Detalii despre procurorul care a fost achitat de Judecătoria Chișinău în dosarul mitei de 12 mii de euro
Oleg Russu este procurorul suspendat din cadrul Procuraturii sectorului Râşcani din municipiul Chişinău care a fost achitat integral de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, în dosarul mitei de 12 mii de euro. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA). Complicele acuzatorului de stat a fost condamnat parțial de judecători.
Sentința a fost pronunțată pe 7 iulie 2023, însă urmărirea penală a fost pornită în luna februarie 2016 de către PA. Cauza penală a fost examinată în instanța de judecată timp de șase ani, fiind petrecute circa 140 de ședințe.
Oleg Russu a fost suspendat din funcția de procuror în cadrul Procuraturii sectorului Râşcani în luna martie 2016, atunci când a obținut calitatea de bănuit în dosarul mitei de 12 mii de euro.
Oleg Russu este procurorul care s-a ocupat de dosarul morții lui Eugen Țapu, găsit strangulat în podul unui bloc din capitală și care ar fi fost una dintre victimele protestelor de din 7 aprilie 2009. Oleg Russu a declarat anterior că nu a existat nicio legătură între decesul tânărului și revoltele de acum 14 ani. El s-a ocupat şi de cazul activistului Oleg Brega care în 2011 a fost agresat de patru persoane la Universitatea Slavonă din Chişinău, potrivit anticoruptie.md.
Conform procurorilor, intermediarul, acționând în participație cu Oleg Russu, a pretins de la un cetățean acuzat de comiterea infracțiunii de escrocherie suma de 12 mii de euro, pentru scoaterea acestuia de sub urmărire penală și clasarea procesului penal.
„(…) Pentru emiterea de către procuror a ordonanței de clasare a cauzei penale, denunțătorul i-a transmis intermediarului banii pretinși anterior în două tranșe și anume, 5000 de euro până și 7000 de euro după emiterea ordonanței de clasare a cauzei penale.
Procurorul primind din prima tranșă suma de 4000 de euro pentru realizarea promisiunii, convenind ca restul mijloacelor financiare să-i fie transmise după primirea de către denunțător a ordonanței de clasare. Mijloacele bănești au fost transmise intermediarului sub controlul organului de urmărire penală de către denunțător și depistați în cadrul percheziției efectuate”, afirmă reprezentanții PA.
Prin sentința din 7 iulie 2023, judecătorii au dispus achitarea totală a procurorului, pe motiv că „fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii”.
„Instanța (Judecătoria Chișinău, sediul Centru, n.red.) a dispus condamnarea parțială a complicelui, pentru săvârșirea a două capete de acuzare de trafic de influență, cu liberarea de pedeapsă penală în legătură cu expirarea termenului de prescripție, iar pentru al treilea capăt de acuzare, fiind condamnat la 5 ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar tip semiînchis, fiind dispus suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoare, pe un termen de probă de cinci ani. Corpurile delicte, banii în sumă de 6600 de euro, sunt păstrate la materialele cauzei penale până la rămânerea definitivă a sentinței, cu ulterioara trecere în proprietatea statului. Totodată, de la complice s-a dispus confiscarea în proprietatea statului contravaloarea sumei de 8250 de euro rezultată din infracțiune”, se spune într-un comunicat al Procuraturii.
Procuratura Anticorupție, despre sentință: „Ilegală și neîntemeiată”
Procurorul anticorupție Andrei Balan consideră sentința emisă de magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, drept „ilegală și neîntemeiată”, motiv pentru care a atacat-o la Curtea de Apel Chișinău.
„Sentința menționată este una ilegală și contrară legii, ori în cadrul urmăririi penale cât și în cadrul cercetării judecătorești, au fost administrate probe pertinente și suficiente care dovedesc fără echivoc vinovăția inculpaților. Totodată, instanța nu a ținut cont de prevederile art. 226 alin.(2) din Codul de procedură penală, excluzând încasarea cheltuielilor judiciare din contul inculpaților (…)”, se spune în extrasul din apel.
La rândul său, șefa PA, Veronica Dragalin, s-a arătat nemulțumită față de sentința pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău.
„(…) Ce sens are să investigăm cazuri de corupție mare și să cheltuim resursele statului în 140 ședințe de judecată cu așa sentințe?
Trebuie reformată fundamental politca penală de sancționare a actelor de corupție în țara noastră, ca măcar cei condamnați să simte careva consecințe a legii penale. Altfel, nu o să schimbăm comportamentul oamenilor, mai ales celor corupți din sistemul de justiție care fac bani mari în scheme de corupție”, a spus Veronica Dragalin într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.