A fost constituită Comisia de radiere a Partidului „Șor”, declarat neconstituțional. Cu cât vor fi remunerați lichidatorii
Ministerul Justiției (MJ) a desemnat o comisie de lichidare a Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional la mijlocul lunii iunie 2023, care va întreprinde măsurile necesare pentru radierea formațiunii politice din Registrul de stat al persoanelor juridice. Un ordin în acest sens a fost publicat marți, 29 august, în Monitorul Oficial al R. Moldova.
Comisia va fi compusă din șapte persoane și va avea următoarea componență: Ion Popa, vicepreședintele Consiliului Uniunii Administratorilor Autorizați din Moldova, Liliana Voiticovschi, șefă a Direcției financiar-economice, Comisia Electorală Centrală, Ruslan Nastas, șef adjunct al Direcției juridice, Comisia Electorală Centrală, Dima Pavel, șef adjunct al Direcției generale expertiză juridică, Serviciul Fiscal de Stat, Tatiana Ianciu, ofițeră principală a Direcției juridice, Ministerul Afacerilor Interne, Angela Popil, avocată, Olga Burea, avocată.
În calitate de lichidatori ai Partidului Politic „Șor”, declarat neconstituțional, au fost desemnați următorii membri ai Comisiei de lichidare: Ion Popa și Olga Burea. Conform documentului, lichidatorii vor fi remunerați cu câte 16 mii de lei pe lună.
Pe 19 iunie 2023, CC a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Conform Înaltei curți, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat, iar niciun act al organelor acestui partid, adoptat după pronunțarea hotărârii, nu are valoare juridică. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a formațiunii politice care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice.
După pronunțarea deciziei Înaltei Curți, șefa statului a spus într-o postare pe Facebook că „instituțiile statului urmează să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”.
„Din acest moment încolo, partidele politice, probabil, nu vor mai putea desfășura activitate politică în R. Moldova în orice mod, cu orice încălcare de lege”, a accentuat avocatul Eduard Digore, reprezentant al Guvernului în acest proces. Iar fostul deputat fugar Ilan Șor, liderul partidului cu același nume, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, a amenințat că „nimeni dintre executorii acestei ilegalități nu va scăpa”.
Pe 22 mai 2023, Parlamentul a aprobat în cadrul ședinței de plenare un pachet de hotărâri în vederea executării hotărârii CC prin care Partidul Politic „Șor” a fost declarat neconstituțional. Astfel, din acea zi fracțiunea Partidului Politic „Șor” a încetat de drept, iar reprezentanții formațiunii au fost excluși din componența Biroului permanent al Legislativului și din delegațiile Parlamentului R. Moldova la organizațiile parlamentare internaționale și organizațiile parlamentare bilaterale.
- „Declararea neconstituțională a unui partid politic, indiferent de motive, va avea consecințe serioase asupra proceselor democratice”. Ce spun experții despre decizia CC
- Judecătorii CC își argumentează decizia prin care Partidul „Șor” a fost declarat neconstituțional. Hotărârea integrală
- Extras din Hotărârea CC. Partidul Șor, declarat NECONSTITUȚIONAL. Ce se va întâmpla cu mandatele deputaților și a bașcanei Găgăuziei