Detalii din decizia prin care Șor a fost condamnat în prima instanță. Motivul pentru care judecătorul a acceptat recalificarea învinuirii
NewsMaker notează că a intrat în posesia deciziei luate în 2017 de către Judecătoria Buiucani, prin care Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare, și care nu a fost publicată până acum, în contextul în care dosarul este examinat de magistrații de la Curtea de Apel Cahul.
Dosarul penal pe numele lui Ilan Şor, fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), în care acesta era învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost trimis în judecată la sfârșitul lunii august 2016. Procurorii l-au acuzat pe Şor de faptul că timp de trei săptămâni, între 4 şi 25 noiembrie 2014, ar fi obţinut, prin înşelăciune, peste 5 miliarde de lei de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore. Suma a fost confirmată şi de memorandumul KROLL, prezentat la solicitarea organului de urmărire penală.
În fapt, susţin acuzatorii de stat, dobândirea banilor de la BEM s-ar fi realizat prin oferirea de credite mai multor companii ce ar aparţine lui Ilan Şor, iar drept garanţie privind rambursarea mijloacelor financiare obţinute ar fi fost prezentate contracte fictive, încheiate cu un şir de entităţi bancare din Federaţia Rusă. Potrivit rechizitoriului, inculpatul i-ar fi convins pe membrii Consiliului de administrare al BEM să voteze pentru creditarea companiilor sale, tăinuind că el este proprietarul de facto al acestora.
În instanță, partea acuzării a solicitat condamnarea lui Ilan Șor la 19 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu privarea dreptului de a ocupa funcții în sectorul bancar pentru o perioadă de cinci ani. Anchetatorii susțineau că Ilan Șor, care ocupa funcția de membru al consiliului Băncii de Economii, a sustras bani din bancă prin intermediul mai multor companii fictive.
Avocații lui Ilan Șor, la rândul lor, au solicitat recalificarea învinuirii prin înlocuirea faptei de escrocherie în „provocarea daunelor materiale în proporții deosebit de mari prin fraudă sau abuz de încredere”.
Potrivit deciziei, judecătorul Andrei Niculcea a decis să recalifice acuzațiile care îi erau aduse lui Ilan Șor, motivând acest lucru prin faptul că urmărirea penală nu a demonstrat că Șor a intenționat să retragă banii de la Banca de Economii, iar în timpul procesului, s-a constatat că acuzatul intenționa să folosească aceste fonduri temporar, pentru a obținute „beneficii patrimoniale”.
„Șor a intenționat să returneze împrumuturile la BEM, iar acest lucru este confirmat de declarațiile martorilor”, este menționat în motivarea deciziei instanței.
De asemenea, Niculcea a decis că „urmărirea penală nu a furnizat instanței dovezi convingătoare că Șor a comis frauda, în timp ce apărarea a furnizat suficiente dovezi contrare.”
Instanța a decis că companiile lui Șor au rambursat împrumuturi în sumă de 2 575 769 144 lei și că nu există dovezi că banii de la bancă au intrat în posesia lui Șor.
Totodată, instanța a constatat că, deși Banca de Economii a solicitat inițierea unei proceduri civile și recuperarea daunelor în sumă de 5.291.708.829, 71 lei de la Șor, însă valoarea reală a prejudiciului este mai mică.
Articolul integral poate fi citit pe NewsMaker