ANI după verificarea averii procurorului adjunct suspendat al PG Ruslan Popov: „ANI a colaborat cu procurorii, care au venit la instituție pentru a ridica materialele pe acest dosar de control”
„Casa în care se presupune ca ar locui subiectul. Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate,(…) iar fapta ce vizează îmbogățire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014” – sunt precizările cu care vin responsabilii de la Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu privire la controlul pe avere realizat pe numele adjunctul suspendat al procurorului general, Ruslan Popov, care sâmbătă, 9 octombrie, a fost reținut fiind bănuit de „îmbogățire ilicită”.
Reprezentanții ANI menționează că „dosarul pe avere pe numele lui Popov conține un probatoriu de peste 800 de file, iar sâmbătă, atunci când Popov a fost reținut, ANI a colaborat cu procurorii, care au venit la sediul ANI pentru a ridica materialele pe acest dosar de control.
La 30 septembrie curent ANI a finalizat controlul pe numele lui Ruslan Popov. Potrivit ANI, inspectorul de integritate a întreprins toate acțiunile legale pe domeniul de competență în vederea stabilirii existenței unei diferențe substanțiale între averea dobândită și veniturile realizate, conducându-se strict după cadrul legal existent. În cadrul procedurii de control inspectorul a primit și explicații din partea persoanelor care nu pot fi supuse controlului, dar au figurat în anchetele jurnalistice.
Referitor la casa în care se presupune ca ar locui subiectul. Imobilul a fost dat în exploatare în anul 2006, când încă nu exista un cadru legal sau o instituție de integritate. Totodată, fapta ce vizează îmbogătire ilicită, care ține de competenta Procuraturii, a fost inclusă în Codul Penal abia în anul 2014.
Inspectorul de integritate nu poate extinde controlul pe avere și în privința persoanelor care nu se află la întreținerea acestuia, ne referim în cazul dat la părinții subiectului. Totuși, în baza bănuielilor rezonabile ce s-au dedus din informațiile jurnalistice, inspectorul de integritate a remis un denunț către Serviciul Fiscal de Stat în vederea demarării unui control fiscal asupra activității gospodării țărănești administrată de către tatăl subiectului, precum și pe numele celor doi părinți ai subiectului.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, a precizat că în declarația de avere și interese depusă de către Popov ANI a depistat anumite discrepanțe cu privire la neincluderea a 125 de mii de lei, obținuți din transferuri bancare din străinătate și pe care Popov i-a indicat eronat în declarația de avere, însă în această situație legea îl obligă pe subiect să își rectifice informațiile din declarații în 30 de zile.
„S-au depistat discrepante în unele declarații depuse în 2013, 2018 și 2019, referitoare la neincluderea unor sume infime din transferuri bancare din străinătate și indicarea eronata a sumei de 125 mii de lei, pe care a împrumutat-o de la părinți. Pe aceasta situație, legea obliga pe subiect sa își rectifice informațiile din acele declarații în termen de 30 de zile, ceea ce inspectorul a și dispus”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ANI.
Actul de constatare emis de ANI:
Sâmbătă, 9 octombrie, șeful adjunct suspendat al Procuraturii Generale (PG) Ruslan Popov, suspectat de îmbogățire ilicită a fost reținut pentru 72 de ore în urma perchezițiilor efectuate la domiciliul acestuia.
Atunci, procurorii anticorupție au deschis o cauză cu privire la îmbogățirea ilicită a șefului adjunct suspendat al Procuraturii Generale Ruslan Popov. Potrivit procurorului general interimar, dosarul pe numele lui Ruslan Popov a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice și probelor acumulate.
La 5 octombrie, odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic. Detalii aici.
În 2013, ZdG a scris că Ruslan Popov locuieşte împreună cu soţia sa, Iulia Popov, şi ea procuror la Procuratura Ialoveni, într-o casă cu două niveluri din Mileştii Mici, r-nul Ialoveni, cu o valoare estimativă de 2 mil. de lei. Popov susţinea că şi-a construit casa în special din banii acumulaţi după ce şi-a vândut apartamentul pe care-l deţinea la Chişinău, împreună cu soţia.
Ruslan Popov, cel mai bogat adjunct al procurorului general al R. Moldova indică în declarația sa de avere și interese personale depusă pe 29 martie curent, că în anul 2020 a obținut un salariu de 397 609 lei de la Procuratura Generală (PG). Totodată, Popov a ridicat un salariu de circa 13 825 de lei de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), dar și un salariu de circa 38 620 de lei de la Institutul Național al Justiției. Tot în anul 2020, Ruslan Popov a obținut o remunerare de 26 977 de lei de la centrul Internațional „La Strada”. Familia Popov a mai obținut venituri sub formă de onorariu în valoare de 93 265 lei de la „Biroul asociat de avocați Ialoveni”, precum și venituri sub formă de salariu în valoare de 45 238 lei de la Procuratura R. Moldova.
În anul 2020, Ruslan Popov a vândut un automobil de model Hyundai Grand Santa FE în valoare de 29 990 euro și a procurat un autoturism Hyundai Santa FE CRDi, în valoare de 38 de mii de euro.
Pe parcursul anului 2020, familia Popov a obținut mai multe venituri din indemnizații. Astfel, Ruslan Popov a ridicat o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 9 914 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). De asemenea, familia Popov a obținut alte două indemnizații în valoare totală de 692 lei pentru incapacitate temporară de muncă de la CNAS, precum și venituri de 2 303 lei.
Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Ruslan Popov deține 80 acțiuni la Dac Hermes SA. Acesta este debitorul unei datorii contractate în anul 2020, în valoare de 8 010 lei, a cărei scadență este anul 2021. Din 2014 și 2016, Iulia Popov, soția procurorului, are două datorii față de părinții ei, Ion (care a decedat între timp) și Pelaghia Oprea – de 10 mii de euro, a cărei scadență este anul 2034, precum și o datorie de 50 de mii de euro, a cărei scadență este anul 2036.