Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii din dosarul concesionării Aeroportului.…

Detalii din dosarul concesionării Aeroportului. Cauza penală, repartizată pentru a treia oară unui nou complet de judecată

Colaj ZdG

Ajuns la finalul etapei preliminare, dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău urmează a fi examinat de un nou complet de judecată, al treilea la număr, format din Ana Cucerescu, Olga Bejenari și Eugeniu Beșelea, după ce doi dintre magistrații care au examinat anterior cauza au fost transferați în alte instanțe.

De la distribuirea aleatorie a dosarului noului complet de judecată, nu s-a desfășurat însă nicio ședință lucrativă, ultima ședință fiind amânată din motivul neprezentării a doi avocați și doi inculpați. 

Ședința preliminară, încheiată

Ședința preliminară în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost încheiată la 31 mai.

Miercuri, 10 iulie, urma să aibă loc o nouă ședință în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, cu un nou complet de judecată căruia i-a fost distribuită aleatoriu cauza penală, complet format din Ana Cucerescu, Olga Bejenari și Eugeniu Beșelea, magistrata Cucerescu fiind judecătorul raportor, în cadrul căreia urmau să fie stabilite detalii organizatorice privind etapa la care se află cauza. Avocatul Alexandru Bargan a menționat că „ședința preliminară s-a încheiat, dar nu am purces încă la examinarea cauzei în fond, suntem în partea pregătitoare a ședinței”. 

Ședința planificată astăzi însă nu s-a desfășurat, întrucât doi dintre avocați și, respectiv, inculpați nu s-au prezentat, invocând drept motive concedii medicale sau anuale. 

Opt foști oficiali de rang înalt, pe banca acuzaților 

La 2 mai 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 392 de milioane de lei în urma concesionării Aeroportului Internațional Chișinău a fost transmis în judecată. În dosar figurează opt persoane: fostul prim-ministru al R. Moldova, Iurie Leancă; ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr; fostul director general al Agenției Proprietății Publice (APP), Tudor Copaci; fosta directoare adjunctă a APP, Angela Susanu; fosta șefă adjunctă a Direcției administrarea proprietății publice a APP, Maria Șendilă; ex-directorul general interimar al Întreprinderii de Stat (Î.S.) „Aeroportul Internațional Chișinău”, Petru Jardan; fostul director financiar al întreprinderii, Alexandru Ciutac; șefa Serviciului analiză economică a Aeroportului Internațional Chișinău, Alla Țubari. 

Procuratura susține că inculpații au concesionat în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău în interesul unei „organizații criminale”, iar acum riscă închisoare de la 4 la 8 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Procurorii mai spun că Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci și Petru Jardan ar fi micșorat procentul din profit care urma să ajungă în bugetul de stat în urma concesionării aeroportului –  de la 8% la 1%, iar concursul ar fi fost mimat, statul fiind prejudiciat. 

Numărul mare de inculpați, impediment în examinarea dosarului?

În timp ce apărătorii susțin că  numărul mare de inculpați este un impediment, acuzatorii de stat nu consideră că aceasta este o problemă care nu ar permite avansarea cercetării judecătorești. 

„Numărul mare de inculpați în dosar, respectiv, numărul mare de avocați, tot timpul este o problemă, pentru că ședințele trebuie fixate în așa mod încât toți să fie disponibili. Riscul este mult mai mare să nu coincidă agendele”, consideră avocatul lui Leancă, Vladislav Roșca.

„Numărul mare de inculpați nu reprezintă un impediment în examinarea cauzei. Instanța e responsabilă de examinarea cauzei în fond”, consideră procurorul Victor Muntean. 

Completul de judecată format inițial, înlocuit. Avocat, despre al doilea complet: „Considerăm că a fost constituit ilegal”

Cauza penală privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost repartizată magistratei Djeta Chistol. În cadrul primei ședințe, avocații au înaintat o cerere pentru formarea unui complet din trei judecători. Cererea a fost acceptată, fiind constituit completul de judecată alcătuit din Djeta Chistol, Tatiana Bivol și Petru Păun.

La 13 februarie 2024, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat o hotărâre prin care s-a dispus specializarea magistraților Judecătoriei Chișinău în domeniul examinării cauzelor penale care au fost trimise în instanța de judecată de către Procuratura Anticorupție (PA). Ca urmare a deciziei CSM, completul de judecată format inițial a fost substituit, o lună mai târziu, de un nou complet, format din Olga Bejenari, Vitalie Budeci și Stella Bleşceaga.

