Directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, trimiși în judecată pentru depășirea atribuțiilor de serviciu
Procuratura Anticorupție (PA) anunță luni, 29 mai, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a directorului general Iulian Scorpan și a vicedirectorului Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova” Victor Sula, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu (art. 328 alin. (1) din Codul penal).
Urmărirea penală a fost pornită în luna martie 2021, de către Procuratura Anticorupție în baza unui denunț. Prima ședința urmează să aibă loc la 12 iunie 2023, dosarul fiindu-i distribuit magistratei Aurelia Cazacliu.
Cei doi sunt judecați și pentru abuz de putere sau abuz de serviciu, într-un dosar care este la Judecătoria Chișinău din decembrie 2021.
„Obiectul investigației cuprinde acțiunile ilegale exprimate prin depășirea în mod vădit a limitelor atribuțiilor de serviciu acordate prin lege, de către persoanele publice din cadrul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, și anume, directorul general și vicedirectorul Întreprinderii de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, care în perioada anilor 2018-2019, la încheierea contractului de wet-lease nr. 0285 din 17.05.2018, au cauzat prejudiciu în proporții deosebit de mari persoanei juridice de drept public, statul, reprezentat de Agenția Proprietății Publice, în mărime de 36 690 567 de lei și persoanei juridice de drept privat, S.R.L. „Air Moldova”, în sumă de 83 340 455 de lei”, transmite PA.
Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Pentru infracțiunea comisă, legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 23 500 la 57 500 de lei sau cu închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.
Totodată, în scopul reparării prejudiciului cauzat, Procuratura Anticorupție în comun cu Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a Centrului Național Anticorupție au aplicat sechestru pe bunurile și activele învinuiților aflate pe teritoriul R. Moldova și peste hotarele țării, în sumă de peste 12 milioane de lei.