„Declararea neconstituțională a unui partid politic, indiferent de motive, va avea consecințe serioase asupra proceselor democratice”. Ce spun experții despre decizia CC
După ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituțional Partidul Politic „Șor” și a dispus că niciun act al organelor acestei formațiuni politice, adoptat după pronunțarea hotărârii, nu are valoare juridică, unii experți în drept constituțional au venit cu câteva reflecții pe baza deciziei.
Alexandru Tănase, fost judecător și ex-președinte al Înaltei Curți, a declarat într-o postare pe pagina sa de Facebook că declararea neconstituțională a unui partid politic de către CC, indiferent de motive, va avea consecințe serioase asupra proceselor democratice din R. Moldova. Potrivit expertului în drept constituțional, impactul pe termen lung al unei astfel de interdicții depinde de o serie de circumstanțe, începând de la contextul în care are loc și buna credință cu care această interdicție va fi implementată.
„În sistemul democratic din R. Moldova, Curtea Constituțională tradițional a manifestat activismul judiciar necesar, jucând un rol cheie în apărarea principiilor și valorilor constituționale. Anume din aceste considerente, legiuitorul a abilitat Curtea cu competența de a interveni, când un partid politic acționează în contradicție cu Constituția, de exemplu, incitând la violență sau încălcând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. În astfel de cazuri, interzicerea unui partid politic poate fi considerată o măsură pentru protejarea valorilor democratice și asigurarea respectării ordinii de drept.
Un detaliu esențial care trebuie reținut este că interzicerea unui partid politic poate limita libertatea de exprimare a opiniilor și poate duce la restricționarea pluralismului politic. Astfel, dacă interdicția unui partid politic este aplicată arbitrar sau din motive politice, acest lucru poate submina principiile și procesele democratice. Din aceste considerente, problema interzicerii unui partid politic de către Curtea Constituțională necesită respectarea uni echilibrul rezonabil între protejarea principiilor constituționale și a valorilor statului de drept, pe de o parte, și respectarea libertăților politice și a principiilor democrației, pe de altă parte.
Finanțarea transparentă a partidelor politice reprezintă un element esențial al proceselor democratice, construind la consolidarea unor procese politice sănătoase, la respectarea drepturilor cetățenilor și la încrederea în sistemul politic. Aceasta ajută la menținerea unui echilibru între libertatea activității politice și necesitatea prevenirii abuzurilor și corupției în politică. Iată câteva motive pentru importanța transparenței finanțării partidelor politice, în afară de prevenirea corupției: Participarea egală pentru toate partidele politice și candidații in competiția politică; Încredere și legitimitate în procesele politice; Prevenirea influenței din partea agenților străini sau a altor state asupra proceselor politice. Decizia Curții Constituționale din 19 iunie a ridicat aceste principii la nivel de principii constituționale, fiind obligatorii pentru legiuitor în toate reglementările legislative subsecvente (…)”, a accentuat Alexandru Tănase.
Astfel, conform lui Alexandru Tănase, dacă un partid politic încalcă legile privind finanțarea și aceste încălcări sunt confirmate în instanță sau în alte instituții juridice, interzicerea activității sale este posibilă.
„Este important ca decizia de interzicere a unui partid politic să fie luată pe baza unor criterii obiective și clare, procedurile judiciare să fie echitabile și transparente, iar aplicarea unei astfel de interdicții, trebuie să respecte principiile statului de drept (…)”, a punctat exeprtul.
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Alexandru Arseni, doctor în drept și profesor universitar, a declarat că hotărârea CC este „argumentată științific și logic, și are la bază reglementările constituționale ale legii”.
„Hotărârea Curții Constituționale din data de 19 iunie curent privind declararea neconstituțională a formațiunii respective este în strictă concordanță cu litera și spiritul Constituției și al Legii privind partidele politice, pentru că partidele politice nu prin definiția lor sau ca abstract, dar prin membrii formațiunii participă la alegeri și dobândesc mandatul pentru a exercita puterea de stat în numele poporului și nu în interesul găștii. Iată de ce această decizie este argumentată științific și logic, și are la bază reglementările constituționale ale legii”, a menționat expertul.
Întrebat dacă declararea neconstituțională a Partidului „Șor” de către Curtea Constituțională ar avea anumite consecințe asupra proceselor democratice din R. Moldova, Alexandru Arseni a spus că hotărârea Înaltei Curți trebuie pusă imediat în aplicare.
„Nu că ar putea, dar trebuie. Această decizie care este constituțională și a intrat în vigoare, adică în forță juridică, imediat trebuie pusă în aplicare. Trebuie să aibă impact asupra procesului democratic, de dezrădăcinare a confundării adunărilor de gașcă de interes cu procesul sensului democrației. Democrația presupune demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane și proeminența dreptului, având la bază norme sănătoase și pornind de la spiritul uman. Această hotărâre a Curții Constituționale poartă un caracter general și cerințele indicate în hotărârea de ieri trebuie să fie puse în concordanță la toate formațiunile înregistrate ca partide politice. Dacă nu corespund – iradierea. Dar aceasta este procedură care deja trebuie să o pună în aplicare Parlamentul și Guvernul”, a accentuat doctorul în drept.
Luni, 19 iunie, CC a declarat drept neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Conform Înaltei curți, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat, iar niciun act al organelor acestui partid, adoptat după pronunțarea hotărârii, nu are valoare juridică. Ministerul Justiției va desemna o comisie de lichidare a formațiunii politice care va întreprinde toate măsurile necesare pentru lichidarea și radierea acestui partid din Registrul de stat al persoanelor juridice.
După pronunțarea deciziei Înaltei Curți, șefa statului a spus într-o postare pe Facebook că „instituțiile statului urmează să analizeze considerentele deciziei CC și să întreprindă pașii următori în vederea respectării și implementării efective a acestei decizii”.
„Din acest moment încolo, partidele politice, probabil, nu vor mai putea desfășura activitate politică în R. Moldova în orice mod, cu orice încălcare de lege”, a accentuat avocatul Eduard Digore, reprezentant al Guvernului în acest proces. Iar fostul deputat fugar Ilan Șor, liderul partidului cu același nume, condamnat de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, a amenințat că „nimeni dintre executorii acestei ilegalități nu va scăpa”.