Decizia Procuraturii Generale în cazul cererilor de extrădare a lui Veaceslav Platon în Ucraina și Federația Rusă
Procuratura Generală a respins miercuri, 22 ianuarie, solicitarea făcută de autoritățile ucrainene și cele ruse, cu privire la extradarea fostului deputat Veaceslav Platon în Ucraina și Federația Rusă.
Nota emisă de Procuratura Generală:
Procuratura Generală a Republicii Moldova a comunicat autorităților din Ucraina și Federația Rusă despre imposibilitatea satisfacerii solicitării de întoarcere a inculpatului Veaceslav Platon pe teritoriul Ucrainei și, respectiv, de extrădare a numitului către Federația Rusă.
Decizia a fost luată după ce Procuratura Generală a examinat demersurile parvenite de la Procuraturile Generale ale celor două state.
Prin urmare, având în vedere că inculpatul Platon deține cetățenia Republicii Moldova și își ispășește pedeapsa penală pe cauza pe care a fost condamnat, și în același timp, este vizat în alte dosare pe care urmărirea penală este în desfășurare, iar în lipsa lui ar putea fi încălcat termenul rezonabil al cercetărilor și, în consecință, s-ar leza drepturile și interesele părților vătămate, Procuratura Generală nu poate satisface demersurile colegilor din Ucraina și Federația Rusă, ambele fiind respinse.
Pe 10 decembrie 2019, Procurorul General al Ucrainei a solicitat întoarcerea lui Veaceslav Platon în Ucraina pentru efectuarea procedurilor legale privind adoptarea unei decizii finale în ce privește solicitarea Republicii Moldova de extradare a acestuia. La data de 11 decembrie 2019 Procuratura Generală a Federației Ruse ne-a expediat un demers prin care solicita extrădarea numitului pentru a fi tras la răspundere penală pentru o serie de infracțini grave, comise pe teritoriul Rusiei”.
În prezent, Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.
Pe 26 iulie 2016, Serviciile secrete din Ucraina l-au reținut pe Platon la Kiev și ulterior l-au arestat pentru 40 de zile. Pe 29 august, în același an, Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova.
Tot în 2016, câteva luni mai târziu, Curtea de Apel de la Kiev a declarat ilegală extradarea lui Veaceslav Platon. Atunci, magistrații ucraineni au anunțat că hotararea primei instanțe în baza căreia Platon a fost extrădat autorităților moldovene urmează să fie anulată și reexaminată.
În anul 2017, Veceaslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spalare de bani în proportii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii (BEM).
Ulterior, Platon a mai primit o pedeapsa de 12 ani de închisoare, într-un nou dosar, fiind acuzat de escrocherie și spalare de bani.
Platon este deținut în Penitenciarul nr. 13 din capitală.