Dezvăluirile soției unuia dintre profesorii turci expulzați din R. Moldova: Am fost urmărită când am mers să depun cererea la Chișinău. Copiii suferă foarte mult
Galina Tüfekçi, soția fostului director al filialei liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga, Feridun Tüfekçi, care a fost expulzat din R. Moldova în 2018 și condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare în Turcia, caracterizează ultimii doi ani ca fiind „cei mai tragici din viața mea”. Femeia susține că în cazul expulzării profesorilor turci încă nu a fost pus punctul pe i.
„Copiii suferă foarte mult. Își așteaptă tatăl în fiecare secundă, mereu spun: „dacă ar fi fost tata, totul ar fi fost altfel”. Mi se pare foarte ciudată tăcerea autorităților, care nu vorbesc deloc despre faptul că 12 copii minori au rămas fără tată, dintre care șase sunt cetățeni ai R. Moldova. Niciun organ de stat nu a reacționat”, a declarat ea în cadrul unei conferințe organizate de IPN.
Aceasta menționează că „nu a fost pus punctul pe i” și mereu este întrebată cine crede că este vinovat.
„Nu eu trebuie să răspund. Eu știu cine este vinovat. Autoritățile trebuie să spună cine este vinovat, să cerceteze această crimă. Evoluție nu a fost în dosar, nu suntem lăsați să vedem fapte noi”, a subliniat Galina Tüfekçi.
Femeia susține că a fost urmărită când a mers la Chișinău să atace sentința secretizată de condamnare a lui Vasile Botnari, fost șef al SIS. „În ce țară trăim? Sunt încălcate toate drepturile”, a continuat ea.
Totodată, aceasta a dezvăluit că profesorii turci au fost plasați în pușcăriile din zonele în care sunt originari pentru ca „rudelor să le fie rușine, dar eu vreau să spun că ar trebui să fie mândri de ei”.
- „Secretele” dosarului Vasile Botnari: Ministerul Finanțelor anunță că fostul șef al SIS a achitat benevol la 13 iulie 2020 suma de 2 399 400 de lei
- DOC/ A apărut dispozitivul „secret” din sentința fostului șef al SIS. Condamnat la amendă simbolică, FĂRĂ plata despăgubirilor
- Sentința secretă a lui Botnari. Procuratura Generală anunță o anchetă de serviciu pe numele procurorului de caz în dosarul profesorilor turci
În dimineața zilei de 6 septembrie 2018, șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont” au fost reținuți în timp ce ieșeau din casă pentru a merge la serviciu și transportați la Aeroportul Internațional Chișinău, acolo unde îi aștepta un avion, plătit de SIS, pentru a-i duce în țara lor de origine, Turcia. SIS declara atunci că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, condusă de clericul Fethullah Gülen, aflat de mai mulți ani în auto-exil în SUA, din cauza relației sale tensionate cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan.
Doi dintre cei șapte angajați ai Liceului „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative în cadrul instituției de învățământ. Majoritatea dintre aceștia au familii în R. Moldova și copii care dețin cetățenia R. Moldova, iar o parte dintre ei locuiau aici de peste 20 de ani.
La 11 iunie 2019, CtEDO a emis o hotărâre prin care a declarat că R. Moldova a încălcat dreptul la libertate și siguranță şi dreptul la respectarea vieții private și de familie a cinci cetățeni turci care s-au adresat în instanța europeană.