Detaliile anchetei: Cum funcționa o schemă de deposedare a capitalei de terenuri
Şeful unei secţii din cadrul Direcției funciare a Primăriei municipiului Chișinău, un subaltern și un om de afaceri au fost reținuți la 6 septembrie de ofițerii și procurorii anticorupție într-un dosar ce vizează fraude cu terenuri. Cei trei sunt bănuiți de abuz de serviciu, exprimat prin deposedarea frauduloasă a administrației publice de terenuri, în baza unor titluri executorii, deținute de persoane interpuse, se menționează într-un comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA).
Funcționarii ar fi utilizat bazele de date referitoare la terenurile din municipiul Chișinău, identificând loturi, ce aparțineau municipalității, amplasate convenabil solicitanţilor, ale căror valoare putea fi majorată prin alipirea unor terenuri aferente sau prin schimbarea statutului zonei, în vederea înstrăinării acestora în mod fraudulos. Aceștia ar fi acționat de comun acord cu agentul economic, care este suspectat de complicitate la abuz de serviciu.
„În unul din cazuri, o familie din Chișinău a obţinut titlu executoriu, printr-o decizie a Curții de Apel, pentru un teren intravilan în scopul construcției unei case de locuit. Dat fiind faptul că, familia se afla peste hotare, interesele acesteia au fost reprezentate de un intermediar care, în complicitate cu reprezentanţii Direcţiei funciare şi persoane din alte autorităţi, au identificat un alt teren, cu o valoare mai mare şi cu o amplasare mai favorabilă. După ce au intrat în posesia terenului, aceştia îl înstrăinează unei alte persoane, pentru a şterge urmele infracţiunii”, se precizează în comunicatul CNA.
Potrivit oamenilor legii, schema de preluare frauduloasă a terenurilor Primăriei a fost aplicată în zeci de cazuri, procurorii identificând mai multe loturi, înstrăinate de acelaşi grup de persoane, pe bd.Grigore Vieru, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Puşkin, str. Hânceşti, Cuza-Vodă etc.
Acum o lună, în arest au fost plasați şase membri ai grupului, printre care doi angajaţi de la „Cadastru”, un om de afaceri şi un beneficiar al unui teren. Alți doi complici, un executor judecătoresc şi un barman, au fost eliberați sub control judiciar, după ce și-au recunoscut vina. Până în prezent, 9 persoane, bănuite că ar fi implicate în această schemă, au fost reţinute.
Astăzi, mai multe percheziții au avut loc, în birourile funcționarilor de la Direcția funciară a Primăriei Chișinău. Urmare acțiunilor de urmărire penală, cele trei persoane au fost reţinute pentru 72 de ore. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de peste 100 000 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.
Investigaţiile în acest caz continuă, iar urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.
CNA s-a autosesizat în baza unui material jurnalistic publicat de Crime Moldova, care arăta că un fost ofițer de investigație din cadrul MAI, Sergiu Alexandrov, prin intermediul Societăţii Comerciale Vanadium SRL construiește o anexă de 72 metri pătrați la o clădire de pe bl. Ștefan cel Mare și Sfânt, care se află la balanța Guvernului R. Moldova și unde se găsesc mai multe instituții ale statului, cum ar fi Judecătoria comercială de circumscripţie Chişinău, Curtea de Apel Chişinău, o parte din Judecătoria Chişinău, sectorul Centru etc.
Foto simbol