Dezbaterile în dosarul Șor la Curtea de Apel Chișinău continuă: Procuratura Anticorupție anunță când va fi pronunțată o decizie definitivă
Pe 12 aprilie la Curtea de Apel Chișinău a avut loc o nouă ședință în cauza penală de acuzare a lui Ilan Șor de săvârșirea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară”. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA) ședința a durat aproape nouă ore și va continua pe 13 aprilie, începând cu ora 9:30.
La începutul ședinței din 12 aprilie, potrivit procurorilor anticorupție, partea apărării a solicitat reluarea cercetării judecătorești, însă instanța a respins cererea. Ulterior apărătorii au înaintat o cerere de recuzare, instanța calificând-o ca fiind abuzivă și repetată. PA susține că toate aceste acțiuni ale părții apărării le califică ca fiind încercări de tergiversare a procesului.
De asemenea, deputata Marina Tauber, Marina Tauber, cercetată în cauza penală de finanțare ilegală a partidului, aflată sub control judiciar, a încercat să perturbe ședința de judecată, iar instanța a dispus ca ședința să fie desfășurată doar în prezența părților și a reprezentanților mass-media.
„Pe parcursul ședinței instanța a fost nevoită să întreprindă măsuri în vederea asigurării ordinii, or un deputat din Parlamentul R. Moldova a intrat în sala de judecată și a realizat acțiuni pentru împiedicarea bunei desfășurări a ședinței. În aceste condiții instanța a dispus ca ședința de judecată să fie desfășurată doar în prezența părților în proces și a reprezentanților mass-media, poliția evacuând deputatul din sala de ședințe.
Procuratura Anticorupție este ferm convinsă că tentativele de intimidare a instanțelor de judecată sau a părților și participanților la proces sunt inadmisibile și incompatibile cu scopurile procesului penal”, transmite PA.
Ședința din 12 aprilie a continuat cu discursul procurorului și pledoariile apărătorilor până la aproximativ 20:45, când ședința a fost întreruptă la cererea avocatului străin, pe motiv că dorește verbal să ia cuvânt în dezbateri care va dura circa două ore, iar traducătorul său a tradus în mod cursiv pe parcursul la mai mult de opt ore, susțin procurorii anticorupție. Cererea a fost acceptată de instanță, cu dispunerea continuării dezbaterilor joi, 13 aprilie 2023 la 9:30.
După etapa dezbaterilor judiciare, instanța urmează să delibereze și să pronunțe o decizie definitivă pe caz, mai spune PA.
Acuzațiile care i se aduc lui Ilan Șor în dosarul „frauda bancară”
În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai 2022, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.
În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.
Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.