Apărătorii lui Dodon au expediat o scrisoare deschisă în adresa PA în care acuză că au fost comise acte de „huliganism” în privința mamei socialistului și spune că ofițerii CNA și SIS au admis „scurgeri controlate de informații confidențiale” în dosarul în care este cercetat
Avocații fostului președinte al R. Moldova, socialistului Igor Dodon, au expediat o scrisoare deschisă în adresa procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, președintei R. Moldova, Maia Sandu, delegației UE în R. Moldova și Oficiului Consiliului Europei la Chișinău în care acuză că ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și cei ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au admis „permanent și deliberat scurgeri controlate de informații confidențiale” din cauza penală în care Dodon este bănuit de corupere pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.
Totodată, apărătorii socialistului acuză că Galina Dodon, mama fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, a fost supusă unor „acte de huliganism” în sala de audiență a CNA, atunci când a fost citată de procurori pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară și solicită „identificarea și tragerea la răspundere contravențională a tuturor persoanelor care au comis acte de huliganism”.
Pe 11 august, PA a venit cu o reacție după ce mama fostului șef de stat Igor Dodon, Galina Dodon, care a fost citată de către procurori, pe 10 august, pentru a i se comunica raportul de expertiză judiciară, a fost huiduită în sala de audiență a CNA. În privința incidentului care s-a produs la intrarea și în sala de audiență a CNA, PA afirma că „își manifestă dezacordul cu producerea acestui incident și susține că persoanele citate la Procuratura Anticorupție nu trebuie să fie supuse la așa fel de tratament”.
„Or, una din prioritățile în activitatea instituției ține de respectarea drepturilor și libertăților persoanei, precum și a demnității umane tuturor celor implicați în procesul penal”, potrivit PA.
Totodată, instituția a declarat că nu are competențe și „posibilitate de a gestiona careva incidente de genul celor de ieri”, având în vedere faptul că, PA nu dispune de spații proprii, accesul și ieșirea din sediul instituției fiind reglementat de autoritatea care gestionează încăperea, reguli care „nu ar prevedea modalități reale de a asigura confidențialitatea identității persoanelor citate la Procuratura Anticorupție”.
Pe 10 august, Galina Dodon, mama fostului președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a fost citată la PA pentru a i se aduce la cunoştinţă „rezultatul expertizei dispuse pe munițiile depistate la domiciliul acesteia”, în timpul perchezițiilor de la sfârșitul lunii mai în dosarul în care este vizat fiul acesteia.
Totodată, pe 27 iulie curent, Galina Dodon, mama socialistului Igor Dodon, a fost citată la Procuratura Anticorupție pentru „a-i fi înaintată învinuirea în săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită”, a declarat pentru Ziarul de Gardă procurora Mariana Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG).
Anterior, Procuratura Generală anunța că, „în rezultatul perchezițiilor la domiciliului mamei ex-președintelui au fost depistate și ridicate din safeu mijloace bănești în sumă de 689 600,00 lei; 17 005,00 euro și 1000,00 dolari SUA, proveniența cărora urmează a fi cercetată. Suma de 17 005,00 euro, depistată la domiciliul mamei învinuitului, se afla chiar într-un plic de hârtie cu sigla unui partid politic, la care a avut apartenență fostul președinte de stat”.
Îmbogățirea ilicită este una din acuzațiile procurorilor la adresa fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon, alături de alte trei capete: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.
Socialistul Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.
Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte.
În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.
Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.
- Istoria arvunei de 25 de mii de euro pentru „utilaje de bucătărie”, plătită cash de soția ex-președintelui Dodon. Urmele duc spre cumnatul său și o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului
- VIDEO/ Legăturile familiei Dodon cu pensiunea „Fata Morgana”: „Acolo va fi un restaurant cu 100 de locuri. Lumea care trăiește mai aproape spune că Dodon a cumpărat. Ca să nu bată tare la ochi, l-o pus pe cumnat”