Detalii din dosarul „cămătarului” de la CNA, Ghenadie Tanas. PA: 42 de persoane au fost audiate, iar 6 au fost recunoscute în calitate de bănuiți
Procuratura Anticorupție (PA) prezintă joi, 28 aprilie, detalii din dosarul lui Ghenadie Tanas, șeful suspendat al Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție (CNA), vizat într-o cauză penală privind practicarea ilegală a activității financiare și falsul în declarații.
De la începerea anchetei, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigație care au drept scop cercetarea completă și obiectivă a circumstanțelor cazului, după cum urmează:
- au fost autorizate de către judecătorul de instrucție și efectuate 29 percheziții, care au vizat domiciliile, birourile, automobilele persoanelor supuse investigațiilor penale, precum și sediile unor persoane juridice;
- au fost autorizate și efectuate 5 cercetări la fața locului a imobilelor;
- au fost dispuse, autorizate și efectuate în total 10 măsuri speciale de investigație;
- a fost autorizată și efectuată ridicarea informațiilor de la furnizorii de comunicații electronice, instituțiile bancare, notari și alte instituții în 31 de cazuri, cu ridicarea în total a aproximativ 3500 de file;
- au fost efectuate 8 examinări a obiectelor ridicate;
- a fost dispusă efectuarea a 13 expertize inginero-tehnice, a suporturilor electronice ridicate în cadrul acțiunilor (percheziții sau ridicări)– în număr total de 25, dintre care jumătate încă sunt în curs de efectuare.
- au fost audiați în calitate de martori 42 persoane;
- au fost recunoscuți și audiați în calitate de învinuiți – 6 persoane, dintre care la moment în privința a doi figuranți este aplicată măsura preventivă liberarea provizorie sub control judiciar, inclusiv în privința șefului suspendat al Direcției Generale Urmărire penală a CNA.
- Subsecvent, în privința acestuia din urmă este aplicată și măsura procesuală de constrângere suspendarea din funcție, până la adoptarea unei decizii definitive pe caz.
- au fost examinate 25 de cereri ale părților pe dosar și ale apărătorilor acestora;
- a fost formulată și expediată o comisie rogatorie pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală în afara hotarelor Republicii Moldova.
- un aport esențial la stabilirea circumstanțelor pe caz îl are Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), care efectuează la moment investigații financiare paralele și care au realizat un volum esențial de acțiuni, urmare a recepționării delegației procurorului.Astfel, ARBI a efectuat profiluri financiare a subiecților, a expediat peste 600 demersuri către furnizorii de date relevante, precum și peste 290 demersuri către alte autorități implicate în înfăptuirea justiției.
Pe 8 decembrie, procurorii anticorupție și ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au descins cu percheziții în biroul de serviciu al angajatului CNA și în mai multe locații, inclusiv și la membrii familiei sale, care sunt bănuiți pentru complicitate la comiterea infracțiunilor imputate.
Ghenadie Tanas a fost subiect al mai multor investigații ale ZdG
În 2017, Tanas a fost subiect al unei investigații a ZdG cu titlul „Tranzacțiile cămătarului de la CNA”. ZdG scria atunci că Ghenadie Tanas deținea bunuri mobile și imobile a căror valoare depășea veniturile sale declarate și că acesta a practicat cămătăria, împrumutând mai multor persoane zeci de mii de euro. Cel puţin, într-un caz documentat de ZdG Tanas a folosit-o pe mama sa, profesoară, pe post de creditor, iar în, cel puţin, patru cazuri Tanas a apelat la instanţa de judecată pentru a obliga datornicii să-i întoarcă aproximativ 60 de mii de euro. Litigiile în care a fost implicat Tanas nu se regăsesc în declarațiile cu privire la venituri şi proprietate ale angajatului CNA.
Pe 2 decembrie 2021, ZdG a publicat o nouă investigație în care oferă detalii despre averea lui Ghenadie Tanas, numit anterior de la tribuna Parlamentului „milionarul în euro de la CNA”.
Oficial, Ghenadie Tanas deține circa 100 de ha de terenuri agricole, iar fratele și mama celor doi au mai multe locuri de parcare atribuite unui bloc de locuit de pe strada Natalia Gheorghiu din Chişinău. În 2020, angajatul de la CNA s-a mutat cu traiul în apartamentul părinților, procurat în acest bloc, acum zece ani, și-a procurat o nouă Skoda Superb, care l-a costat întreg salariul și pensia luată de la CNA pentru ultimul an, și a scăpat basma curată după un control al averii și intereselor personale, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate.
Numele mamei și fratelui lui Ghenadie Tanas apar într-o serie de tranzacții imobiliare, conectate și la un prieten de-al bugetarului de la CNA.