Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizie CSJ: Contestația avocatului Vitalie…

Decizie CSJ: Contestația avocatului Vitalie Ciuchitu, care s-a vrut membru al CSM, dar nu a promovat evaluarea integrității, respinsă

Sursa: CSJ

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins marți, 10 decembrie, contestația depusă de Vitalie Ciuchitu, candidat la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care nu a promovat evaluarea Comisiei Vetting.

Decizia cu privire la contestația depusă de avocatul Vitalie Ciuchitu a fost adoptată de completul special de judecată, format din Ion Malanciuc – președinte, Diana Stănilă și Oxana Parfeni.

Vitalie Ciuchitu, care este avocat din anul 2008, a fost evaluat de Comisia de evaluare instituită prin Legea nr. 65/2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, care exercită și atribuțiile Comisiei Pre-Vetting.

Comisia de evaluare a constatat că, în perioada supusă evaluării (ultimii 15 ani premergători procedurii de evaluare), candidatul a acumulat solduri financiare negative aproape în fiecare an, acumulând în total un deficit de – 1 017 032 de lei, sumă care constituie o diferență substanțială între veniturile declarate și cheltuielile efectuate.

Totodată, Comisia de evaluare a reținut averea inexplicabilă pentru perioada 2008-2021, în condițiile în care veniturile oficiale anuale înregistrate de către subiecții evaluării au fost mai mici decât formula cheltuielilor de consum pentru populație pentru perioada respectivă, stabilite de către Biroul Național de Statistică.

„Cu referire la susținerile reclamantului, precum că acesta ar fi avut un nivel ridicat de trai înaintea obținerii licenței de avocat, Comisia a reținut că aceste informații nu sunt convingătoare. Mai mult, nu există nicio dovadă să sugereze că, aproape 20 de ani mai târziu (în 2008, la începutul perioadei de evaluare), acesta dispunea încă de resurse financiare substanțiale sau de economii importante”, a argumentat Comisia în fața CSJ.

În motivarea contestației, Vitalie Ciuchitu a indicat că prin decizia contestată, Comisia a stabilit lipsa integrității financiare pornind de la aspectele referitoare la cheltuielile de consum ale populației, care constituie circa 75% din totalul cheltuielilor, cu titlu de cheltuieli de trai calculate conform informațiilor și metodologiei Biroului Național de Statistică.

„Utilizarea estimărilor Biroului Național de Statistică a cheltuielilor de consum pentru populație la constatarea lipsei integrității financiare contravine art. 8 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 26, care stabilește într-o manieră exhaustivă criteriile de evaluare a integrității financiare, și anume raportarea „averii dobândite” la „veniturile declarate””, a mai menționat Ciuchitu.

Completul de judecată special a apreciat ca fiind „judicioasă” concluzia Comisiei de evaluare, precum că discrepanța dintre venituri declarate și cheltuieli efectuate este una substanțială și atestă existența unor dubii serioase privind conformitatea candidatului cu criteriul de integritate financiară, fapt care duce la nepromovarea evaluării de către acesta.

„Totodată, Completul de judecată special urmează să invalideze argumentul susținut de către reclamant în contestație, precum că averea dobândită de către familia acestuia, în perioada 2008-2022, constituie suma totală de 385 393 de lei, iar veniturile declarate – 500 610 lei, ceea ce generează concluzia unui sold pozitiv și lipsa dubiilor asupra integrității. Or, în acest caz, Completul de judecată special ar trebui să pornească de la ipoteza că familia reclamantului nu ar fi avut parte, în general, de cheltuieli de consum, fapt care reprezintă un raționament greșit şi care nu poate fi reținut”, a mai notat Curtea.

Comisia Vetting a adoptat, la 18 iulie 2024, cu votul unanim al membrilor prezenți, decizia prin care s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către Vitalie Ciuchitu a criteriilor de integritate financiară și, prin urmare, acesta nu a promovat evaluarea.