Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Decizia instanței de judecată în…

Decizia instanței de judecată în dosarul fiului lui Serghei Diaconu, după ce a trecut cu mașina peste un bărbat, provocându-i decesul

Imagine simbol. Sursa: Digi24.ro

Fiul lui Serghei Diaconu, șeful cabinetului prim-ministrului Dorin Recean, Cristian Diaconu, a fost găsit vinovat de încălcarea regulilor de securitate a circulației rutiere de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a provocat din imprudență decesul persoanei.

Tânărul, în vârstă de 19 ani în vara anului 2023, când a trecut cu mașina peste un bărbat, și-a recunoscut vinovăția și a solicitat judecarea cauzei penale în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.

Astfel, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, i-a stabilit, la 19 iunie, pedeapsa de trei ani de închisoare în penitenciar de tip deschis, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport. Totuși, pedeapsa cu închisoare stabilită lui Cristian Diaconu a fost suspendată condiţionat pe un termen de probațiune de patru ani și nu va fi executată dacă acesta „nu va comite o nouă infracțiune și prin respectarea condiţiilor probaţiunii, va îndreptăți încrederea acordată”.

„Antocel Victor, aflându-se în poziție orizontală relativ deplasării mijlocului de transport, fiind culcat pe asfalt, în stare de ebrietate, crea obstacole neîntemeiate circulației vehiculelor, prin ce a încălcat cu certitudine regulile circulației rutiere, însă, această încălcare nu se află în legătură cauzală cu producerea accidentului rutier, prin urmare, nu poate fi temei pentru eliberarea lui Cristian Diaconu de răspundere penală, deoarece în acțiunile ultimului există componența infracțiunii constatate, însă, această circumstanță va fi luată în considerație de către instanța de judecată la individualizarea pedepsei”, a argumentat judecătoarea Elena Ungureanu.

Totodată, prima instanță a admis parțial acțiunile civile înaintate de șase rude ale bărbatului peste care Cristian Diaconu a trecut cu mașina și a dispus încasarea de la Diaconu în beneficiului fiecăreia dintre rude a sumei de 50 de mii de lei (în total 300 de mii de lei n.r.), cu titlul de reparare a prejudiciului moral, și 19 mii de lei – cheltuieli pentru asistența juridică. În plus, șoferul va trebui să acopere cheltuielile de judecată în mărime de aproape 4 500 de lei.

Familia victimei solicitase încasarea prejudiciului moral în sumă de 100 de mii de lei pentru fiecare.

„Dat fiind faptul că, în urma examinării cercetării judecătorești s-a stabilit cert că Cristian Diaconu este autorul infracțiunii de încălcare a regulilor circulației rutiere de către persoana care conduce mijlocul de transport, încălcare ce a provocat din imprudență decesul persoanei – instanța de judecată consideră pretențiile înaintate de avocatul Ursu Petru (…) ca fiind întemeiate parțial, or, la stabilirea cuantumului prejudiciului moral, instanța va ține cont și de faptul că partea vătămată a manifestat o profundă lipsă de prudență de care, în împrejurările cazului, era evident că trebuia să dea dovadă”, se arată în decizia Judecătoriei Chișinău.

La examinare toxicologică în proba de sânge a persoanei decedate s-a constatat „alcool etilic în cantitate de 4,87g/l, ceea ce la persoanele vii, de obicei, produce o intoxicație alcoolică gravă”.

Până la rămânerea definitivă a sentinței, Diaconu nu are dreptul să părăsească țara.

Instanța de judecată a reținut „căința sinceră” drept circumstanțe atenuante.

„În timpul efectuării virării s-au deplasat înainte pe o distanță scurtă. Concretizează că la intrarea în curtea blocului, lângă trotuar, este o groapă, despre care el cunoștea, căci deseori trecea pe acolo. În cadrul deplasării, a simțit că trece printr-o denivelare, care corespunde cu poziția gropii, despre care el susține că cunoștea, din acest motiv, nu i-a apărut în gând că ar fi ceva neobișnuit, nu a fost auzit niciun zgomot sau un sunet specific, care i-ar fi dat de înțeles că a trecut peste ceva. De asemenea, nici el, nici prietena, nu au văzut absolut nimic. După ce a intrat în curtea blocului, a parcat mașina, apoi un bărbat s-a apropiat de ei și i-a anunțat că era o persoană întinsă în groapă”, a declarat Cristian Diaconu în instanța de judecată.

ZdG a relatat anterior că fiul lui Serghei Diaconu a trecut cu mașina peste un bărbat în seara zilei de duminică, 16 iulie 2023. Ulterior, bărbatul a decedat. Anunțul a fost făcut atunci de șeful cabinetului premierului pe pagina sa de Facebook.

„Aseară, la intrarea într-o curte de locuit, automobilul condus de Cristian a trecut peste un bărbat în stare de ebrietate care era culcat pe calea de intrare în curte. După ce a ieșit din automobil și a văzut persoana rănită, el a sunat imediat la 112 și a solicitat ambulanța și poliția. Bărbatul era încă viu la momentul sosirii ambulanței, dar ulterior a decedat”, se arată în mesaj.