Alexandru Bargan, avocatul inculpatului Alexandru Ciutac, susține însă că cel de-al doilea complet a fost constituit ilegal.

„Completul a fost modificat după hotărârea Consiliului Suprem al Magistraturii. Conform hotărârii respective, judecătorii care examinau acest tip de cauze penale erau în drept să redistribuie aleatoriu acest dosar. Redistribuirea nu poate avea loc, în viziunea noastre, în calitate de apărători, în baza hotărârii unei instituții, fiind chiar și Consiliului Superior al Magistraturii. Redistribuirea se face doar în baza Codului de Procedură Penală. Alte legi nu există, în bază de hotărâri, încheieri – nu există așa ceva. Considerăm că actualul complet a fost constituit ilegal”, și-a motivat nemulțumirea Alexandru Bargan.

Cerere de recuzare după cerere de recuzare. Membrii celui de-al doilea complet de judecată, vizați în trei cereri de recuzare

La 12 aprilie curent, a avut loc prima ședință de judecată în care s-a prezentat actualul complet, format din Olga Bejenari, Vitalie Budeci și Stella Bleşceaga. În cadrul următoarei ședințe, care s-a desfășurat la 19 aprilie curent, avocatul Vitalie Nagacevschi a depus o cerere de recuzare a completului de judecată abia format. Cererea însă a fost respinsă, iar Bejenari, Budeci și Bleșceaga au continuă să instrumenteze dosarul.

La 27 mai curent, a fost planificată o nouă ședință în dosar, care însă a durat mai puțin de o oră, fiind întreruptă după ce apărătorii au înaintat o nouă recuzare, de această dată nu a întregului complet, ci a magistratei Stella Bleșceaga, motivând că astfel încearcă să evite o „eventuală imixtiune a politicului în examinarea acestei cauze”. Această cerere de recuzare a fost înaintată imediat după ce solicitarea anterioară privind recuzare întregului complet de judecată a fost respinsă. 

La 29 mai, la judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-au desfășurat două ședințe în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. În timp ce în cadrul primei ședințe, un complet de judecată, condus de magistratata Tatiana Bivol a respins cererea de recuzare a judecătoarei Bleșceaga, în cadrul celei de-a doua, condusă de Stella Bleșceaga, s-a înaintat o nouă cerere de recuzare.  De această dată, avocatul Victor Munteanu a cerut recuzarea celorlalți membri ai completului de judecată: Olga Bejenari și Vitalie Budeci. Apărătorul a motivat recuzarea, punctând că cei doi magistrați au făcut parte din completul care a respins cererea de recuzare a Stellei Bleșceaga și, astfel, s-au antepronunțat pe subiectul audierii acesteia în calitate de martoră.Avocatul Munteanu a punctat că cererile de recuzare au avut strict caracter obiectiv, adăugând că „nu suntem puși pe război”.

Procurorul de caz, Victor Muntean, însă menționează că „se dă impresia că toate aceste cereri de recuzare au fost înaintate pentru tergiversarea procesului. De un an, dosarul se află în instanța de judecată, dar nu este pornită cercetarea judecătorească. Aceasta este o problemă”

Al treilea complet de judecată. Avocat: „La moment, temeiuri de recuzare nu avem. Este o procedura legală, cel puțin”

La 13 iunie, judecătoarea Stella Bleșceaga și-a început activitatea în cadrul Curții Supreme de Justiție (CSJ), după ce a fost înaintată președintei Maia Sandu de Consiliului Superior al Magistraturii spre numirea în funcția de judecătoare la CSJ. 

La 17 iunie, și Vitalie Budeci a părăsit judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, fiind transferat temporar la Curtea de Apel (CA) Chișinău.

Ca urmare a transferului celor doi magistrați, cauza penală privind concesionarea aeroportului a fost repartizată aleatoriu unui alt complet, format din Ana Cucerescu, Olga Bejenari și Eugeniu Beșelea, raportor magistrata Cucerescu.

„La moment, temeiuri de recuzare nu avem. Luând în considerare că judecătorii Stella Bleșceaga și Vitalie Budeci au plecat de la Judecătoria Chișinău, în alte instanțe, este evident că dosarul urma să fie redistribuit. Este o procedura legală, cel puțin. Data trecută, dosarul a fost retras abuziv din competența completului care îl examina și repartizat, la fel, abuziv”, a menționat Vladislav Roșca, avocatul fostului premier, Iurie Leancă.

De aceeași părere este și avocatul avocatul inculpatului Alexandru Ciutac. Alexandru Bargan, cafre susține că „momentan, nu există motive de recuzare și nici nu au fost obiecții în cadrul ședinței”.