Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Detalii despre cariera celor șase…

Detalii despre cariera celor șase magistrați suspendați din funcții și dosarele în care aceștia sunt vizați

Iurie Hîrbu, Radu Grecu, Tatiana Avasiloaie, Liliana Andriaș, Serghei Popovici, Aureliu Postică

Șase magistrați au fost suspendați prin decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 2 iulie, temeiul acestei decizii fiind dosarele penale în care aceștia figurează. Deși plenul CSM nu a făcut publice numele magistraților vizați în hotărâre, potrivit surselor ZdG ar fi vorba despre judecătorii Aureliu Postică, Liliana Andriaș, Tatiana Avasiloaie, Serghei Popovici, Iurie Hîrbu și Radu Grecu.

Judecătorul Aureliu Postică, unul dintre magistrații care au picat evaluarea externă de două ori

În ultimii doi ani, magistratul Aureliu Postică a fost suspendat din funcție de două ori. Prima oară, în 2022, CSM a dispus începerea urmăririi penale în privința magistratului învinuit de procurori de îmbogățire ilicită. Dosarul a fost clasat și acesta a revenit în sistem în martie 2023. 

La 2 iulie curent, plenul CSM a dispus din nou suspendarea din funcție a judecătorului. Aureliu Postică, aspirând la un fotoliu de membru în CSM, a încercat să promoveze evaluarea externă de două ori, însă, în ambele cazuri, Comisia Pre-Vetting a constat că acesta „nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică”.

Aureliu Postică este judecător din anul 2011. Între 2000 și 2011 a fost procuror. A activat la Judecătoria Orhei, iar în 2014 a fost transferat la Judecătoria Rîșcani, municipiul Chișinău. Din 2019 activează la sediul Buiucani al Judecătoriei Chișinău.

În 2016, Postică a respins cererea avocaților magistratei Domnicăi Manole prin care se solicita anularea ordonanței de începere a urmăririi penale pe numele judecătoarei, emisă de Eduard Harunjen, procurorul general interimar de atunci. Ulterior, procurorii aveau să renunțe la învinuire în acel dosar. 

Aureliu Postică a făcut parte din completul de judecători care le-a achitat pe cele cinci judecătoare reținute într-un dosar de corupție în 2018 (Galina Moscalciuc, Svetlana Tizu, Liubovi Brânză, Ludmila Ouș și Victoria Hadârcă). În 2019, Postică a participat la Adunarea Generală a Judecătorilor, considerată ilegală de către CSM și Guvernul de atunci, prin care se cerea demiterea membrilor CSM. Evenimentul a fost însă anulat din lipsă de cvorum. 

Judecătoarea cu penthouse-ul nedeclarat din centrul Chișinăului, Tatiana Avasiloaie

Tatiana Avasiloaie este judecătoare din anul 2012, când a fost numită în funcție la Judecătoria Căușeni pe un termen de cinci ani. La scurt timp, în decembrie 2014, a fost transferată temporar, pe un termen de șase luni, la Judecătoria Botanica din Chișinău. În iunie 2015, aceasta a fost numită, prin transfer, în funcția de judecătoare la Judecătoria Botanica. În martie 2017, a fost numită în funcție până la atingerea plafonului de vârstă.

În februarie 2020, ZdG scria în cadrul unei anchete că Tatiana Avasiloaie putea fi văzută zilnic în timp ce intra într-un penthouse de peste 150 de metri pătrați, amplasat într-un bloc din centrul capitalei. Magistrata declara că apartamentul aparținea unei cunoștințe a familiei sale care locuia în stânga Nistrului, iar ea doar intra „să verifice… să fie în regulă apa, căldura”. Imobilul nu se regăsea în declarațiile de avere și interese depuse de judecătoare.

În baza materialului ZdG, în iulie 2021, ANI a emis un act de constatare pe numele magistratei, stabilind o diferență substanțială de circa 1,33 milioane de lei între averea și veniturile Tatianei Avasiloaie. Ulterior, în temeiul actului ANI, a fost pornită o cauză penală pentru îmbogățire ilicită. 

