Declarația unui grup de organizații: Refuzul Parlamentului de a o numi pe judecătoarea Viorica Puica la CSJ contravine legii și descurajează judecătorii onești
Un grup de organizații ale societății civile, 15 la număr, au adresat o declaraţie publică, prin care condamnă refuzul Parlamentului de a o promova pe judecătoarea Viorica Puica la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).
Declarația organizațiilor:
Refuzul Parlamentului contravine legii, descurajează judecătorii onești și subminează din rădăcini eforturile de edifica o justiție independentă și profesionistă în Republica Moldova, constituind o interferență crasă în independența justiției.
Organizațiile semnatare îndeamnă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să o propună repetat pe Viorica Puica la funcția de judecătoare a CSJ.
De asemenea, îndemnăm Parlamentul cu prima ocazie să modifice Constituția prin excluderea Parlamentului din procesul de numire a judecătorilor, pentru a spori independența judecătorilor, se mai arată în declarație.
Au semnat declarația publică 15 organizații: Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Institutul de Politici Publice (IPP), Comunitatea „WatchDog.MD”, IDIS „Viitorul”, Centrul „Acces-info”, RCTV Memoria, Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Asociația pentru Politică Externă (APE), Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), Amnesty International Moldova (AIM), Fundația Soros Moldova (FSM), CPR Moldova, Promo-LEX, Asociația pentru Democrație Participativa ADEPT și Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
Majoritatea parlamentară, formată din deputații socialiști, Partidul Politic ȘOR și transfugii din Platforma Pentru Moldova, a respins în ședința plenară de vineri, 12 martie, candidatura magistratei Viorica Puica la funcția de judecătoare la CSJ. Socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege, motivând că acesta nu a acumulat numărul de voturi, pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.
La 9 iunie 2020, CSM a propus numirea judecătoarei Viorica Puica la CSJ. Puica a fost declarată învingătoare în concursul pentru această funcție, în care a concurat cu alți cinci candidați.
La 15 iulie 2020, Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului nu a susținut numirea Vioricăi Puica la funcția de judecătoare a CSJ. Raportul Comisiei juridice nu conține vreo motivare concretă, ci doar menționează lipsa numărului necesar de voturi al membrilor Comisiei. Comisia Juridică nu a audiat judecătoarea, ceea ce era o practică a Comisiei Juridice până acum și nici nu a discutat despre calitățile profesionale ale judecătoarei. Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, membrul Comisiei Juridice Grigore Novac a menționat că „nu poate susține o persoană pe care nu o cunoaște bine din punct de vedere profesional”.
La 16 iulie 2020, în agenda ședinței Parlamentului a fost inclus proiectul de hotărâre privind numirea în funcție la CSJ a Vioricăi Puica. Subiectul a fost însă exclus de pe ordinea de zi, la propunerea Președintei Parlamentului. La următoarea ședință a Parlamentului din 20 iulie 2020, proiectul de hotărâre de numire în funcție a judecătoarei Puica nu s-a regăsit în agendă, iar ședința din 23 iulie a fost anulată, după ce Parlamentul a decis încheierea sesiunii ordinare a anului 2020. În ultimii 10 ani, Parlamentul a ignorat doar o singură propunere a CSM cu privire la numirea judecătorilor CSJ.