Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Declarație critică emisă de CRJM:…

Declarație critică emisă de CRJM: „Procurorii anticorupție doresc să blocheze verificarea integrității lor, chiar și cu prețul încălcării legii”

Președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova Ilie Chirtoacă. Sursa: CRJM/Facebook

Centrul de Resurse Juridice (CRJM) a publicat o declarație în care critică acțiunile șefei Procuraturii Anticorupție (PA) Veronica Dragalin, care a expediat o scrisoare potrivit căreia Tatiana Răducanu, membră a Comisiilor Pre-Vetting și Vetting, care între timp a demisionat, „este apropiată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Organizația non-guvernamentală vine în apărarea Tatianei Răducanu, spunând că ea a fost „printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția” și că acțiunile PA ar fi ilegale.

„Pe 14 mai 2024, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din Comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Mai mult de jumătate dintre judecătorii și procurorii evaluați până acum nu au promovat această verificare, iar în curând va începe evaluarea procurorilor anticorupție. 

Doamna Răducanu este fostă judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Toți o cunosc ca pe o persoană onestă și curajoasă, iar în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, ea a fost printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția. 

Demisia a fost anunțată peste câteva ore după ce, pe un portal care promova în trecut imaginea lui Plahotniuc, a apărut o scrisoare a Procurorei-șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Scrisoarea a fost semnată în dimineața zilei de 14 mai 2024 și este adresată persoanelor care nu au promovat pre-vettingul. Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe doamna Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu Veaceslav Platon și Ilan Șor. Suspiciunea se bazează pe corespondența dintre două persoane controversate, care a avut loc cu 10 ani în urmă. Doamna Răducanu a subliniat în cererea sa de demisie că acuzațiile aduse ei sunt false. 

Este ilegal ca datele unei cauze penale să fie făcute publice. Cel puțin un fost procuror-șef este acuzat penal de asemenea fapte chiar de către procurorii anticorupție. Pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting de asemenea este ilegală. Conform legii, aceasta este competența exclusivă a procurorului general, iar pornirea urmăririi penale nu poate avea loc decât cu acordul Comisiei. O verificare preliminară a informațiilor publice ar fi stabilit că principalele ipoteze lansate de procurora-șefă anticorupție nu se adeveresc. Doamna Răducanu a votat pentru ridicarea imunității judecătorului Colenco și nu a candidat pentru șefia CSM. Adresarea scrisorii către persoanele care au eșuat testul de integritate, peste doar două săptămâni de la pornirea cauzei penale, fără o verificare a datelor publice și invocând doar discuția a două persoane controversate care a avut loc cu 10 ani în urmă trădează adevăratul scop al acestei mișcări – blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord. Acest fapt rezultă în mod clar și din ultima reacție a Procuraturii Anticorupție.

Verificarea integrității procurorilor și judecătorilor a fost agreată de Comisia de la Veneția și este susținută de Uniunea Europeană. Această verificare este efectuată în baza unor criterii clare și a unei proceduri echitabile. Persoanele oneste nu au de ce se teme, fapt confirmat de noua componență a CSM și CSP și de peste 10 candidați la CSJ care au promovat-o. 

Vettingul are loc în mare parte din cauza inacțiunii autorităților competente să combată corupția, inclusiv a Procuraturii Anticorupție, inacțiune care a dus la înflorirea corupției în justiție. Evaluarea integrității vine să soluționeze problema corupției din justiție, iar procurorii anticorupție onești nu au cum fi împotriva ei.

Încurajăm procurorii să investigheze eficient orice suspiciune credibilă de corupție sau abuz, indiferent de persoana suspectă. Aceste investigații pot avea un singur scop – tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și descurajarea faptelor similare. Acest scop poate fi atins doar dacă investigația este efectuată cu respectarea legii, iar temeinicia acuzațiilor este decisă în sala de judecată, nu în presă sau pe rețelele sociale”.

PA a venit miercuri, 15 mai, cu precizări privind scrisoarea semnată de Veronica Dragalin care a fost transmisă mai multor procurori și judecători.

În comunicatul de presă, PA menționează că instituția „nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting”.

În plus, PA face referire la mai multe încălcări care au fost admise în procesul de evaluare a actorilor din justiție. „Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție”, punctează PA.

În dimineața zilei de 14 mai, pe portalul telegraph.md, a fost publicată o scrisoare adresată judecătorilor, procurorilor și societății civile, prin care șefa PA, Veronica Dragalin, informează că Tatiana Răducanu, membră a comisiilor pre-vetting și vetting, „este apropriată și a acționat în interesele lui Veaceslav Platon și lui Aureliu Colenco, actualul avocat principal care reprezintă interesele lui Ilan Șor”.

Potrivit scrisorii, „în aprilie, în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a obținut informație din cadrul unui telefon mobil care, conform conținutului, include și o discuție de sute de mesaje (text messages) între Veaceslav Platon și Aureliu Colenco pe perioada mai multor ani. Pe parcursul discuțiilor, cei doi discută inclusiv despre relația și discuțiile lor cu Tatiana Răducanu”.

Tatiana Răducanu, care a deținut concomitent funcția de membră a Comsiei Pre-Vetting și a Comisiei Vetting, și-a depus demisia la câteva ore după ce scrisoarea a fost publicată.

Printr-o scrisoare transmisă președintei Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Veronica Roșca, Tatiana Răducanu menționează însă că „acuzațiile invocate sunt false și nu corespund realității”.