Din izolatorul CNA în arest la domiciliu. Judecătoria Chișinău a schimbat măsura de arest în privința ex-directorului SIS, Vasile Botnari, cercetat pentru îmbogățire ilicită. PA a depus recurs la CA Chișinău
Magistrații Judecătorie Chișinău, sediul Ciocana, au schimbat măsura preventivă din arest în izolator în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, în privinţa ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, cercetat penal într-un dosar pentru îmbogățire ilicită.
Procurorii anticorupție au contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost dispusă plasarea lui Botnari în arest la domiciliu.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al Procuraturii, Emil Gaitur, ne-a comunicat că, măsura preventivă în privința fostului director SIS a fost schimbată la 20 aprilie curent de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Ulterior, procurorii anticorupție au depus recurs la CA Chișinău împotriva deciziei primei instanțe.
Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel (CA) Chișinău, Octeabrina Popa, ne-a comunicat că, deocamdată, nu a fost stabilită data la care instanța de Apel va examina recursul procurorilor anticorupție.
La 1 aprilie, fostul director al Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, a fost plasat în arest în izolatorul CNA pentru 25 de zile fiind cercetat penal într-un dosar pentru îmbogățire ilicită.
La 29 martie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la domiciliul fostului șef al SIS. Detalii aici
În decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) s-a autosesizat de două ori cu privire la banii achitați de fostul director al Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Vasile Botnari, în cazul dosarului expulzării celor 7 profesori turci.
Fostul director al SIS, Vasile Botnari, singurul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, care în luna septembrie 2020 a fost condamnat cu suspendare, a plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor (în total echivalentul a 145 de mii de euro).
Astfel, ANI a inițiat un control pentru a investiga proveniența banilor pe care i-a achitat Botnari. Aceștia nu se regăseau în declarația de avere și interese personale depusă de fostul director SIS în acea perioadă.
Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.
De asemenea, inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:
– în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO,
– în folosul SIS – 348 432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia.
- DOC/ Judecătoria Chișinău a publicat extrasul din sentința de condamnare a lui Vasile Botnari: Fostul șef SIS s-a ales cu o amendă de 88 de mii de lei pentru expulzarea profesorilor turci
- DOC/ A apărut dispozitivul „secret” din sentința fostului șef al SIS. Condamnat la amendă simbolică, FĂRĂ plata despăgubirilor