Doar trei din cei șapte candidați la funcția de inspector în cadrul Inspecției procurorilor merg mai departe. Un fost procuror, exclus din concurs pentru „înscrierea datelor de identificare” în locul greșit pe lucrare
Trei candidați la funcția de inspector în cadrul Inspecției procurorilor, din cei 7 care au depus dosarele, vor participa la etapa interviului. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a aprobat în ședința de marți, 20 februarie, nota finală pentru proba scrisă a candidaților admiși în concursul pentru selectarea inspectorilor în cadrul Inspecției procurorilor.
Totodată, CSP a amânat pentru 29 februarie desfășurarea Adunării Generale a Procurorilor, în format online, pentru audierea rapoartelor de activitate a CSP și a Procuraturii pentru anul 2023 și dezbaterea priorităților pentru anul 2024.
CSP a admis la etapa interviului candidații care au obținut nota finală de cel puțin 7 puncte: Igor Eșanu, Tudor Gratii și Mircea Roşioru.
Astfel, Igor Eșanu a primit la proba scrisă nota 7,12, Anatolie Galben – 6,68, Tudor Gratii – 8,43, Mircea Roşioru – 9,18, Ion Vîrlan – 6,68.
Ghenadie Gurițanu a fost eliminat din concurs pentru că ar fi încălcat Regulamentul concursului. Mai exact, este vorba despre înscrierea datelor de identificare sau a unor semne distinctive în alt loc, decât în colțul din dreapta a lucrării de concurs;
Evghenii Sanduța nu s-a prezentat la proba scrisă, ceea ce a dus la eliminarea sa din concurs.
Totodată, CSP a stabilit data de 4 martie pentru desfășurarea interviului.
ZdG a relatat anterior că la funcția de inspector-șef al Inspecției procurorilor și-au depus dosarele doi candidați: fostul procuror și inspector Mircea Roşioru și ex-procurorul și avocatul Artur Reguș.
Pentru cele 8 funcții de inspector au depus dosarele: fostul procuror și ex-judecător Anatolie Galben, fostul judecător și avocat Evghenii Sanduța, ex-procurorul și fostul inspector Ghenadie Gurițanu, ex-ofițerul de urmărire penală și consultat în Procuratura Anticorupție Ion Vîrlan, fostul procuror și consultant al procurorilor în Procuratura raionului Orhei Igor Eșanu, fostul procuror și ex-inspector Mircea Roşioru și fostul procuror și ex-inspector Tudor Gratii.
CSP a stabilit data de 20 februarie pentru desfășurarea probei scrise în cadrul concursului pentru selectarea inspectorilor în cadul Inspecției procurorilor, iar data de 14 martie – ziua de desfășurare a probei scrise pentru selectarea inspectorului-șef.
Mircea Roșioru, fostul adjunct al ex-procurorului general Alexandr Stoianoglo, a fost scos de sub urmărire penală, la sfârșitul anului 2021, în unul dintre dosarele pornite pe numele lui Stoianoglo. Roșioru a fost anterior și adjunctul foștilor procurori generali Eduard Harunjen și Dumitru Robu.
Artur Reguș a fost desemnat, în februarie 2022, în calitate de membru din partea CSP în componența Comisiei de evaluare a performanțelor ex-procurorului general, atunci suspendat, Alexandr Stoianoglo.
Anatolie Galben, judecător la Curtea de Apel Chișinău și membru al Consiliului Superior al Magistraturii, și-a depus cererea de demisie din funcția de magistrat acum un an, fiind aprobată la 14 februarie 2023.
Evghenii Sanduța și-a dat demisia din funcția de judecător al Curții de Apel Chișinău la sfârșitul anului 2016. Acesta candidează și la funcția de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor.
Ghenadie Gurițanu a lucrat în Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) până în februarie 2022, după care a fost numit inspector. Acesta a ocupat anterior și funcția de șef al Procuraturii raionului Fălești.
Ion Vîrlan ocupă, din 2019, funcția de consultant al procurorului în Procuratura Anticorupție.
Igor Eșanu s-a angajat în funcția de consultant al procurorului la Orhei din august 2023. Anterior, a ocupat funcția adjunct al procurorului-șef de la Ialoveni.
Tudor Gratii a fost numit în 2008 la Procuratura raionului Sîngerei. În perioada 2017-2021 a activat în cadrul PCCCOCS, iar din 2022 a fost inspector.
Potrivit modificărilor legislative, în vigoare din august 2023, Inspecției procurorilor a fost transferată din subordinea procurorului general, în subordinea Consiliului Superior al Procurorilor, ca organ cu autonomie funcțională. Astfel, Inspecția procurorilor este un organ din subordinea CSP, care este constituit din 9 inspectori. Durata mandatului de inspector este de 6 ani. Inspectorul poate fi numit doar pentru un singur mandat. În funcția de inspector nu pot fi numiți procurori în funcție.