Detalii despre activitatea magistraților aleși de Adunarea Generală a Judecătorilor în calitate de membri permanenți ai CSM
Magistrații Vasile Șchiopu, Ioana Chironeț, Sergiu Caraman și Maria Frunze sunt membrii permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), aleși vineri, 28 aprilie, de către Adunarea Generală a Judecătorilor, pentru un mandat de șase ani. În calitate de membru supleant al CSM a fost aleasă Livia Mitrofan de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.
Vasile Șchiopu a acumulat 220 de voturi, Ioana Chironeț – 215 voturi, Maria Frunze – 158 voturi, Sergiu Caraman – 185 voturi, iar Livia Mitrofan – 148 voturi.
Noii membri ai CSM din rândul judecătorilor
Vasile Șchiopu este judecător din 2003. Din 2012, pentru doua mandate, a deținut funcția de președinte al Judecătoriei Ungheni. Printr-o decizie emisă pe 5 ianuarie 2023, Comisia Pre Vetting a stabilit că magistratul „corespunde criteriilor de integritate etică și financiară”.
În timpul audierilor candidatul a fost întrebat despre achiziționarea unui apartament la preț preferențial și sursa mijloacelor financiare, despre donațiile către fiul său, despre declararea valorii unui automobil și despre declararea conturilor bancare în modul prevăzut de lege.
Comisia a stabilit că la 7 iunie 2022 candidatul a achiziționat un apartament de 74,2 metri pătrați în Chișinău. Acest apartament a fost achiziționat la un preț preferențial în cadrul programului de îmbunătățire a condițiilor de trai ale judecătorilor, implementat de Consiliul Superior al Magistraturii – 31 de mii de euro, echivalentul a circa 635 de mii de lei. Judecătorul le-a spus membrilor Comisiei că a aplicat pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, pentru că aspira la funcția de judecător la CSJ sau la cea de membru al CSM, ambele instituții cu sediul în Chișinău, acolo unde el nu avea loc de trai.
Ioana Chironeț a trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting în urma deciziei din 26 octombrie 2022. Chironeț este judecătoare din anul 2015, dar din 2018 activează în calitate de inspector judecător în cadrul Inspecției Judiciare de pe lângă CSM, funcție pe care a mai deținut-o și anterior. Între anii 2012 și 2015 a fost șefa secretariatului CSM.
În cadrul audierii candidata a fost întrebată despre patru aspecte financiare: nedeclararea unui împrumut, nedeclararea a două conturi bancare în modul prevăzut de lege, nedeclararea prețului corect pentru vânzarea a trei terenuri și primirea unei sume diferite de valoarea contractului. Comisia nu a avut dubii serioase cu privire la niciun aspect privind integritatea etică a candidatei
Maria Frunze a trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting prin decizia din 25 octombrie 2022. Frunze este judecătoare din 2017, la Judecătoria Chișinău. Anterior a fost grefieră și asistentă judiciară.
În privința ei, membrii Comisiei nu au constatat nicio abatere de la lege, iar în cadrul audierii sale din octombrie 2022 Comisia nu a avut întrebări pentru candidată. „Comisia a adresat candidatei un număr limitat de întrebări referitoare la aspecte financiare. Candidata a răspuns în timp util, furnizând Comisiei toate răspunsurile și documentația necesară. Pe baza informațiilor furnizate de candidat și a celorlalte informații aflate la dispoziția Comisiei, Comisia nu are îndoieli serioase cu privire la respectarea de către candidat a criteriului de integritate financiară. Mai mult ca atât, Comisia nu are îndoieli serioase cu privire la respectarea de către candidat a criteriului de integritate etică”, se menționează în decizia Comisiei prin care Maria Frunze a promovat evaluarea.
Sergiu Caraman este judecător din anul 2012. A activat la Soroca, iar din 2018 este judecător la Criuleni. Anterior a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne și a Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, actualul CNA.
Caraman a promovat evaluarea prin decizia Comisiei din 29 decembrie 2022. În timpul audierilor candidatul a fost întrebat despre nedeclararea conturilor bancare ale soției în modul stabilit de legislație.
Comisia a stabilit că judecătorul și soția lui s-au căsătorit în septembrie 2014, iar în 2014 și 2015 soția candidatului deținea trei conturi bancare, pe care acesta nu le-a indicat în declarațiile sale de avere depuse în acei ani. „Candidatul a oferit răspunsuri detaliate cu privire la conturile bancare ale soției sale, atât în cadrul procedurii scrise, cât și în cadrul audierilor. După examinarea extraselor de cont de pe aceste conturi bancare furnizate de candidat, Comisia a putut stabili atât natura, cât și nivelul fluxurilor financiare în conturile bancare ale soției candidatului. Comisia nu a constatat tranzacții bancare suspecte sau dubioase, surse de mijloace financiare nedeclarate sau alte conturi bancare aparținând candidatului sau soției sale care au făcut obiectul declarării”, au stabilit membrii Comisiei.
Livia Mitrofan, membră supleantă a CSM
Livia Mitrofan este judecătoare din 2017. Anterior (2008-2012) a lucrat la Ministerul Justiției. La 25 octombrie 2022 Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor stabilea că Mitrofan corespunde criteriilor de integritate etică și financiară și, astfel, promovează evaluarea.
În cadrul audierii candidata a fost întrebată despre sursele pentru achiziționarea unui apartament de 45,7 metri pătrați situat în Chișinău și valoarea declarată a automobilului Mercedes Vaneo, fabricat în 2004 și procurat în 2012. Comisia nu a avut dubii serioase cu privire la niciun aspect privind integritatea etică a candidatei.
Vineri, 28 aprilie, Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat în ședință, după ce în ședința din 17 martie a fost votată întreruperea evenimentului. Adunarea Generală a Judecătorilor s-a desfășurat în incinta Sălii cu Orgă din Chișinău, unde peste 300 de judecători au votat pentru alegerea membrilor CSM.
Pe 30 martie , Tatiana Ciaglic, Ion Guzun și Alexandru Postica au fost numiți, pe un mandat de șase ani, în funcția de membru al CSM Proiectele de hotărâri au fost aprobate în ședința plenară a Parlamentului. Pentru candidatura lui Ion Guzun au votat 63 de parlamentari, pentru Alexandru Postica – 62, iar pentru Tatiana Ciaglic – 63.
Cele mai recente modificări ale Legii cu privire la CSM stipulează că noul CSM urmează să fie format din 12 membri: șase judecători de carieră, care reprezintă proporțional sistemul judecătoresc: patru – din cadrul judecătoriilor, unul – din cadrul curţilor de apel şi unul – din cadrul CSJ, precum și șase membri ai societății civile, votați de Parlament, după ce trec și ei prin evaluarea Comisiei Pre-Vetting.
Articolul a fost elaborat în cadrul Proiectului „Responsabilizarea sectorului justiției din Moldova”, implementat de Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, cu suportul Freedom House in Moldova. Opiniile exprimate reflectă poziția autorilor și nu reprezintă în mod neapărat punctul de vedere al finanțatorului.