Deputata fostului Partid „Șor”, Marina Tauber, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 20 de zile
Prima ședința preliminară în cadrul cauzei penale de învinuire a Marinei Tauber și a Partidului Politic ,,Șor” pe patru capete de acuzare, pentru falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic și acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat a avut loc joi, 29 iunie, informează Procuratura Anticorupție (PA).
„În cadrul ședinței a fost examinat demersul procurorului privind prelungirea măsurii preventive arestarea la domiciliu în privința Marinei Tauber. În rezultatul examinării demersului, judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a admis demersul parțial, dispunând prelungirea arestului la domiciliu, cu 20 de zile, în privința inculpatei”, anunță reprezentanții PA.
„Se respinge cererea avocatului Sergiu Moraru. Se admite parțial demersul procurorului. Se prelungește măsura preventivă arestul la domiciuliu pe un termen de 20 de zile în privința lui Tauber Marina până la data de 30 iunie 2023, ora 9:40.”, a hotărât instanța.
Tauber este vizată în trei cauze penale pornite pe faptul că:
- în mod intenționat şi în înțelegere prealabilă cu trezorierul partidului, acționând la îndemnul și în strictă coordonare cu grupul criminal organizat condus de Ilan Şor, ar fi recepționat de la grupul criminal organizat mijloace bănești, dintre care o anumită sumă ar fi introdus-o fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice care în realitate nu au donat această sumă de bani, date false pe care le-ar fi înscris în rapoartele privind gestiunea financiară a campanile electorale;
- a acceptat cu bună știință finanțarea concurentului electoral din partea unui grup criminal organizat, în perioada alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți din 21 noiembrie 2021;
- ar fi acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic, din partea „grupului criminal organizat” condus de Ilan Șor .
Pe 05 ianuarie 2023, Curtea de Apel Chișinău a menținut măsura preventivă – liberarea provizorie sub control judiciar și a stabilit următoarele condiții:
- să nu părăsească localitatea unde își are domiciliul, decât în condițiile stabilite de către judecătorul de instrucție, sau după caz, de către instanță;
- să nu comunice cu persoane care au tangență cu procesul penal respectiv;
- să predea pașaportul judecătorului desemnat cu atribuțiile judecătorului de instrucție.
Pe 1 mai Marina Tauber a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău în rută spre Tel Aviv, Israel. Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), la baza reținerii a stat ordonanța procurorului din cadrul PA, emisă pe 1 mai, pe motiv că Tauber „a încălcat condițiile prevăzute de măsurile preventive aplicate” în privința acesteia.
Judecătoria Ciocana a decis a doua zi, 2 mai, plasarea în arest la domiciliu pentru 20 de zile a deputatei, după ce procurorii anticorupție au prezentat probe care ar demonstra „încălcarea tuturor restricțiilor” de către deputată, impuse în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023.
La 26 mai 2023, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat cererile procurorului general interimar privind ridicarea imunității Marinei Tauber pe trei capete de acuzare, lipsind-o de imunitate parlamentară. Anterior, Parlamentul Republicii Moldova a încuviințat ridicare imunității și pe al patrulea capăt de acuzare în iulie 2022.
Ministerul Afacerilor Externe de la București (MAE) a anunțat adoptarea, la 30 iunie 2023, de către Consiliul Afaceri Generale al UE, a primelor listări de persoane sancționate în baza noului regim de sancțiuni al UE pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a R. Moldova, creat la propunerea ministrului român de externe. Printre acestea se număra și deputata Marina Tauber, dar și liderul Partidului Politic „ȘOR”.