„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale”. Președinta Maia Sandu despre deciziile CSJ în privința candidaților la funcția de membri ai CSM și CSP și despre ce urmează în reforma justiției
„Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți. Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă”, susține președinta Maia Sandu, cu referire la cele 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting anulate recent de judecători de la Curtea Supremă de Justiție.
Maia Sandu, președinta R. Moldova, răspunde la mai multe întrebări despre reforma justiției în cadrul unui interviu acordat pentru ediția de joi, 10 august, a ZdG.
„Deciziile pe bandă rulantă și aproape trase la indigo ale CSJ de anulare a hotărârilor Comisiei de evaluare externă a integrității judecătorilor sunt ilegale. Vedem încă o încercare a sistemului de a pune bețe în roate reformei justiției și eforturilor de eliminare din sistem a oamenilor corupți. Aceste decizii confirmă încă o dată că sistemul nu vrea să se curețe din interior și că e corectă abordarea noastră de a face evaluare externă. Asta nu înseamnă că în sistem nu există oameni onești, dar, din câte vedem, foarte puțini dintre ei se implică în acest efort de curățare a justiției. Nu este primul obstacol pe care judecătorii corupți îl creează și, probabil, nici ultimul. Dar, în pofida acestor obstacole, reforma merge înainte. Comisia de evaluare externă extraordinară își va continua activitatea și va elimina din sistem judecătorii și procurorii care nu-și pot dovedi integritatea”, a precizat președinta Sandu, cu referire la acele decizii judecătorești.
„Criza în justiție va continua până când vom reuși să facem ordine în sistem. Lupta pe care o ducem este o luptă de supraviețuire. Este vorba despre supraviețuirea noastră ca stat democratic și cu un viitor în Uniunea Europeană, fapt care poate fi realizat doar prin reformarea justiției și reducerea corupției. De cealaltă parte a baricadei, sunt judecătorii și procurorii corupți, care au obținut beneficii nemeritate în toți acești ani și care se țin cu dinții de sistemul putred construit tot de ei, pentru că se tem că altfel vor trebui să răspundă pentru abuzurile comise. Au devenit bogați și de neatins prin nedreptăți, iar scopul lor este să continue exact așa. Aceștia sunt susținuți de alți indivizi care își doresc perpetuarea corupției – grupări criminale, politicieni care le promit anularea reformelor dacă vor compromite schimbările din justiție și, respectiv, guvernarea actuală”, a punctat Maia Sandu în cadrul interviului pentru ZdG.
Despre reforma justiției, pașii pe care urmează să-i întreprindă autoritățile în următoarea perioadă, despre problemele și blocajele din sistem, despre declarațiile recente ale Veronicăi Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție, despre DNA și Curtea Anticorupție, despre criticile aduse PAS-ului sau controlul pe care Plahotniuc l-ar exercita încă în viața publică din R. Moldova, citiți în interviul acordat de președinta Sandu pentru ZdG, în ediția de joi, 10 august.