Principală  —  IMPORTANTE   —   Detalii de la PA privind…

Detalii de la PA privind ședința de judecată în care controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este învinuit de fabricarea cardurilor bancare și spălarea banilor

Procuratură Anticorupție (PA) anunță că luni, 27 februarie, a avut loc o nouă ședință de judecată în cauza penală de învinuire a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon, la care apărătorii inculpatului nu s-au prezentat. Astfel, procurorul a solicitat aplicarea amenzii în privința acestora, iar instanța a decis aplicarea amenzii judiciare în mărime de 2000 lei fiecăruia.

Anterior, din motivul lipsei repetate a apărătorilor la ședințele de judecată, acuzatorul de stat pentru a evita tergiversarea examinării cauzei, a solicitat instanței desemnarea unui apărător din oficiu, potrivit PA.

„Instanța a admis demersul și a solicitat desemnarea unui apărător din oficiu, însă prin decizia din 23 decembrie 2022, Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat a refuzat solicitarea instanței. În circumstanțele menționate, prin încheierea din 27 februarie 2023, instanța a obligat Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat să asigure inculpatului Veaceslav Platon asistență garantată de stat.

Procuratura Anticorupție califică acțiunile părții apărării ca fiind o încercare de tergiversare intenționată a examinării cauzei și insistă asupra utilizării cu bună credință de către partea apărării a armelor procesuale acordate prin lege”, arată un comunicat al PA.

În dosarul respectiv Platon este învinuit de fabricarea cardurilor bancare și spălarea banilor.

În dosarul „Laundromat”, pe 2 august 2021, procurorii au solicitat mandat de arestare cu anunțarea în căutare pentru reținere pe numele lui Veaceslav Platon, după ce acesta a părăsit R. Moldova.

La 14 iunie 2021, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, condamnat în 2017 la 18 ani de închisoare pentru că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), apoi eliberat și rejudecat, a fost achitat în dosarul fraudei bancare.

Schema de fraudă, denumită generic „Laundromat”, care se presupune a fi cea mai mare operațiune de „spălare” de bani din istorie, vizează zeci de persoane din anturajul politic, domeniul justiției și sectorul financiar-bancar din R. Moldova.