma vânzării unui apartament;

Comisia a decis că magistrata nu corespunde criteriilor de integritate întrucât s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către Natalia Clevadî a criteriilor de integritate etică și financiară și nu a promovat evaluarea.