Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii din cadrul ședinței de…

Detalii din cadrul ședinței de la CSJ pe cauza lui Igor Dodon: avocații fostului șef de stat au fost amendați pentru comportamentul de care au dat dovadă

Procuratura Anticorupție (PA) informează că joi, 23 februarie, a continuat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) examinarea cauzei de inculpare a lui Igor Dodon, cu examinarea cererii de recuzare a președintelui completului de judecată. Cerere care a fost respinsă ca neîntemeiată. Totodată, la ședința de judecată a fost pronunțată o încheiere prin care instanța a aplicat fiecăruia fiecărui avocat al fostului președinte o amendă judiciară în mărime de 2 500 de lei pentru „comportamentul” afișat.

Acesta este apărat de către Ion Vîzdoagă, Petru Balan și Nicolae Posturusu.

În plus, potrivit PA, instanța a dispus informarea Uniunii Avocaților și Ministerului Justiției despre „încălcarea ordinii, oficialității și solemnității în ședința de judecată” manifestată de către avocații lui Dodon.

„La finele ședinței de judecată, în contextul subiectelor abordate, apărătorii au înaintat o nouă cerere de recuzare întregului complet de judecată, urmând a fi format un nou complet de judecată care va stabili data și ora următoarei ședinței în care se va examina cererea de recuzare”, a informat PA.

Fostul președinte se află sub control judiciar. La 18 noiembrie 2022, Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu, fiind plasat sub control judiciar, având interdicția de a părăsi țara.

La începutul lunii februarie, PA anunța că procurorii au dispus recunoașterea și audierea în calitate de bănuiți a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, soției acestuia, Galina Dodon, și a medicului care a confecționat „documentul medical fals”, în baza căruia CSJ a permis ieșirea din țară a fostului șef de stat și a soției acestuia.

„Astfel, medicul este bănuit de confecționarea și deținerea documentelor oficiale false, care acordă drepturi. În același timp, ex-președintele R. Moldova împreună cu soția sa, sunt bănuiți în deținerea și folosirea documentului oficial fals care acordă drepturi”, anunță PA.

Procuratura Anticorupție precizează că la 26 ianuarie 2023 a pornit urmărirea penală pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute la art. 361 alin.(2) lit.b) din Codul penal – „Confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false, acțiuni săvârșite de două sau mai multe persoane”.


Prima ședință de judecată în dosarul fostului șef de stat Igor Dodon, în care se cercetează episodul filmat în iunie 2019, când a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, a avut loc luni, 17 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție. Dodon este apărat de trei avocați, iar acuzarea este asigurată de doi procurori. 

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată în comunicatul publicat de PA.

„Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de  răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, mai afirmă acuzatorii de stat.