Principală  —  IMPORTANTE   —   Directorul Inspectoratului Național de Probațiune,…

Directorul Inspectoratului Național de Probațiune, Andrei Iavorschi, pus sub învinuire pentru abuz de serviciu, a fost suspendat din funcție – ministrul Justiției

Directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP), Andrei Iavorschi, a fost suspendat din funcție. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care menționează că decizia a fost luată urmare a demersului Procuraturii Anticorupție în legătură cu inițierea urmăririi penale în privința lui Iavorschi, care a fost pus sub învinuire întru-un dosar penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, soldat cu daune în proporții considerabile.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, Andrei Iavorschi ar fi trebuit să-și dea demisia încă de la inițierea cauzei penale „pentru a nu prejudicia, în primul rând, imaginea instituției în care activează”.

„El a preferat, însă, să se țină de funcția în care a fost propulsat de către regimul Plahotniuc, în decembrie 2018. Din câte îmi amintesc, prima sa „realizare” de la accederea în funcția de director al Inspectoratului Național de Probațiune, chiar înaintea alegerilor parlamentare din februarie 2019, a fost să contribuie plenar la obținerea certificatului de integritate de către Ilan Șor”, a scris Litvinenco pe Facebook.

Potrivit ministrului Justiției, cele menționate nu anulează principiul prezumției nevinovăției: „M-am referit doar la integritatea pe care trebuie să o aibă orice funcționar sau persoană cu demnitate publică”.

Directorul Inspectoratului Național de Probațiune (INP), Andrei Iavorschi, a fost pus sub învinuire întru-un dosar penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, soldat cu daune în proporții considerabile. Totodată, procurorii anticorupție au înaintat către Ministerul Justiției un demers privind suspendarea acestuia din funcție, potrivit Procuraturii Anticorupție (PA).

Directorul INP este acuzat că ar fi cauzat Inspectoratului daune, exprimate în cheltuielile suportate pentru executarea unor clauze contractuale în valoare totală de aproximativ 676 259 de lei.

Andrei Iavorschi este acuzat de procurori că fiind în funcția de director și având obligația de a asigura utilizarea eficientă a resurselor financiare a Inspectoratului Național de Probațiune, contrar prevederilor legale, în perioada anilor 2019-2022, ar fi încheiat din numele instituției, mai multe contracte privind achiziționarea unor bunuri și servicii de valoare mică, fără ca acestea să fie planificate, cum ar fi:

  • pe parcursul anului 2019, ar fi încheiat contracte privind achiziționarea unor bunuri și servicii, în sumă totală de 47 613 de lei;
  • pe parcursul anului 2020, ar fi încheiat contracte privind achiziționarea unor servicii, în sumă totală de 24 900 de lei;
  • pe parcursul anului 2021, ar fi încheiat două contracte de valoare mică privind achiziționarea serviciilor de reparare și întreținere a automobilelor, în sumă totală de 33 6800 de lei.

Totodată, potrivit PA, Iavorschi este învinuit că, pe parcursul anilor 2019-2022, prin derogare de la normativele legale, ar fi încheiat cu o companie de telefonie mobilă, contracte de valoare mică, în sumă totală de 293 380 de lei, iar aceste acțiuni ar fi făcut Inspectoratul să suportate „cheltuieli neîntemeiate” în sumă totală de 203 153 de lei.

„Așadar, după punerea sub învinuire, procurorii anticorupție au înaintat către Ministerul Justiției, demers privind suspendarea din funcție a directorului Inspectoratului Național de Probațiune, în condițiile prevăzute de art.200 din Codul de procedură penală”, menționează PA.