La cinci luni după emiterea actului ANI, CSM a dat acordul pentru efectuarea unor acțiuni de urmărire penală în privința judecătoarei. Procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la domiciliul, automobilul, locul de muncă și un alt imobil al magistratei. Cu toate acestea, nici după emiterea actului ANI, nici după inițierea urmăririi penale pe numele acesteia, judecătoarea Tatiana Avasiloaie nu a fost suspendată din funcție.

În aprilie 2024, Tatiana Avasiloaie a obținut în instanță anularea actului ANI prin care a fost constatată discrepanța între venituri și avere. Hotărârea motivată a Judecătoriei Criuleni, sediul central, a fost publicată la începutul lunii aprilie 2024.

Între timp, reprezentanții ANI au atacat decizia la Curtea de Apel Chișinău, iar inspectorul de integritate Virgiliu Bardă, cel care a emis actul de constatare în privința magistratei, și-a dat demisia pe 1 august 2022. Conform unor surse ale ZdG, acesta s-ar fi confruntat cu unele presiuni din interior după emiterea actului pe numele magistratei. 

Judecătoarea cercetată în dosarul „Laundromat”, Liliana Andriaș

Liliana Andriaș, reținută și cercetată în 2016 pentru complicitate la spălare de bani în dosarul „Laundromat”, cunoscut și sub numele de „Spălătoria rusească”, a revenit în sistem după ce Curtea de Apel Chișinău a achitat-o și a emis, în 2023, o hotărâre prin care a obligat CSM-ul să o restabilească în funcție cu „toate drepturile și garanțiile prevăzute de lege”.

În aprilie 2022, Judecătoria Chişinău a obligat statul să-i plătească magistratei 19 mii de lei pentru cele 19 zile de arest preventiv în Penitenciarul nr.13, pentru că ar fi fost „deţinută în condiţii inumane şi degradante”. Magistrata a solicitat despăgubiri şi pentru perioada în care s-a aflat în Izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, însă cererea i-a fost respinsă.

Liliana Andriaş a activat în calitate de judecătoare a Judecătoriei Comerciale de Circumscripţie, desființată în 2017. A plecat din sistemul judecătoresc în ianuarie 2014, iar din 2015, până la restabilirea în funcție în 2023, a fost avocată.

Judecătorii „Laundromat”, reveniți în sistem în 2020

Serghei Popovici, judecător la Judecătoria Comrat, și Iurie Hârbu, magistrat la Judecătoria Orhei, se numără printre cei cinci judecători vizați în dosarul „Laundromat”, dar repuși în funcții, în 2020, după o pauză de patru ani. 

Cei cinci judecători, împreună cu ceilalți foști magistrați, plecați între timp din sistem, sunt judecați și într-un alt dosar penal, deschis în septembrie 2016 și care se află de mai bine de trei ani, fără sentințe, pe rolul Judecătoriei Chișinău. În acel dosar aceștia sunt învinuiți de pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri contrare legii, tot în dosarul „Laundromat”. Ulterior, Procuratura Anticorupție (PA) a decis să-i scoată de sub urmărire penală pe cei cinci magistrați. 

Radu Grecu – magistratul percheziționat în 2023

Radu Grecu este magistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, din decembrie 2017. Conform magistrat.md, Grecu a activat și în calitate de avocat până a îmbrăcat roba de judecător. Radu Grecu este judecătorul care l-a achitat pe medicul Boris Duda de la Institutul Oncologic de învinuirea în comiterea infracțiunii de primire a unei remuneraţii ilicite pentru prestarea unor servicii în sfera medicală, pe motiv că „nu s-a probat faptul primirii și estorcării acestei remunerații pentru intervenția chirurgicală, nefiind prezentate în acest sens careva probe concludente și pertinente”.

În noiembrie 2023, PA anunța că, în comun cu Centrul Național Anticorupție (CNA), a efectuat percheziții în birourile, automobilele și la domiciliile a patru judecători vizați într-un dosar de corupție. Ziarul de Gardă a scris, citând surse, că printre ei se afla și Radu Grecu.

Hotărârile emise de CSM în privința celor șase magistrați pot fi contestate la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.